ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Οριακή μεταβολή για το Χρηματιστήριο, εν αναμονή των αλλαγών MSCI

Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με αρνητικό πρόσημο το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ξεχωρίζει θετικά η Jumbo άνω του +3%. Συνεχείς αγορές μετοχών της MIG από Πειριαώς.

Με τη μετοχή της MIG να βρίσκεται, για μία ακόμη συνεδρίαση, στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς, η αγορά κινείται σε στενό περιθώριο διακύμανσης με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI

Ιδιαίτερα θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μία ένδειξη «αντοχής» στην πληθωριστική κρίση, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,77%, ενώ άνω του 1% κινείται ο DAX. Ανοδική η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο +0,70%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:37 βρίσκεται στο -0,15% και τις 1.062,82 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ, ενώ σχετική ισορροπία υπάρχει μεταξύ ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 43 και πτωτικών που είναι 50. Οριακές απώλειες 0,11% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο +0,06%. 

Στο -0,98% ο τραπεζικός δείκτης, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί 1,49%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 0,97%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 1,19%, ενώ 0,32% χαμηλότερα κινείται η Τρ. Πειραιώς. «Κλειδωμένη», αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, στην τιμή της δημόσιας πρότασης των 0,1668 ευρώ η μετοχή της MIG, με την Τρ. Πειραιώς να προχωρεί σε συνεχείς αγορές και τον όγκο συναλλαγών για τη μετοχή να ξεπερνά τα 21 εκατ. μετοχές. Όπως άλλωστε ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς χθες απέκτησε μέσω χρηματιστηρίου 32.000.000 μετοχές, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 41,4267%.

Οι τράπεζες, παρά τη σημερινή υποχώρησή τους, εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα ώθησης του ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα, με μάκρο, επιτόκια, κερδοφορία να τροφοδοτούν το ράλι και τον τραπεζικό δείκτη να έχει, μέχρι τη χθεσινή συνεδρίαση, κέρδη που αγγίζουν το 30%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της Jumbo με κέρδη που ξεπερνούν το 3%, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για διανομή έκτακτου μερίσματος 1,115 ευρώ ανά μετοχή και πολυ καλή πορεία των πωλήσεών της και τον Ιανουάριο. Επιστροφή σε ισχυρή ανοδική πορεία για τον ΟΠΑΠ με κέρδη άνω του 1%, ενώ συνεχίζει με θετικό πρόσημο στο +0,58% και ο ΟΤΕ. Πτώση 0,36% για την Coca-Cola HBC, ενώ σταθεροποιητικά κινείται η ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, η Société Générale, θεωρεί πιο πιθανή την προσθήκη της Motor Oil, ενώ θεωρεί λιγότερη πιθανή την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια στιγμή αναφέρει και τη μετοχή της HELLENiQ ENERGY Holdings.

Οι εκτιμήσεις της Société Générale, κάνουν λόγο για πιθανές εισροές 170 εκατ. δολάρια, με τη «μερίδα του λέοντος» στη Motor Oil με περίπου 75 εκατ. δολάρια. Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 70 εκατ. δολάρια και στη HELLENiQ ENERGY Holdings στα 25 εκατ. δολάρια. 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης MSCI Greece περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank με ποσοστό 15,36%, ΟΤΕ με 13,75%, Alpha Bank με 13,23%, ΟΠΑΠ με 13,03%, Εθνική Τράπεζα με 11,38%, Mytilineos με 11,31%, με Jumbo 9,09%, ΔΕΗ με 7,32% και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 5,53%. Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα γνωστοποιηθούν αύριο, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ η τυχαία ημερομηνία επιλογής της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την 31η Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προεκλογικές ρευστοποιήσεις συνεχίζουν να πλήττουν το Χρηματιστήριο

Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ συνεχίζει να κινείται με απώλειες το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον απόηχο της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο πυροδότησε η ανακοίνωση εκλογών τον Μάιο

Πτώση που ξεπερνά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επιστροφή του πολιτικού ρίσκου και σταθερά χαμηλός τζίρος για το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ανοδική αντίδραση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός. Νέα τιμή - στόχος στις 1.075 μονάδες από την Goldman Sachs για τον Γεν. Δείκτη.