ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Fed ρίχνει χρήμα στην αγορά για πρώτη φορά μετά το 2008

Για πρώτη φορά μετά το 2008 η Fed αποφάσισε να διοχετεύσει ρευστότητα στις αγορές με στόχο να μειωθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Σήμερα η απόφαση για νέα μείωση του βασικού επιτοκίου.

Για πρώτη φορά μετά το 2008, η Fed αποφάσισε να διοχετεύσει ρευστότητα στις αγορές με στόχο να μειωθούν τα επιτόκια καθώς το κόστος δανεισμού ανεβαίνει στις ΗΠΑ προβληματιζόντας τους επενδυτές, ενώ παρόμοια παρέμβαση έχει προαναγγελθεί και για σήμερα.

Η New York Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα διοχετευτούν 53 δισ. δολάρια μέσω συναλλαγών repos και συμπλήρωσε πως θα διενεργήσει και σήμερα μια νέα αντίστροφη συναλλαγή repos έως 75 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο των πράξεων επαναγοράς, η κεντρική τράπεζα προσωρινά αγοράζει ομόλογα και άλλους τίτλους υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης από dealers προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα.

«Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην εποχή μετά την κρίση», δήλωσε ο Μαρκ Καμπάνα της Bank of America Merilly Lynch στο CNN. Η Fed αναγκάστηκε να παρέμβει για να διατηρήσει χαμηλό το επιτόκιο αναφοράς (federal funds rate), το οποίο επηρεάζει το κόστος δανεισμού ανά το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς αυξήθηκε από 2,14% την Παρασκευή στο 2,25% τη Δευτέρα, το ανώτατο όριο στο εύρος διακύμανσης της Κεντρικής Τράπεζας, εξηγούν οι New York Times.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν αν πρόκειται για μία έκτακτη παρέμβαση της Fed ή κάτι πιο μόνιμο στο πλαίσιο της πολιτικής της. Πάντως, η έλλειψη ρευστότητας που είχε ανεβάσει στα ύψη τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια φαίνεται ότι ήταν συγκυριακή και οφειλόταν στην έκδοση νέων εντόκων γραμματίων από το Αμερικανικό Δημόσιο, αλλά και στις πληρωμές φόρων, που απορρόφησαν σημαντική ρευστότητα.

Η Fed αναμένεται στο μεταξύ να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κινηθεί στη συνέχεια καθώς διίστανται στους κόλπους της οι απόψεις αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ και σε ποιο βαθμό θα πρέπει κινηθεί επιθετικά στη χαλάρωση της πολιτικής της.

Ο πρόεδρος Τραμπ ασκεί, πάντως, ασφυκτική πίεση στην Fed να μειώσει στο μηδέν και σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκιά της, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα αύξηση επιτοκίου 0,25% από τη Fed, τι λέει για τις τράπεζες

H Fed στην ανακοίνωσή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μελλοντικά και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά την κατάρρευση της SVB

Η κατάρρευση της SVB αναμένεται να οδηγήσει την Fed σε μια πολύ λιγότερο δυναμική προσέγγιση στις επόμενες συνεδριάσεις με την αγορά να εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί στις 25 μονάδες βάσης.