ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Στο 2024 μεταφέρονται οι ελπίδες των αγορών για μείωση των επιτοκίων

Τα αναμενόμενα επιτόκια τόσο για την Fed όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσαν νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα, με τις ελπίδες για χαλάρωση να εξασθενούν όσο ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στα υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε υψηλότερος από το αναμενόμενο. Μοιραία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσφατη τάση χαλάρωσης, στην οποία εναποτίθενται τόσες πολλές ελπίδες, εξασθενεί και ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν παγκοσμίως και οι αγορές επαναξιολογούν τις προσδοκίες τους για χαλάρωση από πλευράς των κεντρικών τραπεζών και αρχίζουν να αποδέχονται ότι εάν κι εφόσον αυτό συμβεί, θα συμβεί το 2024.

Όπως επισημαίνει στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, ιδιαιτέρως ότι τα αναμενόμενα τερματικά επιτόκια τόσο για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσαν νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα. Με την άνοδο των αποδόσεων παγκοσμίως, το δολάριο απέτυχε να ωφεληθεί σημαντικά, και όλα τα G10 νομίσματα συναλλάχθησαν σε στενό εύρος - πλην του γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα επιβαρύνθηκε από τον διορισμό ενός σχετικά άγνωστου ακαδημαϊκού ως νέου επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας. 

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή παραμένει στους μακροοικονομικούς δείκτες. Ειδικότερα, οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας ανακοινώνονται παγκοσμίως την Τρίτη και προσβλέπουμε ιδιαιτέρως σε διαρκή βελτίωση στην Ευρωζώνη. Ο πληθωριστικός δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) των ΗΠΑ, που αποτελεί τον προτιμητέο δείκτη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Δεν αναμένονται ιδιαίτερες επικοινωνιακές παρεμβάσεις από πλευράς της Fed την τρέχουσα εβδομάδα, πέρα από την δημοσίευση των πρακτικών της Συνεδρίασης του Φεβρουαρίου, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη. 

Στερλίνα 

Είχαμε μια σπάνια θετική έκπληξη στο μέτωπο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι ο δομικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακολουθεί την ίδια πορεία όπως στις ΗΠΑ, αν και με καθυστέρηση, ξεκινώντας τώρα μια σταδιακή πτωτική τάση, μετά την κορύφωση που σημείωσε το φθινόπωρο του 2022. Αυτό προστίθεται στη γενικότερη θετική στροφή των στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως εκείνων που αφορούν την αγορά εργασίας. Οι λιανικές πωλήσεις εξέπληξαν επίσης θετικά. Συνολικά, συμφωνούμε ότι η απαισιοδοξία γύρω από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπερβολική και διατηρούμε θετική άποψη για τη στερλίνα. 

Ευρώ 

Μετά από μια ήρεμη εβδομάδα στις συναλλαγές του ευρώ, πιστεύουμε ότι οι δείκτες PMI έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ανοδικό κίνδυνο για το κοινό νόμισμα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προεξοφλούν μία ήπια αύξηση, σε επίπεδα που σηματοδοτούν αναπτυξιακή τροχιά, αλλά αυτό μπορεί να υποεκτιμά την πρόσφατη αισιόδοξη ροή ειδήσεων, από πολλαπλά μέτωπα, για την οικονομία της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα την εξασθένιση της απειλής μιας ενεργειακής κρίσης. Φυσικά, αυτή η θετική έκπληξη απλώς θα ερχόταν να προστεθεί στην πίεση για την ΕΚΤ να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο στις αυξήσεις των επιτοκίων, επομένως παραμένουμε γενικά θετικοί στο ευρώ. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Η έκπληξη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν ήταν τεράστια, αλλά ήταν αρκετή για να σταματήσει την πτωτική τάση που επισημάναμε στο δομικό πληθωρισμό, τον πιο αξιόπιστο δείκτη για τον μελλοντικό πληθωρισμό. Οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού φαίνεται να σταθεροποιούνται πολύ πάνω από το 4%, οι μισθοί επιτέλους ομολοποιήθηκαν, και μάλλον απομένει να γίνει αρκετή δουλειά σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας. Η Fed φαίνεται πως συμφωνεί, και απορρίπτει σθεναρά κάθε σκέψη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν σχεδόν τελειώσει ή, ακόμη πιο απίθανο, ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε χαλάρωση σύντομα. Πιστεύουμε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το δολάριο δεν σημείωσε σημαντικό ράλι την περασμένη εβδομάδα, μία ένδειξη πως ίσως το πρόσφατο ράλι της αντίστροφης τάσης του έχει εξαντληθεί.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Εν αναμονή των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια

Πέρα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη και εκείνη της ΕΚΤ που ακολουθεί την Πέμπτη, αναμένουμε ένα κατακλυσμό από κρίσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μηνιαίας έκθεσης για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποαποδίδει, λόγω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, το δολάριο

Πιθανότατα το επίκεντρο της προσοχής θα αποτελέσει η ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αφορούν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης
inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός ΗΠΑ και ΑΕΠ Ευρωζώνης στο επίκεντρο των αγορών

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.