ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

«Κόβουν» τις απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές, παραμένουν υπό πίεση οι τράπεζες

Βγαίνουν αγοραστές στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ιδιαίτερα αρνητικό ξεκίνημα για τους κορυφαίους δείκτες στον απόηχο της συμφωνίας για την Credit Suisse. Άνω του 2% η πτώση για τον Euro Stoxx Banks.

Περισσότερο ψύχραιμοι εμφανίζονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, σε σύγκριση με το ξεκίνημα των συνεδριάσεων, όπου οι κορυφαίοι δείκτες εμφάνιζαν απώλειες που ξεπερνούσαν σημαντικά το 1%. 

Οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές παραμένουν, αλλά και εδώ καταγράφεται ένα «μάζεμα» της πτώσης, με τον Euro Stoxx Banks να υποχωρεί άνω του 2% και να χάνει όλα τα κέρδη που έχει επιτύχει από την αρχή του 2023, αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με σχεδόν -4% στο άνοιγμα. 

Απώλειες 0,22% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση υψηλότερη του 1%, με τον DAX να υποχωρεί μόλις 0,05%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,21% και τον CAC 40 να διαγράφει όλες τις αρχικές του απώλειες και να ενισχύεται 0,12%. Στο -0,18% ο FTSE MIB και απώλειες 0.65% για τον ΙΒΕΧ 35. Πτωτική πορεία για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,26%. 

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν μετοχές τραπεζών, με αυτή της UBS να υποχωρεί άνω του 9%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να αποδυναμώνεται άνω του 14%, ενώ στο -60% κινείται η Credit Suisse, σε μία φυσιολογική αντίδραση προκειμένου να προσαρμοστεί και στην αξία βάσει της οποίας την εξαγόρασε η UBS. Η πτώση, όμως, διαχέεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες με τη Deutsche Bank στο -5% (από -10% στο ξεκίνημα), τη Commerzbank στο -4%, τη BNP Paribas να υποχωρεί 3,1%, την HSBC με πτώση 1% και τη UniCredit να έχει απώλειες 1%. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σπεύδουν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μετά τα προβλήματα της Credit Suisse και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, που προστέθηκαν στις ευρύτερες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και πέντε άλλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας σε συμφωνίες ανταλλαγής σε δολάρια ΗΠΑ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Στην έναρξη των συναλλαγών καταγράφηκε φυγή προς την ασφάλεια, με τα γερμανικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα να σημειώνουν ράλι, ενώ ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της τράπεζας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισ. δολαρίων, καθώς οι ελβετικές αρχές κυριολεκτικά τα διέγραψαν πλήρως, στο πλαίσιο της στήριξης της τράπεζας ώστε να πείσουν τη UBS να την εξαγοράσει. 

Εν τω μεταξύ, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley Μάικλ Γουίλσον δήλωσε ότι η πίεση στο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί αυτό που είναι πιθανό να είναι μια επώδυνη και "φαύλη" αρχή του τέλους της bear market στις αμερικανικές μετοχές. Ο S&P 500 θα παραμείνει μη ελκυστικός έως ότου το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών σκαρφαλώσει έως και στις 400 μονάδες βάσης από το σημερινό επίπεδο των 230 μονάδων, σύμφωνα με τον Γουίλσον, ο οποίος θεωρείται ως «αρχηγός των απαισιόδοξων» της Wall Street. 

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στις αγορές επικεντρώνεται τώρα στο αν η Fed θα προβεί σε άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας ή σε παύση στη συνεδρίασή της στις 21-22 Μαρτίου, εν μέσω της αυξημένης χρηματοπιστωτικής αστάθειας και μιας πιο ήπιας από την πρόβλεψη μέτρησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό την Παρασκευή. Οι traders εμφανίζονται βέβαιοι ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ