ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

To «κούρεμα» ομολόγων της Credit Suisse και οι επιπτώσεις στις αγορές

Μεγάλη αναστάτωση στην αγορά ομολόγων υψηλού ρίσκου, συνολικής αξίας 275 δισ. δολαρίων, μετά την απόφαση των ελβετικών αρχών να εξαφανίσουν τους τίτλους της Credit Suisse.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την κρίση στην Credit Suisse είναι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα ριψοκίνδυνα ομόλογα της τράπεζας, γνωστά ως ΑΤ1 (Additional Tier 1),  η αξία των οποίων φθάνει στα 17 δισ. δολάρια καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της από τη UBS οι ελβετικές αρχές τα… διέγραψαν. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτοί οι επενδυτές χάνουν πλήρως τις τοποθετήσεις τους και δημιουργείται μία αναταραχή σε μία αγορά η αξία της οποίας φθάνει στα 275 δισ. δολάρια. 

Οι επενδυτές εξετάζουν πολύ προσεκτικά τόσο την κίνηση των ελβετικών αρχών όσο και το τι ακριβώς ισχύει με αυτά τα ομόλογα και για τις τράπεζες άλλων χωρών.

Οι ομολογιούχοι των AT1, παρότι γνωρίζουν εξαρχής ότι αυτοί οι τίτλοι περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή βάση και μπορεί να διαγραφούν όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, βλέπουν ότι χάνουν τα πάντα, ενώ την ίδια ώρα οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν ένα μέρος της αξίας της συμμετοχής, καθώς θα τους δοθεί το ποσό των 3,3 δισ. δολαρίων, έναντι 7,4 δισ. που ήταν η αξία της τράπεζας την Παρασκευή. 

«Αυτή η κίνηση δεν έχει κανένα νόημα», σημειώνει ο Πάτρικ Κάουφμαν, διαχειριστής στην αγορά ομολόγων για την Aquila Asset Management, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εν λόγω ομόλογο της Credit Suisse και προσθέτει ότι «κανονικά οι μέτοχοι δεν θα έπρεπε να λάβουν τίποτα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι τίτλοι ΑΤ1 είναι ανώτεροι από τις μετοχές». 

Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν νομικές κινήσεις από την πλευρά των κατόχων ομολόγων, με τους traders της Goldman Sachs να δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.

Από την οπτική γωνία των ελβετικών αρχών, η διαγραφή των τίτλων έγινε επειδή έπρεπε να ενισχύσει το κεφάλαιο της Credit Suisse και να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητάς της. Τα ομόλογα συνήθως αντιμετωπίζουν κούρεμα κάθε φορά που προσφέρεται κρατική υποστήριξη σε τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα φερεγγυότητας.

Η μεταχείριση των ομολογιούχων της Credit Suisse εκφράζονται φόβοι ότι θα προκαλέσει ανατιμολόγηση των τίτλων AT1, ανεβάζοντας σημαντικά τις αποδόσεις τους, με συνέπεια να γίνει δυσκολότερη και πιο ακριβή η άντληση χρηματοδότησης από τις τράπεζες με αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο, το οποίο αξιοποιείται για να δημιουργούν οι τράπεζες ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει πιο ελκυστικά από τα ιταλικά

Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, ενώ η JP Morgan αναμένει ότι η Ελλάδα θα επανέλθει με δεύτερη έκδοση αναφοράς στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές του δευτέρου τριμήνου.
JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες επενδύσεις προτείνει η JPMorgan για άμυνα έναντι του πληθωρισμού

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν κόσμο με υψηλότερο πληθωρισμό. Τα μετρητά έδωσαν διέξοδο σε επενδυτές σε περίοδο απότομης αύξησης των επιτοκίων, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, τονίζει ο οίκος.