ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
UBS
Πηγή: UBS

Αρνούνται τη συγχώνευση ανάγκης οι δύο κορυφαίες ελβετικές τράπεζες

Ως «λύση έκτακτης ανάγκης» αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους οι δύο τράπεζες, με τη UBS να εμφανίζεται απρόθυμοι να αποτελέσει μέρος της λύσης για τα προβλήματα της Credit Suisse.

Αρνητικές στο ενδεχόμενο συγχώνευσής τους είναι οι δύο κορυφαίες ελβετικές τράπεζες, UBS και Credit Suisse, παρά τη διάθεση των ελβετικών αρχών να προωθήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι η UBS προτιμά να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις δικές της δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου και να  μην αναλάβει το ρίσκο να «απορροφήσει» την Credit Suisse. 

Η CS, ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, βρέθηκε στο κέντρο μίας δίνης, η οποία, πάντως, μοιάζει να υποχωρεί, μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να τη στηρίξει με το ποσό των 54 δισ. δολαρίων και ενώ το διεθνές τραπεζικό σύστημα βρίσκονταν ήδη σε αναταραχή μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank.  

Τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse θεωρούν την εξαγορά ως πιθανό μέτρο έσχατης ανάγκης, δεδομένων των σημαντικών εμποδίων και της επικάλυψης από μια τέτοια συναλλαγή, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg. Η ελβετική κυβέρνηση και οι τράπεζες εξετάζουν ένα ολόκληρο φάσμα σεναρίων και μένει να φανεί ποια πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν πέραν του backstop ρευστότητας.

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Credit Suisse θα πάψει να έχει προβλήματα εάν συγχωνευθεί με τη UBS. Η σύνδεση με τη μεγαλύτερη αντίπαλό της ήταν επίσης μια επιλογή που συζητήθηκε στις συνομιλίες μεταξύ της Credit Suisse και των ελβετικών αρχών πρόσφατα, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος. 

Οι αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods σε έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι δήλωσαν ότι τα νέα μέτρα στήριξης από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προσφέρουν χρόνο τόσο στην Credit Suisse όσο και στις ελβετικές αρχές προκειμένου να βρουν μία βιώσιμη λύση. Από την πλευρά της η Morningstar εκτιμά  ότι η διάσπαση της τράπεζας θα ήταν μια εναλλακτική λύση για να υπάρξει άλλη αύξηση κεφαλαίου, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 4 δισ. δολάρια από τους επενδυτές στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Credit Suisse θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει τη διάσπαση της, με την επιχείρηση διαχείρισης πλούτου να πηγαίνει στη UBS ή σε άλλον αγοραστή, η ελβετική μονάδα να διαχωρίζεται ως νέα οντότητα για την προστασία των ελβετικών καταθέσεων και οι δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικής τραπεζικής να πωλούνται ή να διαχωρίζονται, είπαν δύο από τους ανθρώπους. 

Παρόλα αυτά, οι αντιρρήσεις για μια πιθανή συμφωνία επεκτείνονται πέρα από τις δύο εταιρείες. Η ελβετική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης για τις απώλειες θέσεων εργασίας που θα προέκυπταν από μια συνένωση, αν και θα προτιμούσε μια ελβετική λύση αν είναι δυνατόν στην κατάσταση και ανησυχεί περισσότερο για την προστασία των τοπικών επιχειρήσεων και καταθέσεων. Ορισμένοι από τους πλούσιους πελάτες της Credit Suisse ενδέχεται να έχουν και αυτοί αντιρρήσεις. 

Μια πλήρης συγχώνευση θα αποτελούσε ανατροπή των κανόνων που ίσχυαν επί χρόνια για το «too-big-to fail» και θα προκαλούσε αντιμονοπωλιακές ανησυχίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για παροχή ρευστότητας

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες τονίζουν ότι θα πράξουν «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, στον απόηχο της εξαγοράς της CS από τη UBS.
ΑΓΟΡΕΣ

Kάλυψη ζημιών από το κράτος απαιτεί η UBS για να σώσει την Credit Suisse

Δραματικό Σαββατοκύριακο δύσκολων συνομιλιών για τη συγχώνευση των μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών. Η UBS θέλει να αναλάβει το κράτος πιθανές ζημιές της Credit Suisse, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ελβετικά φράγκα.