ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
UBS
Πηγή: UBS

Ένας νικητής, πολλοί χαμένοι από τη συγχώνευση UBS - Credit Suisse

Ως νικητής θεωρείται μόνο ο επικεφαλής της UBS, Ρ. Χάμερς καθώς η εξαγορά έγινε σε χαμηλή τιμή, ενώ διαθέτει έναν πακτωλό εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές. Μεγάλοι χαμένοι οι επενδυτές ομολόγων.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο αγωνιωδών διαπραγματεύσεων, υπαναχωρήσεων, η ελβετική κυβέρνηση κατόρθωσε να πείσει τη UBS να εξαγοράσει τη βασική ανταγωνίστριά της Credit Suisse, προσφέροντάς της αρκετά δελεαστικά κίνητρα. 

Ένα εξ αυτών, πέραν της χαμηλής τιμής εξαγοράς σε σύγκριση με το κλείσιμο της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή 17 Μαρτίου ήταν και το «κούρεμα» ομολόγων υψηλού ρίσκου ΑΤ1 17 δισ. δολαρίων. Όπως ισχύει σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, με το πρακτορείο Bloomberg να παραθέτει αυτόν τον κατάλογο. 

Νικητής ο Ράλφ Χάμερς της UBS

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο μεγάλος νικητής αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής της UBS. Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS θα δει τα επενδεδυμένα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας για τη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων να εκτοξεύονται σε περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια και πήρε μια ειδική εξαίρεση για να κρατήσει την κερδοφόρα ελβετική μονάδα της Credit Suisse, η οποία σύμφωνα με πολλούς αναλυτές αξίζει υπερτριπλάσια από ό,τι πλήρωσε η UBS για ολόκληρη την εταιρεία. 

Ο Χάμερς, το πρώην στέλεχος της ING Groep NV, και η ομάδα του θα έχουν πολλά να επεξεργαστούν καθώς εξετάζουν ποιες επιχειρήσεις και ανθρώπους θα διατηρήσουν, θα αλλάξουν ή θα απορρίψουν. Αλλά θα έχει 56 δισεκατομμύρια φράγκα για να βοηθήσει στην κάλυψη τυχόν διαγραφών, καθώς και 9 δισεκατομμύρια φράγκα εγγυήσεων από την ελβετική κυβέρνηση για την ανάληψη ορισμένων ζημιών. Και η εταιρεία μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια τεράστια γραμμή ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα. Ενώ η UBS θα αναστείλει προς το παρόν τις επαναγορές μετοχών της, δήλωσε ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται για ένα παροχή μερίσματος στους μετόχους της. 

Οι μεγάλοι χαμένοι

Το εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι οι χαμένοι σε αυτόν τον εξ ανάγκης ή υπό πίεση γάμο είναι πολύ περισσότεροι. 

  • Credit Suisse: Οι επενδυτές του Κόλπου, παλιοί και νέοι, πλήττονται. Η επένδυση της Saudi National Bank αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα: η τράπεζα έχασε 1,1 δισ. φράγκα σε λιγότερο από 15 εβδομάδες από τη στιγμή που ολοκλήρωσε την αγορά της συμμετοχής της στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse. Η εταιρεία πίστευε ότι αγόραζε σε τιμή ευκαιρίας όταν έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της ελβετικής τράπεζας μόλις πριν από λίγους μήνες. Ο πρόεδρος της Saudi National Bank συνέβαλε στην τροφοδότηση του πανικού αυτή την εβδομάδα, όταν απέκλεισε την αύξηση του μεριδίου της στην Credit Suisse.
  • Κατάρ: Οι απώλειες για την Επενδυτική Αρχής του Κατάρ (QIA) ήρθε σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς επένδυσε για πρώτη φορά κατά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά πιθανότατα έχασε ακόμη μεγαλύτερο ποσό. Εκτός του ότι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, είχε στο παρελθόν στην κατοχή της τα ομόλογα AT1 της εταιρείας, τα οποία μηδενίστηκαν στη συμφωνία, αν και δεν είναι σαφές αν η QIA εξακολουθεί να κατέχει αυτό το χρέος. Οι μέτοχοι δεν θα μπορέσουν καν να ψηφίσουν για τη συμφωνία αυτή, αφού η Ελβετία άλλαξε τους κανόνες της για να επισπεύσει τη συγχώνευση.
  • Ούρλιχ Κέρνερ: Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse αναμένεται να αποχωρήσει, έχοντας αφήσει ως κληρονομιά μία διαλυμένη τράπεζα, την οποία δεν κατόρθωσε να διασώσει. Ο Κέρνερ, ο οποίος ανέλαβε την κορυφαία θέση μόλις το περασμένο καλοκαίρι, είχε ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο για τη μείωση του κινδύνου μετά από έναν καταιγισμό σκανδάλων και ζημιών, ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση του πλούτου. Ακόμα πιο τολμηρό ήταν το σχέδιο για την απόσχιση των πιο αποδοτικών δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας. Αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανακάμψει από την κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε την έξοδο δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες ημέρες, η πίεση εντάθηκε μέχρι που η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει.  
  • Μάικλ Κλάιν: Το μεγάλο σχέδιο του πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Citigroup να αναβιώσει το εμπορικό σήμα της First Boston και να τη μετατρέψει σε μια συμβουλευτική δύναμη της Wall Street είναι πλέον νεκρό. Ο Κλάιν, ο οποίος είχε επιλεγεί για να ηγηθεί της απόσχισης της CSFB, βρισκόταν ήδη στη διαδικασία πώλησης της συμβουλευτικής μπουτίκ του στην Credit Suisse έναντι τιμήματος περίπου 210 εκατ. δολαρίων, όταν η τύχη της τράπεζας ξαφνικά διαλύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ ο πρόεδρος της UBS, Κέλερ δεν αναφέρθηκε άμεσα στην CSFB σε συνέντευξη Τύπου αργά την Κυριακή, ανέφερε ότι η εταιρεία ήταν ευχαριστημένη με τη δική της επενδυτική τράπεζα και σχεδίαζε να μειώσει σημαντικά την Credit Suisse καθώς και να περιορίσει τον κίνδυνο.   
  • Ομολογιούχοι AT1: Οι επενδυτές ομολόγων είναι συνήθως καλύτερα προστατευμένοι από τις απώλειες σε σχέση με τους μετόχους, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση. Η ελβετική ρυθμιστική αρχή θα επιβάλει απώλειες σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους υψηλού κινδύνου, γνωστά ως ομόλογα Additional Tier 1, τα οποία αποτελούν μέρος ενός αποθέματος χρέους και ιδίων κεφαλαίων που αποσκοπεί στην αποφυγή του να επωμιστούν οι φορολογούμενοι το λογαριασμό για την κατάρρευση μιας τράπεζας. Η συνολική απομείωση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την ευρωπαϊκή αγορά AT1 ύψους 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μέτοχοι, οι οποίοι συνήθως δέχονται πρώτοι το πλήγμα σε ένα σενάριο διαγραφής, έλαβαν τουλάχιστον ένα μικρό αντίτιμο.
  • Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές: Η Finma έγινε η πρώτη ρυθμιστική αρχή που παρακολουθεί μια τράπεζα που θεωρείται συστημικά σημαντική να πρέπει να διασωθεί από την οικονομική κρίση. Η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει και να παράσχει εγγυήσεις δισεκατομμυρίων φράγκων στην UBS και η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παράσχει εκτεταμένες ενισχύσεις ρευστότητας για να διευκολύνει τη διάσωση, θέτοντας τους φορολογούμενους σε κίνδυνο 15 χρόνια μετά τη διάσωση της UBS. Η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κάριν Κέλερ-Σούτερ αναγνώρισε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ