ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
UBS
Πηγή: UBS

Η S&P υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της UBS

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, βλέπει κινδύνους σχετικά με την εκτέλεση του σχεδίου συγχώνευσης της Credit Suisse (CS) από την UBS.

Σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές αξιολόγησης της UBS Group καθώς και της UBS Americas Holding τις δύο μη επιχειρησιακές μητρικές εταιρείες του ομίλου UBS, υποβάθμισε η S&P,  ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «A-/A-2» για την πιστοληπτική ικανότητα και των δύο οντοτήτων.

Επίσης, επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις «A+/A-1»  για την πιστοληπτική ικανότητα εκδοτών σε όλες τις βασικές επιχειρησιακές οντότητες του ομίλου, όπως η UBS AG.

Οι προοπτικές παραμένουν σταθερές.

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, βλέπει κινδύνους σχετικά με την εκτέλεση του σχεδίου συγχώνευσης της Credit Suisse (CS) από την UBS.

Να σημειωθεί ότι η υποβάθμιση των προοπτικών σημαίνει πως είναι πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης εντός του επόμενου δωδεκαμήνου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της, στις 19 Μαρτίου 2023, η UBS ανακοίνωσε ότι θα εξαγόραζε πλήρως την Credit Suisse, σε μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών, την Ελβετική Eθνική Τράπεζα και την ελβετική ρυθμιστική τραπεζική αρχή (FINMA) για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο εκτέλεσης του σχεδίου ενσωμάτωσης της Credit Suisse στην UBS δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ της Credit Suisse και ιδιαίτερα της πολυπλοκότητας που ενέχει η εκκαθάριση μεγάλου μέρους των επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Credit Suisse. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αποδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης του νέου ομίλου ή υποαπόδοση έναντι των χρηματοοικονομικών του στόχων λόγω σημαντικών δαπανών αναδιάρθρωσης ή επίλυσης δικαστικών διαφορών, πίεσης στην ικανότητα παραγωγής εσόδων ή καθυστερήσεων στη μείωση του κόστους. Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ήδη τη διαφυγή πελατών στη νέα οντότητα, ιδιαίτερα στο wealth management και στις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες, όπου και οι δύο οντότητες έχουν σημαντικές επικαλύψεις πελατών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στην UBS περνά η Credit Suisse έναντι 2 δισ. μετά από δραματικές διαβουλεύσεις

Η εξαγορά θα γίνει στην τιμή των 0,50 φράγκων ανά μετοχή έναντι 1,86 φράγκων που έκλεισε την Παρασκευή. Παρακάμπτονται οι μέτοχοι της CS με ειδικό νόμο. Στόχος η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα των αγορών αύριο Δευτέρα.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναβάθμισε τις τράπεζες ο οίκος S&P, βλέπει ανάκαμψη της κερδοφορίας

Αναμένεται περαιτέρω ενισχυμένη κερδοφορία, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες από δάνεια και τα πρόσθετα οφέλη από την ανατιμολόγηση των δανείων με υψηλότερα επιτόκια.