ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα αύξηση επιτοκίου 0,25% από τη Fed, τι λέει για τις τράπεζες

H Fed στην ανακοίνωσή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μελλοντικά και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.

Σταθερή στην πορεία της αύξησης των επιτοκίων για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός μένει η Fed καθώς αποφάσισε αύξηση κατά 0,25% στο βασικό της επιτόκιο παρά την αναταράχη που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα και δηλώνει παράλληλα ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό.

Όπως αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής. Η αύξηση της απασχόλησης έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες και τρέχει με ισχυρό ρυθμό, και το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνει πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη. Η Επιτροπή της Fed παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα. Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 4-3/4 έως 5%.

Επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική. Επίσης η Επιτροπή αναμένει ότι μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση της νομισματικής πολιτικής που θα είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου.

Κατά τον προσδιορισμό της έκτασης των μελλοντικών αυξήσεων του εύρους στόχου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις τοποθετήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και χρεόγραφα ενυπόθηκων δανείων οργανισμών, όπως περιγράφεται στα σχέδια που έχει ανακοινώσει προηγουμένως. Η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Αναφέρει επίσης πως κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής, ενώ υπενθυμίζει ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά την κατάρρευση της SVB

Η κατάρρευση της SVB αναμένεται να οδηγήσει την Fed σε μια πολύ λιγότερο δυναμική προσέγγιση στις επόμενες συνεδριάσεις με την αγορά να εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί στις 25 μονάδες βάσης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τζ. Πάουελ: Δεν έχει αποφασίσει η Fed την παύση αυξήσεων στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη δυνατότητα παύσης των αυξήσεων, αλλά δεν έχουν ακόμη ληφθεί σχετικές αποφάσεις. «Υγιή και ανθεκτικό» χαρακτήρισε τον τραπεζικό τομέα.
Fed, HPA, USA
ΑΓΟΡΕΣ

Αύξησε πάλι το επιτόκιο η Fed κατά 0,25% αλλά προαναγγέλλει παύση

Η Fed τονίζει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό, επισημαίνει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και αναγγέλλει ότι οι επόμενες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα ληφθούν ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία.
BlackRock
ΑΓΟΡΕΣ

BlackRock: Λάθος η εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων

Ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως τονίζει σε έκθεσή του ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πληθωρισμός είναι ο βασικός τους στόχος και θα συνεχίσουν τις αυξήσεις.