ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Deutsche Bank, Banks, Trapezes
Φωτο; Shutterstock

Σε επίπεδο - ρεκόρ τα CDS της Deutsche Bank με «βουτιά» για τη μετοχή

Η μετοχή του κορυφαίου τραπεζικού ομίλου της Γερμανίας βουλιάζει κατά 14%, με την αναστάτωση να διαχέεται στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Μετά την επίθεση στην Credit Suisse που οδήγησε στον εξ ανάγκης «γάμο» με τη UBS, οι αγορές επιτίθενται σήμερα στην Deutsche Bank, τον κορυφαίο τραπεζικό όμιλο της Γερμανίας, για τον οποίο πάντα υπάρχουν ανησυχίες ότι έχει προβλήματα, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώνονται. 

Η πρώτη φάση της επίθεσης από τους επενδυτές οδήγησε το CDS, δηλαδή το επονομαζόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου» έναντι ενδεχόμενου χρεοκοπίας για τα senior ομόλογα της τράπεζας σε ιστορικό υψηλό και ακολούθησε η μετοχή με τις απώλειές της να φθάνουν ακόμη και στο 13%, ενώ συμπαρέσυρε στην πορεία της το σύνολο του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης και οδηγεί τον Euro Stoxx Banks σε απώλειες 6%. Παράλληλα η Deutsche Bank ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2, το οποίο ωρίμαζε το 2028. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Deutsche Bank έχει χάσει το 1/5 της αξίας της από την αρχή Μαρτίου, χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή της πορεία.

Η πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά την εξαγορά της Credit Suisse

 

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει «ταρακουνήσει» τους επενδυτές και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια εποχή που τα επιτόκια εκτοξεύονται και ο πληθωρισμός είναι υψηλός. 

Οι σημερινές κινήσεις ακολουθούν τις απώλειες στις αμερικανικές τράπεζες χθες, οι οποίες κατέρρευσαν ακόμη και αφού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στους νομοθέτες ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι έτοιμες για περαιτέρω μέτρα προστασίας των καταθέσεων, αν χρειαστεί. 

«Η κατάσταση δεν θα λυθεί με παρηγορητικά λόγια, αλλά θα μετριαστεί μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς», δήλωσε ο Αν. Λίπκο,  στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank. «Επομένως, απαιτείται υπομονή και τα επόμενα τριμηνιαία στοιχεία των τραπεζών θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή».

Η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχεται αφότου ρυθμιστικές αρχές και στελέχη εταιρειών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους traders για την υγεία του κλάδου. Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης δεν αποτελεί «καμία ένδειξη» για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, Φ. Καμπέλι. Σημείωσε, ακόμη ότι οι καταθέσεις λιανικής της γερμανικής τράπεζας είναι «πολύ διαφοροποιημένες» και ως εκ τούτου δεν έχουν το είδος του κινδύνου συγκέντρωσης που φάνηκε στην περίπτωση της Silicon Valley Bank.

Χάνουν τα κέρδη τους από την αρχή του 2023 οι ευρωπαϊκές μετοχές

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι ανησυχίες για τις τράπεζες ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάστηκαν από τη μία από τις τραπεζικές ανησυχίες και από την άλλη από το θετικό αντίκτυπο των μελλοντικά  χαμηλότερων επιτοκίων, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητα