ΓΔ: 1237.23 1.34% Τζίρος: 66.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:47:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Με θετικό πρόσημο αλλά και επιφυλακτικότητα κινείται το Χρηματιστήριο

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους εμφανίζονται οι επενδυτές, με το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. Σημαντικά κέρδη για αρκετά blue chips.

Με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται με θετικό πρόσημο σε μία προσπάθεια να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής και τις διεθνείς αγορές να αντιδρούν ανοδικά, η αγορά εμφανίζει διαθέσεις ανάκαμψης, αν και με αρκετά προσεκτικό έως επιφυλακτικό τρόπο. 

Παρά το δυναμικό ξεκίνημα με άνοδο που ξεπερνούσε το 1%, οι ευρωπαϊκές αγορές μαζεύουν μέρος των κερδών τους με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,65%, ενώ κέρδη 0,56% εμφανίζει ο DAX, με τη μετοχή της Deutsche Bank να ξεκινά τη συνεδρίαση με κέρδη που έφθασαν στο 5%, αλλά και αυτή περιορίζει την άνοδό της και κινείται, πάντως, με ισχυρή διάθεση άνω του +3%. Περιορίζουν τα κέρδη τους και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,17%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:29 εμφανίζει κέρδη 0,49% στις 1.026,26 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ 50 μετοχές εμφανίζουν κέρδη, 22 κινούνται με απώλειες και 17 παραμένουν αμετάβλητες. Άνοδος 0,42% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,07% υψηλότερα. 

Προσεκτική ανοδική αντίδραση για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 0,62%, ενώ η Alpha Bank ενισχύεται 1,65%, η Eurobank εμφανίζει πτώση 0,21%, η Εθνική Τράπεζα κινείται 0,53% υψηλότερα και η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται στο +0,80%. Κέρδη άνω του 5% σημειώνει η μετοχή της Attica Bank

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει, για μία ακόμη συνεδρίαση, η μετοχή της Ελλάκτωρ με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Intrakat (παραμένει αμετάβλητη) για την εξαγορά της Άκτωρ. Θετική πορεία για την Coca-Cola HBC με άνοδο 0,40%, με τον ΟΠΑΠ στο +0,75%, τη ΔΕΗ να έχει οριακή άνοδο 0,06%, ενώ οριακή πτώση 0,09% έχει ο ΟΤΕ. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τις Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor ενώ υψηλότερα του 3% κινείται η Sarantis, η οποία θα ανακοινώσει αύριο τα μεγέθη της για το 2022. 

Ο Μάρτιος αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για την αγορά, λόγω εξωγενών παραγόντων και των μεγάλων ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως έδειξαν οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις το 2022 ήταν ένα ιδιαίτερα θετικό έτος για τις εισηγμένες, με αύξηση κερδών και εσόδων και αυτό παρά την ενεργειακή κρίση και το ράλι του πληθωρισμού. 

Ταυτόχρονα η επικράτηση της αβεβαιότητας τόσο για τις τράπεζες, πάντα σε διεθνές επίπεδο, όσο και για τη νομισματική πολιτική και την επίπτωσή της στην οικονομία δημιουργεί αρνητικές συνθήκες, καθώς οι αγορές παραδοσιακά επιθυμούν σταθερότητα και η αβεβαιότητα είναι κάτι που απεχθάνονται και τις οδηγεί σε μεγάλη μεταβλητότητα και σε αρκετές περιπτώσεις σε «αποχώρηση» των επενδυτών στο περιθώριο τους. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Μάρτιο είναι έντονα πτωτικός για το Χ.Α., καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 9,57%, ο FTSE 25 καταγράφει πτώση 10,40%, ο Mid Cap είναι στο -6,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 20,83%. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά κρατάει σημαντικά κέρδη σε επίπεδο πρώτου τριμήνου και ενώ απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +9,83% σε επίπεδο 2023, ο FTSE 25 κερδίζει 9,47%, ο Mid Cap είναι στο +7,28%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις έντονες πιέσεις του τελευταίου διαστήματος, κρατάει κέρδη 14,93%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ