ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ενδείξεις σταθεροποίησης στις αγορές, άμυνα για τις 1.000 μονάδες στο ΧΑ

Θετικά κλεισίματα των αμερικανικών δεικτών την Παρασκευή και άνοδος των futures στην Ασία δημιουργούν ελπίδες για τις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου. Απώλειες 9,57% «γράφει» μέσα στον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης και 20,83% ο τραπεζικός.

Στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και του πρώτου τριμήνου εισέρχονται από σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και το Χ.Α., με τον μήνα έως τώρα να είναι έντονα πτωτικός – διορθωτικός, καθώς έφερε πολλαπλές προκλήσεις στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Το θετικό κλείσιμο των αμερικανικών δεικτών την Παρασκευή, ο περιορισμός των απωλειών για τη μετοχή της Deutsche Bank στην Αμερική (έκλεισε με πτώση 3,11%, ενώ στην Ευρώπη κατέγραφε νωρίτερα διψήφιο ποσοστό απωλειών) και η έναρξη συναλλαγών στην Ασία με τα futures των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών σε πορεία ανόδου αποτελούν ενδείξεις ότι οι διεθνείς αγορές αρχίζουν να σταθεροποιούνται.

Θετικά επιδρούν οι ειδήσεις του Σαββατοκύριακου από τις ΗΠΑ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο περιφερειακές τράπεζες για την εξαγορά της Sillicon Valley Bank, που πρόσφατα κατέρρευσε και έδωσε την αφορμή για την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς, όπως και για την αναμενόμενη απόφαση της Fed να διατηρήσει σε ισχύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, ώστε να δοθεί χρόνος για ανάκαμψη στη First Republic Bank.

Η ελληνική αγορά έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης με τις ξένες, καθώς αποτελεί μια τραπεζοκεντρική αγορά και δεν μπορεί να μην επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έστω και αν ο εγχώριος κλάδος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ο μήνας έως τώρα είναι έντονα πτωτικός για το Χ.Α., καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 9,57%, ο FTSE 25 καταγράφει πτώση 10,40%, ο Mid Cap είναι στο -6,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 20,83%. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά κρατάει σημαντικά κέρδη σε επίπεδο πρώτου τριμήνου και ενώ απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +9,83% σε επίπεδο 2023, ο FTSE 25 κερδίζει 9,47%, ο Mid Cap είναι στο +7,28%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις έντονες πιέσεις του τελευταίου διαστήματος, κρατάει κέρδη 14,93%.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολλαπλών εξελίξεων και σύνθετων καταλυτών, αρνητικών αλλά και θετικών. Από τη μία έχει χαθεί μερικώς το momentum της προεξόφλησης άμεσης αναβάθμισης που «έπαιξε» η αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου διμήνου, δίνοντας ένα +45% στον τραπεζικό κλάδο, ενώ και οι πολιτικές – εκλογικές εξελίξεις έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως το τέλος του πρώτου διμήνου, με το πολιτικό/εκλογικό ρίσκο να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Από την άλλη πλευρά, στην αγορά καταγράφεται σημαντική κινητικότητα από πλευράς επιχειρηματικών εξελίξεων και συμφωνιών (Attica Bank, Ελλάκτωρ – Intrakat κ.α.), ο τουρισμός έχει ξεκινήσει με άριστες προδιαγραφές για μια χρονιά νέων ιστορικών ρεκόρ, οι τράπεζες είναι θωρακισμένες και ωφελούνται από τις πολιτικές αύξησης των επιτοκίων, ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων το 2022 θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή το Χ.Α. έδειξε ιδιαίτερα ευάλωτο στις διεθνείς εξελίξεις, υποχωρώντας κοντά στο 3%, έχοντας μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν ανοδικά. Πάντως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο η ελληνική αγορά έβγαλε άμυνες, καθώς ο Γ.Δ. έκλεισε με οριακή άνοδο 0,10%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,53%, ο Mid Cap είχε άνοδο 3,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02%.

Οι μέσες συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα ήταν μειωμένες κατά 41,2% έναντι της αμέσως προηγούμενης, καθώς κατήλθαν στα 91,8 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας και της αλλαγής στάσης των επενδυτών, ενώ ο μέσος τζίρος του 2023 διαμορφώνεται πλέον στα 115 εκατ. ευρώ.

Πλέον, στη φάση που κατήλθε πλέον το Χ.Α., ήτοι στην περιοχή των 1.020 μονάδων, ασφαλώς κυρίαρχο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι άλλο από τη διακράτηση της ζώνης ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, που είναι και το όριο που λειτουργεί σαν… βιτρίνα για το Χ.Α., καθώς σηματοδοτεί τα υψηλά 8ετίας και το «σβήσιμο» της περιπέτειας όλων των προηγούμενων ετών, με τις ακροβασίες για το Grexit, το δημοψήφισμα, τα capital controls, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και το κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου για κάποιες εβδομάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

Σε χθεσινοβραδινή του ανάλυση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει μεταξύ άλλων πως ο Μάρτιος θύμισε στην αγορά ότι χρειάζονται και οι διορθώσεις, ενώ μετά από πέντε μήνες διαρκούς ανόδου με ξεκίνημα από τις 787 μονάδες, είναι φυσιολογική η αποφόρτιση του μήνα, με αφορμή και τις απανωτές κρίσεις στις τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη.

Ο χρηματιστής θυμίζει πως, παρά τη διόρθωση, ο κλάδος κρατάει κέρδη περί το 15% το 2023, ενώ σημειώνει πως «αυτό που περνάνε αρκετές τράπεζες παγκοσμίως, οι ελληνικές το έχουν πληρώσει αδρά στο πρόσφατο παρελθόν», ενώ τονίζει ότι είναι πλέον οι πιο “καθαρές” στην Ευρώπη, κάτι που κάνει τους επενδυτές να τις βλέπουν με άλλο μάτι.

Είναι λογικό να επηρεάζονται από τέτοιου είδους κρίσεις και μάλιστα με τόσο σημαντικά κέρδη το προηγούμενο διάστημα, παρόλα αυτά αρκετοί θα το δουν σαν ευκαιρία για τοποθετήσεις. Μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο διάστημα αρκετά funds αγόραζαν δίχως αύριο σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, οι ξένοι οίκοι αρχίζουν και υποβαθμίζουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με την διαφορά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε διαφορετική φάση, κάτι που θα το δούμε μετά το εκλογικό ξεκαθάρισμα. Το καλό είναι ότι δεν βλέπουμε την ίδια συμπεριφορά στο σύνολο της αγοράς και δεν έχουμε μαζικές κινήσεις σε όλο το ταμπλό, κάτι που είναι σημάδι υγείας.

Είναι λογικό ο Γ.Δ. να χρειαστεί ένα διάστημα για να χωνέψει το ράλι των τελευταίων μηνών, μιας και ακόμα και σήμερα διατηρεί κέρδη άνω του 28% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. Να σημειωθεί η αγορά μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα από τις υπόλοιπες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε άσχημες φάσεις μπορεί να έχει αυτονόμηση και αντίθετη πορεία. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων δείχνουν ότι πάνε σε νέα ρεκόρ κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τις αποτιμήσει».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «ιδανικά η συντήρηση των 1.000 μονάδων θα μπορούσε να δώσει και πάλι μία κίνηση προς τις 1.100 μονάδες, με το επίπεδο των 1.060 μονάδων να έχει γίνει σημαντική αντίσταση. Αντιθέτως, ένα νέο χαμηλό θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της πλάγιας κίνησης με τον Γ.Δ. να προσφέρει στηρίξεις στις 980 μονάδες».

Για τις πολιτικές εξελίξεις τονίζει πως «πλέον έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να δούμε τη νέα κυβέρνηση μιας και αυτό θα συμβεί στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούλιο. Αυτό μας δείχνει ότι η αγορά χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να δει τα νέα δεδομένα και μαζί με αυτή θα περιμένουν και οι οίκοι για την επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το μεγάλο έπαθλο για τους συμμετέχοντες που είναι στην αγορά ή πρόκειται να εισέλθουν σε αυτή.

Η ψυχολογία είναι το νούμερο ένα στις αγορές και μέχρι στιγμής είναι κραταιά για την ελληνική. Εν κατακλείδι παραμένουμε αισιόδοξοι θεωρώντας ότι είμαστε σε μία περίοδο για ανακατάταξη στα χαρτοφυλάκιά μας, πάντα με την βοήθεια και τη τεχνικής ανάλυσης». 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει την «έως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών καθώς και τη θετική προοπτική που επικοινωνούν για τη συνέχεια. Αν και μόλις 24 εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη 2022, η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται ήδη πάνω από τα 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ αφορούν τραπεζικές επιδόσεις.

Στις μη χρηματοοικονομικές εταιρίες ο τζίρος εμφανίζει αύξηση 48,6% στα 64,4 δισ. ευρώ με πληθωρική παρουσία των ενεργειακών εταιριών ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 57% στα 3,87 δισ. ευρώ. Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι πάμε σε μια χρήση ρεκόρ, καθώς οι εισηγμένες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ καθαρών κερδών στο σύνολο, ενώ τα μερίσματα προς διανομή και οι επιστροφές κεφαλαίου θα προσεγγίσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Η κερδοφορία μπορεί επί του παρόντος να επισκιάζεται από την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα ανάχωμα στις αποτιμήσεις και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ταχύτητα της ανάκαμψης της αγοράς όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως «Ο Γ.Δ. αφού δοκίμασε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων σε μια γρήγορη βύθιση ως τις 998 μονάδες, δοκίμασε με επιτυχία να αντιδράσει ως τις 1.060 μονάδες. Η περιοχή αυτή δεν είναι αδιάφορη αφού σηματοδοτεί το 38,2% διόρθωσης της ανόδου μεταξύ 917 – 1.140 μονάδων.

Οι πωλητές αν και βρίσκουν απέναντι τους αξιόλογες δυνάμεις (βλ. τζίρο), σε κομβικά σημεία της τάσης έχουν κερδίσει μετά τις 2 Μαρτίου όλες τις μάχες και φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να ωθήσουν την αγορά προς ένα νέο χαμηλό κάτω από τις 1.000 μονάδες, το οποίο είναι και το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο

Με λιγότερο αριθμό εταιρειών από το 2007, τα μεγέθη ξεπέρασαν το 2022 την προηγούμενη καλύτερη χρήση και τα πρώτα δείγματα για το 2023 είναι ενθαρρυντικά. Μειώνεται ο πολιτικός κίνδυνος, εγγύηση το Ταμείο Ανάκαμψης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθιά ανάσα για τις τραπεζικές μετοχές, κέρδη 7,5% σε δύο συνεδριάσεις

Τελειώνει η διεθνής τραπεζική αναταραχή, «παρών» από αγοραστές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Ώθηση στον κλάδο από τους οίκους Moody's και DBRS. Τον Μάιο οι εκλογές, απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς το momentum των τραπεζών αλλάζει τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Τα υψηλά επιτόκια φέρνουν διεθνή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών και ευνοούν τις ελληνικές, που έχουν κέρδη άνω του 7% το 2022. Σε υψηλά δύο μηνών ο Γενικός Δείκτης, σε υψηλά 5μήνου ο τραπεζικός. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.