ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ανοδική αντίδραση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός. Νέα τιμή - στόχος στις 1.075 μονάδες από την Goldman Sachs για τον Γεν. Δείκτη.

Με σταθερό οδηγό τις τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αθηνών διευρύνει τα κέρδη του, με την ηρεμία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιστρέφει σε διεθνές επίπεδο, μετά την «επίθεση» κυρίως στη μετοχή της Deutsche Bank στη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να αντιδρούν έντονα ανοδικά, με Stoxx 600 και DAX να ενισχύονται άνω του 1%, ενώ ανάλογη είναι η πορεία και για τον τραπεζικό δείκτη. Ιδιαίτερα θετική πορεία ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,76%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 14:53 εμφανίζει κέρδη 1,20% στις 1.033,42 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.025,01 μονάδων (+0,38%) και του υψηλού των 1.036,44 μονάδων (+1,50%). Παραμένει, όμως, σε χαμηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών στα εκατ. ευρώ, με 68 μετοχές να ενισχύονται, ενώ 43 κινούνται πτωτικά. Κέρδη 1,28% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,59%. 

Διατηρείται η πολύ καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 1,86% και την Alpha Bank να συνεχίζει να ακολουθεί την καλύτερη πορεία με άνοδο 2,75%. Κέρδη 1,43% για τη Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 0,64%, ενώ στο +2,66% η Τράπεζα Πειραιώς. Άνοδος που αγγίζει το 6% εμφανίζει ο τίτλος της Attica Bank

Με θετικό πρόσημο κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να ενισχύεται 0,85%, ενώ θετικό γύρισμα καταγράφεται για τις μετοχές τόσο του ΟΤΕ όσο και της ΔΕΗ με άνοδο 0,31% και 0,32% αντίστοιχα. Ισχυρή ανοδική κίνηση στο +1,58% για τον ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 3% κινούνται οι ElvalHalcor και Sarantis, ο οποίος θα ανακοινώσει τα μεγέθη του αύριο.

Στον χώρο της μέσης κεφαλαιοποίησης ήπιες πιέσεις εμφανίζει ο τίτλος της ΕΧΑΕ στο -0,25%, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο, σήμερα, της αγοράς. Ισχυρή ανοδική κίνηση με κέρδη άνω του 2% για την Intrakat στον απόηχο και του ότι έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ. 

Θετική στάση έναντι της ελληνικής αγοράς διατηρεί η Goldman Sachs, σε έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές, που δίνει τιμή – στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.075 μονάδες το επόμενο 12μηνο. Παράλληλα οι αναλυτές της εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή στην εγχώρια αγορά θα αυξηθούν φέτος κατά 11,7% και κατά 4,6% το 2024. 

Η αναταραχή στις αγορές λόγω των τραπεζών μειώνεται μετά και την ανακοίνωση ότι η First Citizens προχωρά στην εξαγορά του συνόλου των δανείων και καταθέσεων της Silicon Valley Bank, ενώ παράλληλα αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η «επίθεση» στην Deutsche Bank την Παρασκευή ήταν κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς η γερμανική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει ούτε πρόβλημα ρευστότητας, ούτε κίνδυνο εκροής καταθέσεων και κεφαλαίων. 

Πάντως ο Μάρτιος εξακολουθεί να είναι ένας αρκετά δύσκολος μήνας για το ΧΑ, με τις πιέσεις να οφείλονται αμιγώς σε εξωγενείς παράγοντες, καθώς όπως έχουν δείξει και οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις οι εισηγμένες είχαν ένα πολύ καλό 2002, με σημαντική αύξηση κερδών και εσόδων και μάλιστα σε ένα έτος όπου κυριάρχησε η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 9,57%, ο FTSE 25 καταγράφει πτώση 10,40%, ο Mid Cap είναι στο -6,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 20,83%. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά κρατάει σημαντικά κέρδη σε επίπεδο πρώτου τριμήνου και ενώ απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +9,83% σε επίπεδο 2023, ο FTSE 25 κερδίζει 9,47%, ο Mid Cap είναι στο +7,28%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις έντονες πιέσεις του τελευταίου διαστήματος, κρατάει κέρδη 14,93%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ