ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Trading στα τρέχοντα επίπεδα, ερωτηματικό ο τζίρος

Η ηρεμία αναφορικά με τη μίνι τραπεζική κρίση έχει επιστρέψει στις αγορές, με τους επενδυτές, όμως, να παραμένουν αρκετά διστακτικοί και να προχωρούν σε πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Διατήρηση της ανοδικής τάσης και στη σημερινή συνεδρίαση υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναμένεται ότι θα ευθυγραμμιστεί με αυτήν την πορεία, ενώ αυτό που έχει αρχίσει να προβληματίζει είναι η συνεχιζόμενη μείωση της αξίας των συναλλαγών, σε μία ένδειξη ότι έχουν «μαζευτεί» τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. 

Κέρδη 0,52% εμφανίζουν τα προθεσμιακά συμβόλαια του DAX, με τον FTSE 100 να έχει κέρδη 0,51%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,17%. Η πολύ καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών ήταν αυτό που οδήγησε σε κέρδη τόσο την Ευρώπη όσο και τη Wall Street στη  χθεσινή συνεδρίαση και στον απόηχο της απόκτησης της SVB από τη First Citizens. Ο Dow Jones είχε κέρδη 0,60%στις 32.432,08 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε  0,16% στις 3.977,53 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq αν και ξεκίνησε με θετική εικόνα, τελικά υποχώρησε 0,47% στις 11.768,84 μονάδες. 

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά δίνει σε report της η ερευνητική εταιρεία 13D Research, η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την καλύτερη και πιο κερδοφόρα επιλογή για όσους επενδυτές επιθυμούν να τοποθετηθούν στις αναδυόμενες αγορές, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι υγιείς, ενώ παράλληλα η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που δεν επηρεάζονται αρνητικά από τη σφιχτή νομισματική πολιτική. 

Η υγεία του τραπεζικού συστήματος μπορεί να διαπιστωθεί και από το γεγονός ότι οι καταθέσεις παραμένουν ανθεκτικές, με την αναμενόμενη μείωσή τους να είναι αρκετά πιο περιορισμένη σε σύγκριση με την ευρωζώνη, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη στον τομέα έχει επιστρέψει. 

Σήμερα στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθούν οι μετοχές των ΕΧΑΕ μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 4,8% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά και αυτή της Sarantis η οποία, επίσης, ανακοινώνει μεγέθη δ' τριμήνου αλλά και για το σύνολο του 2022, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Σταθερή είναι η προσοχή των επενδυτών στις εξελίξεις για την πώληση της Άκτωρ, με την Intrakat να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της από την Ελλάκτωρ

«Σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν θετικό άνοιγμα εν μέσω σταθεροποίησης του επενδυτικού κλίματος, καθώς οι φόβοι για τις τράπεζες υποχωρούν», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities, ενώ η Euroxx αναφέρει ότι «Αναμένουμε ότι η αγορά θα παγιωθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα σε μικρούς όγκους, καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε στάση αναμονής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ