ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θετικά αλλά με περιορισμένο εύρος διακύμανσης το Χρηματιστήριο

Ήπια ανοδική κίνηση για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ μεικτές είναι οι τάσεις για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την αξία των συναλλαγών να εμφανίζεται, εκ νέου, περιορισμένη.

Με θετικό βηματισμό αλλά προσεκτικό τρόπο κινείται η αγορά, με μοιρασμένα τα πρόσημα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν την προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη μεγάλη «βουτιά» της Παρασκευής. 

Οι ανησυχίες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα υποχωρούν, με τις ευρωπαϊκές αγορές να συνεχίζουν ανοδικά και τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,57%, ενώ ήπια κέρδη εμφανίζουν τα futures της Wall Street, όπου ο S&P 500 έχει κέρδη 0,18%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:13 εμφανίζει κέρδη 0,26% στις 1.038,41 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ 42 μετοχές εμφανίζουν άνοδο και 21 κινούνται με απώλειες. Στο +0,34% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,12% χαμηλότερα

Κέρδη 0,63% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να έχει άνοδο 0,80%, τη Eurobank να ενισχύεται 0,82%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,54% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται με κέρδη 0,15%. Μεγάλες απώλειες που ξεπερνούν το 6% για την Attica Bank

Σε νέα της έκθεση για τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) η Goldman Sachs, διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές - στόχους και τις συστάσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα και ουδέτερη για τον τίτλο της Eurobank. Σε ό,τι αφορά τις τιμές - στόχους για την Alpha Bank είναι στα 1,60 ευρώ, για την ΕΤΕ στα 5,40 ευρώ και για την Τρ. Πειραιώς στα 2,20 ευρώ, ενώ για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τα συνολικά τους κεφάλαια και τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ ο δείκτης βασικών εποπτικών CET1 για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς ήταν 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% έναντι ελάχιστων επιπέδων της τάξεως του 9,4-9,5%. Ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στο τέλος του 2022, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

Μεικτές οι τάσεις για την υψηλή κεφαλαιοποίηση με Coca-Cola HBC και ΟΤΕ να υποχωρούν κατά 0,08% ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 0,41%, ενώ η ΔΕΗ υποχωρεί 0,39%, ενώ οι περισσότερες μετοχές κινούνται με μικρές ποσοστιαίες μεταβολές. Ξεχωρίζουν ανοδικά Motor Oil και Jumbo με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. 

Πέραν της Goldman Sachs, η ερευνητική εταιρεία 13D Research σε έκθεσή της αναφέρει ότι το ΧΑ είναι η καλύτερη επιλογή για όσους επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, με την ελληνική οικονομία να ξεχωρίζει σημαντικά σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το τραπεζικό σύστημα να είναι θωρακισμένο και να ακολουθεί πολύ καλή πορεία. 

Αυτό πάντως που προβληματίζει είναι η σημαντική υποχώρηση του τζίρου το τελευταίο διάστημα, καθώς τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής έως ότου ξεδιαλύνει περισσότερο η εικόνα αναφορικά με το πολιτικό και εκλογικό σκηνικό, που αποτελεί και τον κύριο καταλύτη, που λειτουργεί ως «ομπρέλα» είτε αναβάθμισης είτε «νέκρωσης» των υπολοίπων καταλυτών της αγοράς, που αναπόφευκτα έρχονται σε δεύτερη θέση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ