ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρά κέρδη για το Χρηματιστήριο, με ανοδικό ξέσπασμα για τις τράπεζες

Κέρδη που ξεπερνούν σημαντικά το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ισχυρά ανοδικά κινείται η μετοχή της Coca-Cola HBC, με σημαντική άνοδο και για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, εν αναμονή της συμφωνίας για πώληση της Άκτωρ.

Με τις τραπεζικές μετοχές να αναλαμβάνουν τα ηνία της ανόδου, αλλά και αρκετές μετοχές σε υψηλή και μέση κεφαλαιοποίηση να εμφανίζουν ισχυρά κέρδη, η αγορά εμφανίζεται αποφασισμένη να έχει ένα «ξέσπασμα» κερδών, με τις επενδυτικές διαθέσεις να ενισχύονται τόσο από νέα deals όσο και από το πολύ καλό διεθνές κλίμα. 

Με θετικό βηματισμό και οι ευρωπαϊκές αγορές, με ώθηση, όμως, σε αυτήν την περίπτωση από τον τεχνολογικό κλάδο, με τον Stoxx 600 να έχει κέρδη 0,89%, ενώ άνω του 1% κινείται ο DAX, ενώ ανοδική κίνηση ακολουθούν και τα futures της Wall Street με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,39%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:07 εμφανίζει κέρδη 1,09% στις 1.041,54 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ απόλυτη είναι η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 65 έναντι 13 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Άνοδος 1,11% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,63%. 

Ισχυρή ανοδική πορεία για τον τραπεζικό δείκτη στο +1,73%, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 2,50%, τη Eurobank να κινείται 1,23% υψηλότερα, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 1,52%, ενώ στο +1,93% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, με την Attica Bank να έχει άνοδο 3,11%. 

Θετική η πορεία για τη μετοχή της Ελλάκτωρ με κέρδη 1,98%, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της πώλησης της Άκτωρ στην Intrakat (+1,25%). Ισχυρή ανοδική κίνηση και για τη μετοχή της Coca-Cola HBC στο +2,23%, με τον ΟΤΕ να έχει κέρδη 0,22%, τη ΔΕΗ να κινείται 0,79% υψηλότερα, ενώ ο ΟΠΑΠ κινείται σταθεροποιητικά. Άνω του 1% κινείται και η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καθώς όλα δείχνουν ότι πλησιάζει να ολοκληρωθεί το deal για την πώλησή της. Ανοδική αντίδραση με κέρδη άνω του 3% για τη Sarantis ενώ ελάχιστες είναι οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με αρνητικό πρόσημο. 

Η αγορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις διακύμανσης σε στενό εύρος εμφανίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, έτοιμη να αντιδράσει, βοηθούμενη από ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, αλλά και στον απόηχο της πολύ καλής πορείας για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 19 δισ. ευρώ και το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ. 

Σε νέο report της η Moody's τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας, ενώ συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που η σφιχτή νομισματική πολιτική της επηρεάζει με θετικό τρόπο. 

Παράλληλα από την πλευρά της η Goldman Sachs τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υψηλές πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, όπου την αξιολογεί ο οίκος Standard & Poor's καθώς θεωρεί ότι η οικονομία δεν θα επηρεαστεί από την προεκλογική περίοδο, ενώ αν και υπάρχει ερωτηματικό για την επόμενη κυβέρνηση, αυτό δεν αποτελεί παράγοντα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. 

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, το βέβαιο είναι ότι η οικονομική σταθερότητα δίνει μια ισχυρή και σταθερή στήριξη στο ΧΑ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στον πολιτικό κίνδυνο. Επιπλέον, δεν μπορούν να αποκλειστούν ευχάριστες εκπλήξεις σε αυτή την πορεία, όπως θα ήταν η αναβάθμιση από την S&P μέσα στον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ