ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ellaktor

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.

Υπόθεση ωρών είναι πλέον η υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αλέξανδρο Εξάρχου για την υπογραφή της συμφωνίας. Αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί και από το ΔΣ της Ελλάκτωρ, που εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Ευθύμιο Μπουλούτα να προχωρήσει τη διαδικασία.

Το τίμημα σε enterprise value (δάνεια και μετοχές) θα ανέλθει περίπου στα 215 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ είναι το τίμημα που θα λάβει ο όμιλος Ελλάκτωρ για την πώληση του 100% της Ακτωρ και τα υπόλοιπα 115 εκατ. ευρώ η ανάληψη δανείων εκ μέρους της Intrakat. Σε πρώτη φάση θα δοθεί και μια μικρή προκαταβολή της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει μετά την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μένει να διευκρινιστεί αν η συμφωνία περιλαμβάνει και τη στενή συνεργασία του νέου σχήματος με την Άκτωρ Παραχωρήσεις που χρειάζεται μια κατασκευαστική για τη συντήρηση των παραχωρήσεων, αντικείμενο που έως σήμερα είχε αναλάβει η Άκτωρ.

Με την εξαγορά, η Intrakat θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο των κατασκευών μετά την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, καθώς αθροιστικά το ανεκτέλεστο Intrakat και Άκτωρ προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. 

Η Άκτωρ τα τελευταία χρόνια ήταν η χαίνουσα πληγή για τον όμιλο Ελλάκτωρ, αφού κάποια στιγμή οι ζημιές της έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αναδιάρθρωση της εταιρείας με την αποχώρηση από ζημιογόνα έργα του εξωτερικού και η ανακεφαλαιοποίηση με 98 εκατ. ευρώ από τη μητρική Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 9μηνου του 2022 η Άκτωρ είχε τζίρο 380 εκατ. ευρώ και οριακά αρνητικά ebitda 100.000 ευρώ, δείγμα ότι οι προσπάθειες των Ολλανδών της Reggeborgh έφεραν αποτέλεσμα.

Το νέο σχήμα θα «τρέξει» ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος και στην Άκτωρ από το 2018 έως τις αρχές του 2021.

Οι κινήσεις των εφοπλιστών και τα έργα 20 δισ.

Δεν έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος από την εποχή όπου η Winex (Δ. Μπάκος, Ι.Καϋμενάκης και Αλ. Εξάρχου) απέκτησε το 31,7% της Intrakat με μεγαλεπήβολα σχέδια. Η νέα διοίκηση ενίσχυσε με νέα κεφάλαια 100 εκατ. την Intrakat καλύπτοντας με τα μισά τρύπες του παρελθόντος, ενώ με τα άλλα μισά επιθυμούσε να ενισχύσει την εταιρεία μέσω εξαγορών. 

Μέσω της αύξησης κεφαλαίου, η Winex ενίσχυσε το ποσοστό της στο 34,7%. Κερδισμένοι είναι και οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου (το δικαίωμα προτίμησης ασκήθηκε από το 95% περίπου των μετόχων) με τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ, καθώς σήμερα η μετοχή βρίσκεται στα 1,6 ευρώ, ενώ σύντομα θα είναι μέτοχοι στο δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα  του κλάδου.

Η ενσωμάτωση της Άκτωρ από την Ιntrakat έρχεται σε μια περίοδο με θετικά και αρνητικά για τον κλάδο των κατασκευών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 8,1% του ΑΕΠ το 2025 από 4% του ΑΕΠ το 2020. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια σε έργα υποδομής, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις.

Σε ένα περιβάλλον όμως αυξημένων επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού, ακριβών καυσίμων και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα, ειδικά για τους ομίλους που έχουν μπροστά τους έναν μεγάλο ανεκτέλεστο έργων.

Το υψηλό ανεκτέλεστο σημαίνει αρκετά κεφάλαια για εγγυητικές, αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και ικανό απόθεμα διαθεσίμων για να αντιμετωπίζονται και οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στην εκτέλεση των έργων από εξωγενείς παράγοντες.

Τα πλεονεκτήματα για το νέο σχήμα είναι οι ισχυροί βασικοί μέτοχοι, η επάνοδος σε έργα με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, αφού έχουν εκλείψει οι μεγάλες εκπτώσεις, καθώς και οι συνέργειες που θα έχουν οι δύο εταιρείες σε πολλά έργα που έχουν αναλάβει από κοινού, ως ανταγωνιστές όμως.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της Intrakat θα είναι η διεκδίκηση της Αττικής Οδού. Η εταιρεία μετέχει με 30% στην κοινοπραξία που απαρτίζεται από την πορτογαλική Briza και το επενδυτικό fund Rubicone που έχει προεπιλεγεί για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αυτή των οικονομικών προσφορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Mεγαλύτερα EBITDA το 2024, επιθετικές κινήσεις στις ΑΠΕ

Το 2024 θα είναι έτος περαιτέρω ανάπτυξης για την Intrakat ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Με περιθώριο μεικτών κερδών 10% εκτελούνται τα έργα. Η συμμαχία με τη ΔΕΗ και η πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η απότομη «ενηλικίωση» της Intrakat: Τι φέρνει η προσάρτηση της Άκτωρ

Μέσα σε 16 μήνες η τριανδρία Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου κατέστησαν τη μικρή τεχνική εταιρεία δεύτερο πυλώνα στον κλάδο. Η βελτίωση των μεγεθών της Άκτωρ, η επόμενη πρόκληση για τη διοίκηση.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Στο break-even φέτος η Intrakat με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ.

Από την τρέχουσα χρήση, η κατασκευαστική αφήνει πίσω τις ζημιές, μέρισμα από το 2024. Εκτινάχτηκε στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο μετά και την εξαγορά της Άκτωρ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ και οι αποθήκες καυσίμων στη Φουτζέιρα.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Θα επιτύχει το break even η Intrakat εντός του 2023

Τα νέα έργα έχουν υψηλά margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρουν θετικό cash flow και κέρδη, υποστηρίζει η διοίκηση της Intrakat. Eμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ για την εξασφάλιση σταθερών ετήσιων ροών.
Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Με την εξαγορά της Άκτωρ «αγοράσαμε» εμπειρία πολλών ετών

Το τίμημα των 100 εκατ. θα καλυφθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως το νέο σχήμα θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς δανεισμό και υποστήριξε πως τα έργα της Άκτωρ θα είναι κερδοφόρα.