ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Ελλάκτωρ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat

Το συνολικό τίμημα φθάνει στο επίπεδο των 214 εκατ. ευρώ, με τη ΓΣ να παρέχει εξουσιοδότηση στη διοίκηση προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat έδωσε η Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα και είχε απαρτία 87,5%. 

Σημειώνεται ότι, ήδη, έχει καταβληθεί προκαταβολή 20 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις η συμφωνία λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό των 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί η Άκτωρ ως θυγατρική της Intrakat ανέλαβε να αποπληρώσει ενδοομολικά δάνεια ύψους 114 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ εντός 24 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι με την εξαγορά, η Intrakat θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο των κατασκευών μετά την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, καθώς αθροιστικά το ανεκτέλεστο Intrakat και ΑΚΤΩΡ προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Η ΑΚΤΩΡ τα τελευταία χρόνια ήταν η χαίνουσα πληγή για τον όμιλο Ελλάκτωρ, αφού κάποια στιγμή οι ζημιές της έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αναδιάρθρωση της εταιρείας με την αποχώρηση από ζημιογόνα έργα του εξωτερικού και η ανακεφαλαιοποίηση με 98 εκατ. ευρώ από τη μητρική Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 9μηνου του 2022 η Άκτωρ είχε τζίρο 380 εκατ. ευρώ και οριακά αρνητικά ebitda 100.000 ευρώ, δείγμα ότι οι προσπάθειες των Ολλανδών της Reggeborgh έφεραν αποτέλεσμα.

Το νέο σχήμα θα «τρέξει» ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος και στην Άκτωρ από το 2018 έως τις αρχές του 2021.

Επιπρόσθετα, όπως έχει τονίσει σε ανακοίνωσή της η Ελλάκτωρ με την ολοκλήρωση της συναλλαγή αυτής, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

  • Ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους.
  • Ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.
  • Αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο Όμιλος θα εστιάσει τη δραστηριότητα του στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις επενδύσεις του στον τομέα των Παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανάπτυξης – Διαχείρισης Ακινήτων μέσω:

  • της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, η οποία παραμένει στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των Παραχωρήσεων στην Ελλάδα με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από υφιστάμενα έργα παραχωρήσεων που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια.
  • της ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, παρέχει καινοτόμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των 120 εκ. ευρώ.
  • της REDS, η οποία αναμένεται να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 350 εκ. ευρώ (Γούρνες, Καμπάς, Μαρίνα Αλίμου).
  • της ANEMOS RES, στην οποία διατηρεί ποσοστό 25% στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.