ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
jpmorgan
Πηγή: Shutterstock.

Προεκλογικές αναταράξεις στο Χρηματιστήριο προβλέπει η JP Morgan

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί εποικοδομητική, όπως αναφέρει, στάση έναντι των ελληνικών ομολόγων, ενώ εκτιμά ότι η ΝΔ θα κατορθώσει, στον β' γύρο των εκλογών, να σχηματίσει κυβέρνηση είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα.

Κίνδυνο αστάθειας στην αγορά το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές και ως εκ τούτου το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, αναμένει η JP Morgan σε έκθεσή της. 

Παράλληλα τονίζει ότι παραμένουν οι ευκαιρίες για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ εκτιμά ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα καταφθάσει έως τις αρχές του επόμενου έτους, εκφράζοντας πιο «απαισιόδοξη» άποψη σε σύγκριση με την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs. 

Αναφορικά με τις εκλογές εκτιμά ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα θα είναι αυτή που θα συνεχίζει να κυβερνά και να προωθεί την τρέχουσα φιλική προς τις επενδύσεις και την οικονομία πολιτική. 

Διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της σε επίπεδο ανάπτυξης και πληθωρισμού, καθώς αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 1%, ο πληθωρισμός στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,8% ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 162%.

Η πορεία της αγοράς ομολόγων

Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι διατηρεί την εποικοδομητική θέση της έναντι των ελληνικών ομολόγων, εκτιμώντας ότι οι αποδόσεις θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα ιταλικά, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα και έχει μεγάλες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως την αρχή του επόμενου έτους. 

Όσοι επενδυτές επιθυμούν να διατηρήσουν «υπέρβαρη» (overweight) θέσεις στα ελληνικά ομόλογα συστήνει τίτλους διάρκειας από 7 έως και 10 ετών, ενώ προβλέπει ότι τα spreads θα διευρυνθούν ήπια έως τον Ιούνιο και κατόπιν θα αρχίσει η σταδιακή υποχώρησή τους. Αναμένει ότι  θα διαμορφωθούν στις 210 μονάδες βάσεις τον Ιούνιο του 2023 -από περίπου 190 μ.β. σήμερα-, στις 190 μ.β τον Σεπτέμβριο, στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο, ενώ θα υποχωρήσουν στις 165 μ.β στο α΄ τρίμηνο του 2024.

Το πολιτικό σκηνικό 

Εξετάζοντας το θέμα των εκλογών, σημειώνει ότι ο πρώτος γύρος θα γίνει με απλή αναλογική και χωρίς το bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ στον δεύτερο γύρο θα υπάρξει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με επιστροφή του συγκεκριμένου bonus. 

Βάσεων των τελευταίων δημοσκοπήσεων καταγράφεται μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Όμως δεν αναμένεται ότι κάποιο κόμμα θα κατορθώσει να κατακτήσει τέτοιο ποσοστό στις εκλογές της 21ης Μαΐου ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε θα υπάρξει μία ακόμη εκλογική διαδικασία. 

Στον δεύτερο γύρο αναμένει ότι τελικά το κόμμα της ΝΔ είτε θα καταφέρει να επιτύχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές στην Ευρώπη, φόβοι για αύξηση επιτοκίων 0,75%

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων, ανέβηκε στο 4,2% το ελληνικό 10ετές. Προεξοφλείται μεγάλη αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ. Μικρότερη πτώση από τον Stoxx 600 για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή αγοραστών στο Χρηματιστήριο, ανακάμπτουν και τα ομόλογα

«Ψάρεμα» ελκυστικών blue chips μετά την πτώση, πιο επιφυλακτικοί οι επενδυτές έναντι των τραπεζών. Υποχωρεί κάτω από 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ράλι για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με προσδοκίες για deal.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλεια καταιγίδα στις αγορές μετά τη Fed, έξοδος από μετοχές - ομόλογα

Γενικές ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων στην Ευρώπη μετά την αύξηση κατά 0,75% των αμερικανικών επιτοκίων. Πάνω από 2% η πτώση του Γενικού Δείκτη, εντονότερες πιέσεις στις τράπεζες. Απειλητική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 14%.