ΓΔ: 1201.83 -1.45% Τζίρος: 38.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Έκαναν... πάρτι οι short με κέρδη 7,2 δισ. από επιθέσεις σε τράπεζες

Σύμφωνα με στοιχεία της Ortex, οι short sellers είχαν κέρδη περί τα 1,3 δισ. δολ. από την κατάρρευση της SVB, 848 εκατ. από τη First Republic και 684 εκατ. από την Credit Suisse.

Τα μεγαλύτερα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν τα επτά δισ. δολάρια, πέτυχαν τα hedge funds από τις short τοποθετήσεις τους στις τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μίνι κρίσης στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Ο Μάρτιος ήταν ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για τις τραπεζικές μετοχές και ευρύτερα για τις αγορές, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τα προβλήματα στην Credit Suisse που οδήγησαν στην εξ ανάγκης εξαγορά της από τη UBS. 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Ortex οι short sellers είχαν κέρδη περί τα 1,3 δισ. δολ. από το σορτάρισμα της μετοχής της SVB, ενώ κέρδισαν περί τα 848 εκατ. δολ. από την αντίστοιχη κίνηση στη μετοχή της First Republic, η οποία υποχώρησε 89% τον Μάρτιο, ενώ από το σορτάρισμα της Credit Suisse -με «βουτιά» 71% τον Μάρτιο- είχαν κέρδη που έφθασαν στα 684 εκατ. δολάρια. Συνολικά τα κέρδη από το σορτάρισμα τραπεζικών μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφθασαν σε ύψος 7,2 δισ. δολαρίων. 

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Μπάρι Νόρις, επικεφαλής επενδύσεων στην Argonaut Capital, δήλωσε ότι είχε απολαύσει έναν «εκπληκτικό» μήνα, χάρη σε στοιχήματα κατά τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse και First Republic. Το αμοιβαίο κεφάλαιο Argonaut Absolute Return κέρδισε πάνω από 6%. Η κρίση ρευστότητας στις τράπεζες έχει μάλλον τελειώσει, αλλά η κρίση φερεγγυότητας πρόκειται να ξεκινήσει, όπως ανέφερε. 

«Ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας για τους short sellers στον τραπεζικό τομέα από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008», δήλωσε ο συνιδρυτής της Ortex Peter Hillerberg. Ενώ οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, επίσης, απότομα στις αρχές του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, λιγότερα κεφάλαια σορτάριζαν τον τομέα εκείνη την εποχή, όπως σημείωσε.

Πολλά hedge funds ανταποκρίθηκαν στην αυξανόμενη αναταραχή αυξάνοντας τις θέσεις πώλησης. Τα στοιχήματα κατά της Credit Suisse, για παράδειγμα, ανέρχονταν μόλις στο 3,5% των μετοχών της τράπεζας στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, όπως μετράται με βάση τις μετοχές που έχουν δοθεί ως δάνειο, αλλά είχαν εκτιναχθεί στο 14% μέχρι τις 20 Μαρτίου, την επομένη της πώλησης της Credit Suisse στην UBS. Οι short θέσεις για τη First Republic εκτοξεύθηκε από μόλις 1,3% στις αρχές του μήνα σε 38,5% στις 30 Μαρτίου.

Τα κέρδη των short sellers στην Deutsche Bank, ωστόσο, ήταν πιο συγκρατημένα. Ενώ τα στοιχήματα κατά της τράπεζας αυξήθηκαν γρήγορα από 1,4% στις αρχές του μήνα σε έως και 6,1% έως τις 28 Μαρτίου, οι μετοχές της τράπεζας είχαν ήδη πιάσει πάτο στις 24 Μαρτίου και έκτοτε ανέκτησαν κάποιο έδαφος, μειώνοντας τα κέρδη των hedge funds.

Τα hedge funds φαίνεται να αναμένουν περαιτέρω προβλήματα που θα εμφανιστούν στον κλάδο. Το short ενδιαφέρον για την First Republic παραμένει μόνο οριακά κάτω από το υψηλό του Μαρτίου, στο 37,3%, ενώ τα στοιχήματα κατά της Deutsche έχουν επίσης μειωθεί ελάχιστα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.