ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Υποαποδίδει, λόγω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, το δολάριο

Πιθανότατα το επίκεντρο της προσοχής θα αποτελέσει η ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αφορούν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης

Οι αγορές χρησιμοποίησαν τα ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον ονομαστικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ για να ρίξουν περαιτέρω το δολάριο έναντι όλων των κύριων νομισμάτων πλην του ιαπωνικού γεν, όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της Ebury.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο υποαπέδωσε, παρά και την ανοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ. Οι τραπεζικές ανησυχίες εξακολουθούν να αμβλύνονται, ενώ εμφανίζονται ενδείξεις ότι η πορεία ανόδου των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει επιτέλους το επιθυμητό αποτέλεσμα στην χαλάρωση της αγοράς εργασίας και η διάθεση των επενδυτών βελτιώνεται. Τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής επωφελούνται ιδιαιτέρως από την αυτήν την αισιοδοξία, με το ρεάλ Βραζιλίας, τα πέσο της Κολομβίας και της Χιλής να αυξάνονται όλα κατά 3% σε εβδομαδιαία βάση και, συνολικά για το 2023, να κινούνται μέχρι στιγμής σε υψηλά μονοψήφια νούμερα. 

Αυτήν την εβδομάδα, το οικονομικό ημερολόγιο καθώς και το ημερολόγιο των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερες ανακοινώσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεχωρίζει η έκθεση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Μάρτιο που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.

Πιθανότατα το επίκεντρο της προσοχής θα αποτελέσει η ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αφορούν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης. Αναμένουμε να συνεχίζουμε να βλέπουμε μία αισιοδοξία από πλευράς των επιχειρηματικών παραγόντων, καθώς οι τραπεζικοί φόβοι υποχωρούν και εμφανίζονται ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της πορείας αυξήσεων των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στις δυναμικές κινήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ασφαλή καταφύγια. 

Στερλίνα

Η στερλίνα υστερούσε έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων της την περασμένη εβδομάδα, αν και κατάφερε να κλείσει υψηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και παραμένει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος μετά το ελβετικό φράγκο. Αυτή είναι μια αρκετά σημαντική εβδομάδα τόσο για την Τράπεζα της Αγγλίας όσο και για τη στερλίνα. Η έκθεση για την εργασία που δημοσιεύεται την Τρίτη αναμένεται να δείξει ισχυρή αύξηση των μισθών, πάνω από 6%, ενώ η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη αναμένεται να δείξει παρόμοια επίπεδα για το δομικό πληθωρισμό. Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι η πορεία αύξησης των επιτοκίων που έχει χαράξει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η στερλίνα θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται, ιδιαίτερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

Ευρώ 

Το ευρώ διέσπασε το ψυχολογικό επίπεδο του 1,1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, αν και υποχώρησε κάπως την Παρασκευή λόγω των εκτιμήσεων για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι ανησυχίες για τις τράπεζες και τη μειωμένη επέκταση των πιστώσεων δεν έχουν επηρεάσει την Ευρώπη, κάτι που αναμένουμε να συνεχίσει να ισχύει. Με την πιστωτική επέκταση να παραμένει ανέπαφη, την ανάκαμψη της Κίνας σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς ενδείξεις ακόμη χαλάρωσης των πιέσεων του δομικού πληθωρισμού, η πορεία αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζεται και αναμένουμε ότι και το ράλι του ευρώ θα συνεχιστεί.

Δολάριο ΗΠΑ

Η περασμένη εβδομάδα περιείχε τον χειρότερο δυνατό συνδυασμό για το δολάριο ΗΠΑ, τόσο λόγω δημοσιεύσεων οικονομικών στοιχείων όσο και λόγω του κλίματος της αγοράς. Από τη μία πλευρά, μια γενικά δυναμική επενδυτική προοπτική μείωσε την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου. Από την άλλη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ειδικά για την εργασία αρχίζουν να σηματοδοτούν ότι ίσως πλησιάζει η επιθυμητή από την Fed χαλάρωση στους παραπάνω τομείς. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή αποτέλεσαν την μοναδική παραφωνία, με ένα μεγάλο άλμα στα βραχυπρόθεσμα στοιχεία, που οδήγησε σε απότομη διολίσθηση του δολαρίου. Αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένονται ιδιαίτερες ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, επομένως αναμένεται το δολάριο να διαπραγματεύεται ως επί το πλείστον χωρίς έντονες μεταβολές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η επιθετική παύση επιτοκίων της Fed οδηγεί την κούρσα του δολαρίου

Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται να είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ.
inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πληθωρισμός ΗΠΑ και ΑΕΠ Ευρωζώνης στο επίκεντρο των αγορών

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.