ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τραπεζικές πιέσεις οδηγούν χαμηλότερα ΧΑ και ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες άνω του 1% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ σημαντική είναι η πτώση για τον κλάδο και στην Ευρώπη, μετά τα ανησυχητικά μηνύματα από περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Παραμένει σε «χαμηλή πτήση» ο τζίρος.

Η επιστροφή των ανησυχιών στην Ευρώπη για τις τράπεζες αλλά και η διατήρηση της διάθεσης κατοχύρωσης κερδών για τον κλάδο στην εγχώρια αγορά, αποτελεί το βασικό παράγοντα που τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και οι ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν στο «κόκκινο». 

Απώλειες 0,77% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τον προβληματισμό για τις τράπεζες να επιστρέφει μετά την ανακοίνωση από την αμερικανική First Republic ότι υπήρξε μεγάλη εκροή καταθέσεων και τον Μάρτιο, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι τα προβλήματα στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ δεν έχουν λυθεί πλήρως. Αντίθετα η Wall Street βρίσκεται σε διαδικασία να μαζέψει μέρος των χθεσινών μεγάλων απωλειών της, με την υψηλή τεχνολογία να είναι αυτή που ξεχωρίζει, λόγω θετικών μεγεθών τριμήνου. Αποτέλεσμα τα futures του Nasdaq να ενισχύονται άνω του 1%, ενώ αυτά του S&P 500 εμφανίζουν κέρδη 0,2% και του Dow Jones κινούνται οριακά χαμηλότερα κατά 0,07%. 

Στην εγχώρια αγορά ο Γενικός Δείκτης έχει κατορθώσει να μαζέψει μέρος των αρχικών απωλειών του αλλά συνεχίζει να κινείται πτωτικά με εύρος διακύμανσης στις 9,5 μονάδες. Αποτέλεσμα στις 14:04 να εμφανίζει πτώση 0,64% στις 1.083,54 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.079,13 μονάδων (-1,05%) και του υψηλού των 1.088,66 μονάδων (-0,17%). Παραμένει περιορισμένη η αξία των συναλλαγών στα 25,8 εκατ. ευρώ, ενώ σταθερή είναι η επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 62 έναντι 37 που εμφανίζουν κέρδη. Στο -0,81% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,55% χαμηλότερα. 

Στο «κόκκινο» ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 1,42%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Eurobank και Τρ. Πειραιώς, οι οποίες υποχωρούν 2,07% και 2,25% αντίστοιχα. Πτώση 0,79% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,70% και την Attica Bank να παραμένει αμετάβλητη. Η πτώση για τις τραπεζικές μετοχές καταφθάνει μετά από ένα συνεχιζόμενη ράλι από τα μέσα Μαρτίου, με τον κλάδο να είναι αυτός που έχει «τρέξει» περισσότερο και θεωρείται φυσιολογικό το γεγονός ότι ξεχωρίζει και όταν υπάρχει διάθεση για κατοχύρωση κερδών. 

Η πτώση για την Τρ. Πειραιώς μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι οι αναλυτές των Morgan Stanley και Societe Generale δεν «βλέπουν» πιθανή την ένταξή της στον δείκτη MSCI στις αρχές Μαΐου όπου θα υπάρξει αναδιάρθρωσή του. Πάντως την ίδια ώρα η Standard & Poor’s έδωσε μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με αναβάθμιση αξιολόγησης και προοπτικών για τις συστημικές τράπεζες. 

Επικράτηση των πτωτικών μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με σταθερό συμπαραστάτη για τον Γενικό Δείκτη τον τίτλο της Coca-Cola HBC με κέρδη 0,66%. Με θετικό πρόσημο κινούνται Aegean (+1,17%), Viohalco (+0,87%), Ελλάκτωρ (+0,30%), ΕΥΔΑΠ (+0,60%), Lamda (+0,27%), με τις δύο εταιρείες να ανακοινώνουν μεγέθη μετά το κλείσιμο της αγοράς. Στο +0,55% η Motor Oil, ενώ πολύ καλή η εικόνα για τη Sarantis με κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Αντίθετα διατηρούνται οι πιέσεις για ΟΤΕ με απώλειες 0,82%, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,65% και τη ΔΕΗ να αποδυναμώνεται 0,37%. Άνω του 2% οι απώλειες για Jumbo και AutoHellas και άνω του 1% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor και Mytilineos. 

Πέραν όλων των άλλων η αγορά αρχίζει, πλέον, να εξετάζει το πολιτικό ρίσκο και κυρίως το ενδεχόμενο, ακόμη και μετά τις δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, να μην προκύψει κάποια πολύ ισχυρή κυβέρνηση, ακόμη και συνεργασίας, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει έως ένα βαθμό τα δεδομένα για την οικονομία. Άλλωστε και όλες οι εκθέσεις διεθνών ομίλων, που είναι ιδιαίτερα κολακευτικές, τονίζουν ότι οι θετικές προοπτικές για την οικονομία θα διατηρηθούν εάν συνεχιστεί μία πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις και την αγορά και κυρίως εάν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Πρόκειται για έναν παράγοντα που διατηρεί το μούδιασμα των αγοραστών και δημιουργεί ένα καθεστώς στάσης αναμονής για την αγορά. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ