ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οικονομική άνοδο και κέρδη στο ΧΑ προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Αισιοδοξία από Moody's και JP Morgan για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Τοποθέτηση στο χρηματιστήριο συνιστούν Eurobank Equities και Axia.

Ως εξαιρετικά θετικό για την ελληνική οικονομία αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτηρίζουν οι αναλυτές το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που ανοίγει τον δρόμο ώστε η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την επαναληπτική διαδικασία. 

Υπογραμμίζουν ότι η παραμονή και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ στην εξουσία μεταφράζεται σε διατήρηση της ίδιας οικονομικής, δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής, γεγονός που θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να υπεραποδίδει, αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία οι ξένοι και εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όχι μόνο είναι προ των πυλών αλλά μπορεί να έρθει και νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

Moody’s: Credit positive η νίκη της ΝΔ

Ως «πιστωτικά θετικό» (credit positive) γεγονός χαρακτηρίζει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει συνέχιση δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα ο οίκος αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση της αξιολόγησης για την Ελλάδα στο «Ba2» από το «Ba3» που είναι σήμερα. 

Όπως σημειώνει ο αναλυτής του οίκου, Στίβεν Ντουκ, η βελτίωση του περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, η εξυγίανση των τραπεζών αλλά και η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ένα τρίπτυχο που θα στηρίξει την ανάπτυξη. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο θα είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων που θα βελτιώσει τις προοπτικές περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους. 

«Η Νέα Δημοκρατία του σημερινού πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έφτασε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να της λείπουν μόνο λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού, πιθανότατα θα διεξαχθεί ένας δεύτερος εκλογικός γύρος στα τέλη Ιουνίου, στη βάση του εκλογικού νόμου που επαναφέρει το bonus της πλειοψηφίας, με αφετηρία τις 20 έδρες για το πρώτο κόμμα, εάν έχει ποσοστό 25%, αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, στις 50 έδρες κατ’ ανώτατο όριο», τονίζει ο αναλυτής του οίκου.

JPMorgan: Σταθερή πορεία για την Ελλάδα 

Αφού πρώτα σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών, σημειώνοντας ότι λόγω της απλής αναλογικής η ΝΔ δεν κατόρθωσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί στη νέα εκλογική διαδικασία. 

Όπως σημειώνει, μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πορεία προς τις δημοσιονομικές και τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Eurobank Equities: Συστήνει αύξηση του ρίσκου

Να αυξήσουν το ρίσκο και να τοποθετηθούν εγκαίρως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ισχυρά ανοδική πορεία, καλεί τους επενδυτές η Eurobank Equities, στο πρώτο της σχόλιο μετά τις χθεσινές εκλογές. 

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ο εκλογικός κύκλος ήταν το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές. Με αυτό το εμπόδιο να έχει ξεπεραστεί, αναμένει μια απότομη ανοδική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται για την ελκυστική ελληνική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια (ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2-3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις).

Υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κλίνουν προς μια στάση υπέρ του ρίσκου, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους προς μετοχές με υψηλότερο beta, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, οι οποίες αναμένει ότι θα είναι από τους κύριους ωφελημένους από την ηχηρή νίκη της ΝΔ. Στους τίτλους που συστήνει η Eurobank Equities είναι η ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και η Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές. Επίσης διατηρεί τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και την MYTILINEOS.

Axia: Ποιες μετοχές ευνοεί η νίκη της ΝΔ

Ακόμη πιο ορατή είναι η ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Όπως αναφέρει εάν δεν συμβεί κάποια νέα διεθνής κρίση και με θετικούς καταλύτες, η ελληνική οικονομία λογικά θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αναφορικά με τις μετοχές εκτιμά ότι θα επωφεληθούν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Εθνική Τράπεζα.  Παράλληλα επωφελούνται από το γεγονός ότι δεν αναμένονται εμπόδια σε διοικητικές διαδικασίες όπως διαγωνισμοί και κρατικές προμήθειες. Αυτό αποτελεί καλή είδηση για:

  • τον κατασκευαστικό κλάδο και τις εταιρείες υποδομών.
  • την ΕΥΔΑΠ. Από τη στιγμή που η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα προχωρήσει ως αναμένεται, υπάρχουν προσδοκίες για συμφωνία και για τα επίπεδα των τιμολογίων νερού εντός των επόμενων τριμήνων.  

Επωφελούνται από την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει γρήγορα το investment grade, μειώνοντας το κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και τονώνοντας τις επενδύσεις, όπως:

  • Οι συστημικές τράπεζες
  • Μεγάλες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους να οφείλεται σε εγχώριες δραστηριότητες, όπως ο ΟΤΕ, η Mytilineos, η Jumbo και η Motor Oil. 
  • Η ΕΧΑΕ, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου και ο όγκος συναλλαγών.  
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimastirio, agores, xa, metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Πώς μπορούν οι εκλογές να επηρεάσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διατήρηση της καλής πορείας της εγχώριας αγοράς θα υπάρξει, εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει μία θετική οικονομική πολιτική, ενώ σημείο - κλειδί αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
jpmorgan
ΑΓΟΡΕΣ

Προεκλογικές αναταράξεις στο Χρηματιστήριο προβλέπει η JP Morgan

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί εποικοδομητική, όπως αναφέρει, στάση έναντι των ελληνικών ομολόγων, ενώ εκτιμά ότι η ΝΔ θα κατορθώσει, στον β' γύρο των εκλογών, να σχηματίσει κυβέρνηση είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές στην Ευρώπη, φόβοι για αύξηση επιτοκίων 0,75%

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων, ανέβηκε στο 4,2% το ελληνικό 10ετές. Προεξοφλείται μεγάλη αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ. Μικρότερη πτώση από τον Stoxx 600 για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή αγοραστών στο Χρηματιστήριο, ανακάμπτουν και τα ομόλογα

«Ψάρεμα» ελκυστικών blue chips μετά την πτώση, πιο επιφυλακτικοί οι επενδυτές έναντι των τραπεζών. Υποχωρεί κάτω από 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ράλι για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με προσδοκίες για deal.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλεια καταιγίδα στις αγορές μετά τη Fed, έξοδος από μετοχές - ομόλογα

Γενικές ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων στην Ευρώπη μετά την αύξηση κατά 0,75% των αμερικανικών επιτοκίων. Πάνω από 2% η πτώση του Γενικού Δείκτη, εντονότερες πιέσεις στις τράπεζες. Απειλητική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 14%.