ΓΔ: 1271.2 0.51% Τζίρος: 103.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Άνοδος με ισχυρή ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές για το Χρηματιστήριο

Ράλι άνω του 4% για την Τρ. Πειραιώς, ενώ υψηλότερα του 2% κινείται ο τραπεζικός δείκτης. Με θετικό πρόσημο το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τον ηγετικό τους ρόλο στην υπεραπόδοση από την αρχή του έτους έναντι της Ευρώπης αναλαμβάνουν, εκ νέου, σήμερα οι τίτλοι των τραπεζών, οδηγώντας εκ νέου σε τροχιά για να κατακτήσει νέο υψηλό εννέα ετών τον Γενικό Δείκτη, ενώ επικρατούν οι ανοδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. 

Κάτι παραπάνω από θετικό το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς λήγει με happy end το «δράμα» για την αύξηση του ορίου για το αμερικανικό χρέος, ενώ ο Ιούνιος είναι ένας «βαρύς» μήνας, εν αναμονή των συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι μπορεί να δώσουν σήμα ότι έχει ολοκληρωθεί ή πλησιάζει να ολοκληρωθεί ο κύκλος αύξησης επιτοκίων. Κέρδη 0,74% για τον Stoxx 600, με τον DAX να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,88%. Πιο συγκρατημένη η πορεία για τα futures της Wall Street, με οριακές διακυμάνσεις και τον S&P 500 να ενισχύεται 0,04%. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:47 εμφανίζει κέρδη 0,77% στις 1.228,08 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 52 έναντι 27 που κινούνται με απώλειες. Κέρδη 0,97% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,37% υψηλότερα. 

Ισχυρά ανοδικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης στο +2,57%, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 1,91%, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 2,23%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 2,62%, την Τρ. Πειραιώς να κινείται 4,13% υψηλότερα, ενώ αμετάβλητη παραμένει η Attica Bank. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που οδήγησαν το ράλι ανόδου στο ΧΑ από την αρχή του έτους, με κλαδικό δείκτη να έχει άνοδο 49,69% από την αρχή του έτους, ενώ για τον Μάιο τα κέρδη του έφθασαν στο 12,75%. Μία σειρά θετικών εκθέσεων διεθνών οίκων αλλά κυρίως η ανακοίνωση κάτι παραπάνω από θετικών μεγεθών για το α' τρίμηνο αποτελούν δύο από τις βασικές αιτίες για την εντυπωσιακή πορεία των τραπεζών. 

Επικρατούν οι ανοδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με την Coca-Cola HBC να ενισχύεται 1,05%, τον ΟΤΕ να κινείται 1,19% υψηλότερα, ενώ ο ΟΠΑΠ έχει οριακά κέρδη 0,06%, με τη ΔΕΗ να έχει άνοδο 0,15%. Αντίθετη πορεία για τις μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των μεγεθών α' τριμήνου, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ενισχύεται 0,74%, ενώ αντίθετα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχωρεί 1,09%, ενώ πτωτικά κινείται και η Lamda με απώλειες 1,26%. Στο +0,20% ο τίτλος της Mytilineos η οποία ανακοίνωσε ένα mega-deal και είσοδο στην αγορά ΑΠΕ του Καναδά. 

Παράλληλα το ΧΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Deutsche Bank είναι η αγορά που ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στις αποδόσεις τόσο τον Μάιο όσο και από την αρχή του έτους, έχοντας υπεραποδόσει εντυπωσιακά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αλλά και τη Wall Street. Το ράλι τροφοδοτήθηκε τόσο από τα μεγέθη των εισηγμένων, όσο και από τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Ένας ακόμη παράγοντας ώθησης ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 21 Μαΐου, που έδειξαν ότι η νέα κυβέρνηση - εκτός φυσικά κάποιου απροόπτου - θα έχει αυτοδυναμία ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην οικονομική πολιτική αλλά και στο ρυθμό πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων. 

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο πεντάμηνο το Χ.Α. «έσπασε» διαδοχικά τα όρια των 1.000, 1.100 και 1.200 μονάδων, ευρισκόμενο πλέον μια ανάσα από τα υψηλά εννέα ετών. Ο Γ.Δ. ενισχύθηκε το 5μηνο του 2023 σε ποσοστό 31,07%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 30,86%, ο Mid Cap κέρδισε 29,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, κέρδισε σε ποσοστό 49,69%.

Ο Μάιος ήταν ο καταλύτης για να εκτοξευτούν οι επιδόσεις του πενταμήνου, καθώς ήταν ο κορυφαίος μήνας του 2023 και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, με τον Γ.Δ. να κλείνει με άνοδο 12,31%, τον FTSE 25 στο +12,08%, τον Mid Cap +12,75% και τον τραπεζικό, παρά τη διόρθωση 4,34% του τελευταίου τριημέρου, στο +20,56%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτική πορεία αλλά και «τσιμπημένος» τζίρος για το Χρηματιστήριο

Πέριξ του επιπέδου των 1.260 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με διάθεση για κατοχύρωση μέρους των κερδών τους από τους επενδυτές και την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε καλά επίπεδα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Παραμένει στο επίκεντρο το road show στο Λονδίνο

Πιθανές οι διαθέσεις συσσώρευσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, με εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξουν και ροές κεφαλαίων στην αγορά, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με το rebalancing να γίνεται την Πέμπτη.