ΓΔ: 1443.39 -0.37% Τζίρος: 49.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:50 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Deutsche Bank: Πρωταθλητής σε αποδόσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τις υψηλότερες αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο τον Μάιο όσο και από την αρχή του 2023, με τις ελληνικές μετοχές να υπεραποδίδουν εντυπωσιακά έναντι των ευρωπαϊκών.

Η αγορά που προσέφερε τις καλύτερες αποδόσεις τόσο τον Μάιο όσο και στο α' πεντάμηνο του έτους είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει υπεραποδόσει εντυπωσιακά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό τομέα, όπως σημειώνει σε report της η Deutsche Bank. 

Όπως σημειώνει στο report της, το οποίο αφορά την πορεία όλων των assets κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, οι ελληνικές εκλογές οδήγησαν σε σημαντική υπεραπόδοση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τον Μάιο, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο +12,4% κατά τη διάρκεια του μήνα. Υπεραπόδοση σημειώθηκε και μεταξύ των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 38 μονάδες βάσης στις 150 μονάδες βάσης  στο τέλος Μαΐου.

Η πορεία των αγορών τον Μάιο 

 

Πέραν του ΧΑ μεταξύ των κερδισμένων του Μαίου ήταν τόσο οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας όσο και το αμερικανικό δολάριο. Σύμφωνα με την DB ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε σε μαζική υπεραπόδοση των τεχνολογικών μετοχών τον Μάιο, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο +5,9% και τον δείκτη FANG+ κατά +17,2%. Αυτό ήταν εμφανές και στην Ευρώπη, όπου ο τεχνολογικός δείκτης STOXX σημείωσε άνοδο +8,1%. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Nasdaq είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες απόδοσης σε ετήσια βάση μεταξύ των μεγάλων μετοχικών δεικτών, έχοντας ενισχυθεί κατά +24,1% σε ετήσια βάση μέχρι στιγμής. 

Αναφορικά με το δολάριο στο report τονίζεται ότι καθώς οι επενδυτές γίνονταν όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς το ότι η Fed θα μείωνε τα επιτόκια φέτος, το δολάριο ΗΠΑ ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στο G10 τον Μάιο. Αυτό άφησε τον δείκτη δολαρίου με άνοδο +2,6%.

Η πορεία των αγορών από την αρχή του έτους 

 

Αντίθετα στους ηττημένους του προηγούμενου μήνα συγκαταλέγονται εμπορεύματα, κρατικά ομόλογα και οι μετοχές στο σύνολό τους. Σύμφωνα με την Deutsche Bank τα εν λόγω assets ακολούθησαν την εξής πορεία: 

  • Εμπορεύματα: Τον Μάιο τα εμπορεύματα αντιμετώπισαν δυσκολίες σε όλους τους τομείς, με τον δείκτη Commodity Spot Index του Bloomberg να υποχωρεί κατά -6,0% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021. Οι απώλειες αυτές παρατηρήθηκαν μεταξύ της ενέργειας, των μετάλλων και των γεωργικών εμπορευμάτων. Για παράδειγμα, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent (-8,6%) υποχώρησαν για 5ο συνεχόμενο μήνα, κλείνοντας στα 72,66 δολάρια/βαρέλι. 
  • Κρατικά ομόλογα: Ως επί το πλείστον, τα κρατικά ομόλογα είχαν προβλήματα τον Μάιο. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν κατά -1,2% κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ τα βρετανικά gilts ήταν ιδιαίτερα υποαποδοτικά με πτώση -3,8%. Στην Ευρώπη οι αποδόσεις ήταν πιο μεικτές, με τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης να καταφέρνουν να σημειώσουν πρόοδο +0,5%, αλλά μόνο χάρη σε μια απότομη ανάκαμψη στο τέλος του μήνα. 
  • Μετοχές: Αν και υπήρξαν κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως οι μετοχές τεχνολογίας, δεν ήταν ένας σπουδαίος μήνας για τις μετοχές γενικότερα. Για παράδειγμα, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index υποχώρησε στην πραγματικότητα κατά -0,9%, και ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου ο S&P 500 σημείωσε συνολική άνοδο +0,4%, η ισοσταθμισμένη εκδοχή του σημείωσε πτώση -3,8%. Ορισμένες περιοχές σημείωσαν ιδιαίτερες απώλειες, με τον ευρωπαϊκό STOXX 600 να υποχωρεί κατά -2,3%, ενώ ο Hang Seng υποχώρησε κατά -7,9%.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Γιατί δεν ... συμφέρει το ΧΑ να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά

Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι μόνο τρεις ελληνικές μετοχές καλύπτουν τα βασικά κριτήρια για ένταξη στον δείκτη DM Europe, ενώ αναβάθμιση της αγοράς σε ώριμη θα οδηγούσε και σε απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος.