ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Goldman Sachs: Θετικός ο απολογισμός για τις ελληνικές τράπεζες

Επιστροφή στην παροχή μερισμάτων το 2024 στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες, με περαιτέρω μείωση των ΝΡΕ και βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού. Κλειδί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Έσοδα από τόκους, χρηματοδοτήσεις, ρευστότητα, ποιότητα ενεργητικού, μερίσματα αλλά και η θετική επίδραση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν τα βασικά στοιχεία παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο European Financial Conference το οποίο πραγματοποίησε η Goldman Sachs και στο οποίο συμμετείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα η γενική εικόνα για το ελληνική τραπεζικό σύστημα είναι η ακόλουθη: 

  • Έσοδα από επιτόκια και επιτοκιακό περιθώριο: Συνολικά, όλες οι ελληνικές τράπεζες υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους για το 2023, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα από το αναμενόμενο beta καταθέσεων (εν μέσω της αργής μετάβασης από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές) και στις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι το NII θα φθάσει στο ανώτατο επίπεδό του σε ευθυγράμμιση με το ανώτατο επίπεδο του επιτοκίου καταθετικής διευκόλυνσης της. Προκειμένου να στηρίξουν την ποιότητα του ενεργητικού των ενυπόθηκων πελατών με κυμαινόμενο επιτόκιο, και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν σκόπιμα εισαγάγει ανώτατο όριο επιτοκίου 2,75% στο περιθώριο (έναντι του 3M EURIBOR στις αρχικές συμβάσεις), το οποίο αντιστοιχεί στο επίπεδο του DFR της ΕΚΤ του Μαρτίου'23. Οι διοικήσεις τόνισαν ότι παρατηρούν αύξηση του ανταγωνισμού στα δάνεια του επιχειρηματικού τομέα (η οποία μεταφράζεται σε συμπίεση του spread στα δάνεια αυτά, ενώ αντισταθμίζεται από τα ισχυρά επίπεδα ποιότητας ενεργητικού). Οι τράπεζες παρατηρούν σχετικά βραδύτερη μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά αυτή είναι ταχύτερη για τους πιο πλούσιους καταθέτες.
  • Παροχή δανείων: Οι ελληνικές τράπεζες επισήμαναν ότι η έναρξη του έτους ήταν σχετικά αργή όσον αφορά την καθαρή επέκταση των δανείων λόγω των σημαντικών αποπληρωμών το 1ο τρίμηνο του 23 (κυρίως από τις ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποίησαν την πλεονάζουσα ρευστότητα για να αποπληρώσουν χρέος πριν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων) και της αβεβαιότητας γύρω από τις εκλογές το 2ο τρίμηνο του 23 (που καθυστέρησε ορισμένες αποφάσεις για επενδύσεις  από τις επιχειρήσεις). Οι διοικήσεις αναμένουν επιτάχυνση των χορηγήσεων το 2ο εξάμηνο του 23 λόγω του ισχυρού αγωγού χορηγήσεων στον τομέα των επιχειρήσεων- εν τω μεταξύ, λόγω της αργής έναρξης του έτους, οι στόχοι χορηγήσεων δανείων για το 2023 ενδέχεται να επιτευχθούν με καθυστέρηση. Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων θα είναι από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης των χορηγήσεων το 2023-25, ενώ η ανάπτυξη στα τμήματα λιανικής/στεγαστικών αναμένεται να είναι πιο υποτονική λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Παράλληλα, οι διοικήσεις αναμένουν ότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των στεγαστικών δανείων θα στηρίξουν τη ζήτηση στον τομέα αυτό.
  • Ρευστότητα: Οι ελληνικές τράπεζες είχαν μέσο δείκτη LCR 205% το 1ο τρίμηνο του 23 και αναμένουν ότι ο δείκτης LCR θα παραμείνει πολύ πάνω από το 100% μετά την προγραμματισμένη αποπληρωμή της χρηματοδότησης TLTRO κατά τη διάρκεια του 2023-24. Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δείκτη δανείων προς καταθέσεις 0,67x το 1ο τρίμηνο του 23, ο οποίος συγκρίνεται με περίπου 0,9x στην Ευρώπη.
  • Ποιότητα ενεργητικού: Οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι η βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού συνεχίστηκε και στο 2ο τρίμηνο του 23 (από το 1ο τρίμηνο του 23) με σε γενικές γραμμές σταθερό το απόλυτο επίπεδο των NPEs. Η εικόνα του 1ου εξαμήνου 2023 είναι καλύτερη από ό,τι είχε προϋπολογιστεί στις εκτιμήσεις των διοικήσεων λόγω της αρχικής προσδοκίας για σημαντικότερους σχηματισμούς NPEs εν μέσω υψηλών επιτοκίων (κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν συνέβη). Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τον προϋπολογισμό του κόστους κινδύνου για το 2023 (σε σχέση με αυτόν που καθοδηγήθηκε στις αρχές του έτους).
  • Μερίσματα: Όλες οι ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να επαναφέρουν το μέρισμα το 2024 (από τα κέρδη του 2023), το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο μέρισμα από τις ελληνικές τράπεζες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία (οι προοπτικές διανομής μερίσματος κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30%). Η επαναφορά του μερίσματος θα απαιτήσει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής (SSM/ΕΚΤ). Σύμφωνα με τις ελληνικές τράπεζες, τα τρία βασικά κριτήρια που εξετάζει η ρυθμιστική αρχή είναι (α) το επίπεδο του δείκτη NPE (όπου το όριο του 10% επισημάνθηκε ως σημαντικό από τις ελληνικές τράπεζες- όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα κάτω από αυτό το επίπεδο), (β) η βελτιούμενη πορεία της βιώσιμης δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων και (γ) το απόλυτο επίπεδο του δείκτη CET1.
  • Επενδυτική βαθμίδα: Οι ομάδες διαχείρισης αναμένουν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας περίπου τον Σεπτέμβριο του '23. Οι τράπεζες αναμένουν ότι η πιθανή αναβάθμιση του δημόσιου χρέους σε επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει την πόρτα για την αναβάθμιση του εταιρικού χρέους και του χρέους των ελληνικών τραπεζών. Οι διοικήσεις παραδέχονται ότι, ενώ τα spreads του δημόσιου χρέους της Ελλάδας έχουν μειωθεί (το οποίο διαπραγματεύεται τώρα σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ιταλίας), η αναπροσαρμογή της έκδοσης χρέους των τραπεζών έχει καθυστερήσει σε σχέση με το δημόσιο και μπορεί να συνεπάγεται περιθώριο για την αναπροσαρμογή αργότερα. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν νέες εκδόσεις ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που είναι επιλέξιμα για MREL) σε χαμηλότερο επίπεδο αποδόσεων μετά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να προσελκύσει νέες κατηγορίες επενδυτών (τόσο σταθερού εισοδήματος όσο και μετοχών) στην περιοχή, τονώνοντας έτσι τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην οικονομία.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου έως 54% για τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρά μεγέθη γ' τριμήνου αναμένει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο αμερικανικός όμιλος, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς και την «ουδέτερη» για Eurobank.
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman: Αμελητέο κόστος για τις τράπεζες από το σχέδιο στήριξης δανειοληπτών

Η στήριξη περίπου 30.000 δανειοληπτών και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα φέρουν επιβάρυνση μόλις 9 εκατ. ευρώ σε κάθε τράπεζα, δηλαδή 1,3% της προβλεπόμενης κερδοφορίας, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.