Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζει τα ρεκόρ η Wall Street

Με κέρδη έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση για την εβδομάδα, ενισχυμένο από τα θετικά οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, την ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο με συγκρατημένη άνοδο ωστόσο στους κεντρικούς δείκτες. Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, τα θετικά οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ και η ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας έδωσαν ώθηση στη Wall Street που έκλεισε με νέα ρεκόρ. 

Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,17%, 50,46 μονάδων, κλείνοντας στις μονάδες στις 29.347, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,31% στις 3.327 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε στις 9.388 μονάδες με άνοδο 0,34%.

Μικρά ήταν τα εβδομαδιαία κέρδη που κατέγραψε ο χρυσός που δέχτηκε αρκετές πιέσεις από την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αλλά και από την αισιοδοξία που έφερε στις αγορές η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Μεξικού – Καναδά. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση ο χρυσός σημείωσε άνοδο 9,80 δολάρια ή 0,6%, κλείνοντας στα 1.560,30 δολ. ανά ουγγιά. 

Με μικρά κέρδη έκλεισε και το πετρέλαιο σήμερα. Το αμερικάνικο αργό κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03% στα 58,54 δολ. το βαρέλι. Το Brent ενισχύθηκε κατά 23 σεντς ή 0,4% κλείνοντας στα 64,85 δολ. το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκε πτώση 0,9% και 0,2% αντίστοιχα συμπληρώνοντας έτσι δύο διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες.  

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1094 δολ. από 1,1135 εχθές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,83% κερδίζοντας δύο μονάδες βάσης. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αν και επιβραδύνθηκε στο 6,1%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών, από 6,6% το 2018 ωστόσο αξιολογείται θετικά δεδομένης της πίεσης που προκαλούν οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τράμπ. Όπως σημειώνουν αναλυτές η ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας στους δασμούς, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές.

Παράλληλα η οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ανήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13ετών ενώ την αισιοδοξία της αγοράς ενίσχυσαν περαιτέρω τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ