Φώτο: ΑΠΕ

Οι δασμοί Τραμπ βούλιαξαν την Κίνα σε χαμηλό ανάπτυξης 29 ετών

Τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από το 1990 σημείωσε η Κίνα το 2019, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ τα τελευταία δυο χρόνια έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα φρέναρε απότομα, καθώς το 2019 βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Πεκίνου να προσπαθεί να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και την ζήτηση που καταγράφουν επιβράδυνση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τέλειωσε μια δύσκολη χρονιά με μια αισιόδοξη νότα, καθώς η εμπορική ανακωχή με την Ουάσιγκτον ανανέωσε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, ενώ αναμένονται και μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.

Όπως αναμενόταν, όμως, η ανάπτυξη της Κίνας έφτασε μόλις το 6,1% τον περασμένο χρόνο από το 6,6% που ήταν το 2018, καταγράφοντας τους πιο αδύναμους ρυθμούς από το 1990. Η φετινή χρονιά αποτελεί «κλειδί» για την κινεζική κυβέρνηση που θέλει να εκπληρώσει τον στόχο της για το διπλασιασμό του ΑΕΠ και των εισοδημάτων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι αναλυτές σημειώνουν πως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει η ανάπτυξη και το 2020 να παραμείνει περίπου στο 6%, αν και κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως η κινεζική οικονομία ίσως αντιμετωπίσει μεγαλύτερες πιέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters, πως το Πεκίνο σχεδιάζει να χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης στο όριο του 6% από το 6-6,5% που ήταν πέρσι, με τους βασικούς στόχους να αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα το 2019 κατέγραψε ετήσια αύξηση 5,7%, έναντι αντίστοιχης αύξησης 6,2% το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Το ποσοστό αύξησης, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο του 2019 καταγράφηκε στο 6,9% αυξημένο κατά 0,7% σε σύγκριση με το Νοέμβριο, που ήταν ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων εννέα μηνών.

Οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν άνοδο 8%, με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 5,4% για όλο τον χρόνο, όμως η ανάπτυξη βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά φέτος το φθινόπωρο. Παράλληλα οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Κίνα υποχώρησαν κατά 9,6%, δείγμα ότι υπήρξε μία συνολικά μεγάλη επιβράδυνση αλλά και δισταγμός από την πλευρά των πολιτών να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές.

Μερικοί αναλυτές επίσης εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σημάδια επιβράδυνσης και στην αγορά κατοικιών, που αποτελεί βασικό οικονομικό παράγοντα, με τον ρυθμό ανάπτυξης στην αγορά ακινήτων να αγγίζει χαμηλό δυο ετών τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,9% το 2019. Οι πωλήσεις ακινήτων κατέγραψαν πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο, που ήταν η πρώτη ετήσια πτώση τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν μόλις 3,8% το 2019, επιβραδύνοντας από το 4% την περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου παρά την αύξηση του κρατικού δανεισμού και άλλων δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν.

Τα δυσμενή στοιχεία δεν προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές επειδή εξακολουθεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στις πολιτικές του Πεκίνου και της κεντρικής τράπεζας και οι επενδυτές θεωρούν ότι με μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ή ενδεχομένως και με δημοσιονομικές παρεμβάσεις η Κίνα θα περάσει και πάλι σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί ως τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η ηρεμία στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων εμ τους Αμερικανούς.

Ήδη στις αρχές του χρόνου, είχε προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, η πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για τη χορήγηση περισσότερων δανείων στις επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις στον ΟΗΕ να άρουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις σε 8 χώρες

Με επιστολή τους οκτώ χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δεχθεί οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ζητούν με επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να ασκηθούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον και να απορριφθεί η πολιτικοποίηση της πανδημίας του κορονοϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

Το «αγοράζω Αμερικανικά» μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις προειδοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση πως η απόφαση Τραμπ για την διεύρυνση της οδηγίας «Buy America» θα εντείνει τις ελλείψεις τροφοδοσίας που πλήττουν τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο απαισιόδοξες οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Κίνα, το 57% των μελών του αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών του φέτος εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί ως τα τέλη Απριλίου.
G20
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεδιάσκεψη σήμερα των G20 για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης παγκόσμιας ύφεσης

Οι αρμόδιοι οικονομικής πολιτικής των χωρών της G20 ετοιμάζονται για μια σύνοδο που περιπλέκεται από τον πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, και τον φραστικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.