ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Πτώση για το δολάριο λόγω μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος να είναι υποτονικές ελλείψει σημαντικών ειδήσεων και λόγω καλοκαιρινής περιόδου.

Η σημαντική θετική έκπληξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιούνιο οδήγησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές να κινηθούν υψηλότερα λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα, οι αγορές τιμολογούν καμία περαιτέρω αύξηση επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, και όπως ήταν αναμενόμενο, το δολάριο έχασε έδαφος έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Οι νικητές της εβδομάδας ήταν τα σκανδιναβικά νομίσματα και το ελβετικό φράγκο, τα οποία ενισχύθηκαν όχι μόνο από την πτώση του δολαρίου αλλά και από εκτεταμένες επανατοποθετήσεις των επενδυτών εντός μικρού χρονικού διαστήματος στα νομίσματα αυτά.

Η αντίδραση της αγοράς στις ειδήσεις για τον πληθωρισμό ήταν απολύτως κατανοητή, αλλά αναρωτιόμαστε αν το δολάριο έχει υποχωρήσει πάρα πολύ και πολύ γρήγορα. Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε τις συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος να είναι υποτονικές ελλείψει σημαντικών ειδήσεων και λόγω καλοκαιρινής περιόδου.  Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Ιούνιο που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη θα είναι σημαντική τόσο για τη στερλίνα όσο και για το ευρώ. Μένει να δούμε αν οι αποπληθωριστικές τάσεις που είναι εμφανείς στις ΗΠΑ θα κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα και στην Ευρώπη.

Στερλίνα

Η στερλίνα εκτοξεύτηκε υψηλότερα έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα όπως και κάθε άλλο νόμισμα παγκοσμίως, αν και έμεινε λίγο πίσω έναντι του ευρώ. Τα υψηλά επιτόκια και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν συνεχίζουν να στηρίζουν τη στερλίνα. Το ΑΕΠ του Μαΐου ξεπέρασε τις προσδοκίες, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της αργίας για τη βασιλική στέψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το «κλειδί» για τη στερλίνα θα είναι η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Οι αγορές αναμένουν πτώση του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή και σταθερό το δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή, κάτι που θα συνάδει με μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο και με τη συνέχιση της ενίσχυσης της στερλίνας.

Ευρώ

Τα αποπληθωριστικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν το ευρώ κατευθείαν υψηλότερα και το κοινό νόμισμα διέσπασε ξεκάθαρα το εύρος διακύμανσης εντός του οποίου διατηρούνταν για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Η κίνηση είναι κατανοητή και σύμφωνη με τις προβλέψεις μας, αλλά η απαισιοδοξία γύρω από την ευρωπαϊκή ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Το  ράλι του ευρώ δεν θα είναι άνευ εμποδίων, δεδομένων των εκτεταμένων τοποθετήσεων της αγοράς, έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης και τα δυσοίωνα νούμερα των δεικτών PMI επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν από πραγματικά οικονομικά μεγέθη.

Δολάριο

Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι αυτός κινείται αργά αλλά σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα στοιχεία τόσο του ονομαστικού όσο και του δομικού δείκτη πληθωρισμού ανακοινώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων και ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του τελευταίου έχει πέσει πλέον στο 4% σε ετησιοποιημένη βάση. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανό να ανακοινώσει νέα αύξηση τον Ιούλιο, όπως έχει ήδη δεσμευτεί να κάνει. Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση θα χρειαζόταν σημαντικές ανοδικές εκπλήξεις στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που δεν είναι πιθανό να δούμε. Καθώς ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της Fed πλησιάζει στο τέλος του, το σκηνικό γίνεται πιο ευνοϊκό για τη βασική μας άποψη ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι αγορές πανηγυρίζουν καθώς τα επιτόκια πέφτουν κατακόρυφα

Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων παγκοσμίως έκαναν ένα ράλι το Νοέμβριο και το βασικό δεκαετές επιτόκιο του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε από τα πρόσφατα υψηλά του 5,00% σε λιγότερο από 4,20% από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι αγορές πανηγυρίζουν την πτώση του αμερικανικού πληθωρισμού

H πτώση των αμερικανικών επιτοκίων και η φυγή από τα ασφαλή καταφύγια και οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, πίεσαν το δολάριο, το οποίο υποχώρησε απότομα έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως.
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Η επιθετική στάση της Federal Reserve σταματά το ξεπούλημα του δολαρίου

Όπως αναφέρεται σε report της Ebury, τα επιτόκια των ομολόγων αυξήθηκαν πάλι και τα νομίσματα αντέστρεψαν εν μέρει τις πρόσφατες κινήσεις, καθώς το δολάριο έκανε ράλι έναντι σχεδόν κάθε σημαντικού νομίσματος.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Το δολάριο ανακάμπτει λόγω ροής κεφαλαίων προς ασφαλή καταφύγια

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας δεν αναμένεται πως θα αλλάξει ουσιαστικά το status quo, με τη Fed να έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων προς το παρόν.