ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι κλάδοι νικούν τον πληθωρισμό και προσφέρουν υψηλές αποδόσεις

Πρωταθλητής αποδόσεων ο αγροτικός τομέας, με τον σύνθετο δείκτη του Bloomberg να φθάνει τον Ιούλιο σε υψηλό 16 μηνών και να ξεπερνά σε απόδοση των MSCI World Index.

Οι μετοχές ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο αποτελούν τους ξεκάθαρους νικητές από πλευράς αποδόσεων στο τρέχον τρίμηνο, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος προστατευτισμός ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων. Η έκθεση στον τομέα αποτελεί μια καλή αντιστάθμιση για τον πληθωρισμό, όπως τονίζουν ορισμένοι παράγοντες των αγορών.

Ένας δείκτης που παρακολουθεί τις συνολικές αποδόσεις από επιλεγμένους γεωργικούς παραγωγούς έχει υπεραποδώσει έναντι του ευρύτερου δείκτη MCSI World Index κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Ιουλίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο κλάδος έχει υπεραποδώσει καθώς ένας δείκτης των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 16 μηνών τον περασμένο μήνα.

Συνιστάται κάποια έκθεση σε μετοχές τροφίμων, παρόμοια με αυτή που συνήθως δίνεται στον πετρελαϊκό τομέα, ως μια μορφή ασφάλισης, δήλωσε ο Μ. Έλιοτ, ειδικός σε θέματα επενδύσεων ενεργειακής μετάβασης στην Union Bancaire Privee. «Η επένδυση σε αγροτικούς ομίλους είναι ίσως ένας καλός τρόπος να αντισταθμίσει κανείς την κλιματική αλλαγή και ορισμένους γεωπολιτικούς κινδύνους».

Μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη και την Κίνα, ο ασυνήθιστα ξηρός καιρός στην Ταϊλάνδη, η απόφαση της Ρωσίας να καταργήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά με την Ουκρανία και η κίνηση της Ινδίας να απαγορεύσει ορισμένες εξαγωγές ρυζιού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να εκτιμάται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Μια κρίση εφοδιασμού με τρόφιμα είναι μία από τις τέσσερις κορυφαίες απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος φέτος, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.

«Με τα καιρικά φαινόμενα να γίνονται πιο ασταθή, η άποψή μας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες», εκτιμά ο Π. Γκάρνρι, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank στην Κοπεγχάγη. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τον κλάδο και μάλιστα οι εξαγορές θα επιταχυνθούν, εκτίμησε.

Μηχανήματα και λιπάσματα

Μεταξύ των βασικών ωφελημένων από τον πληθωρισμό των τροφίμων θα είναι οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιεί ο αγροτικός τομέας, όπως ο εξοπλισμός και τα λιπάσματα, σύμφωνα με την Lombard Odier Investment Managers.

«Ο αγρότης έχει βγει κερδισμένος από τον ήπιο πληθωρισμό των εμπορευμάτων και είναι πρόθυμος να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του», δήλωσε ο Κ. Ουόλς, διαχειριστής στη Lombard Odier. «Εταιρείες όπως η Deere, η AGCO και η CNH Industrial έχουν τοποθετηθεί καλά σε αυτό το περιβάλλον. Οι μακροπρόθεσμες τάσεις λειτουργούν επίσης υπέρ του κλάδου», σημειώνει και προσθέτει ότι «Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε αυτή την αυξημένη ζήτηση με βιώσιμο τρόπο. Οι αγορές μετοχών αρχίζουν να βλέπουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης σε τομείς που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν τρόφιμα πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα».

Παραγωγοί τροφίμων

Η BNP Paribas Asset Management αναφέρει ότι συστήνει μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με την παραγωγή και το εμπόριο τροφίμων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν κάνει καλή δουλειά στη μετακύλιση του πληθωρισμού στους πελάτες τους.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να παρέμβουν για να ελέγξουν τις τιμές, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων μπορεί να περιορίσει την αύξηση του όγκου και οι εξαγωγές μπορεί να περιοριστούν.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε τον Ιούλιο την εξαγωγή πολλών ποικιλιών του βασικού προϊόντος για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες. Το γεγονός αυτό ώθησε τις τιμές του εμπορεύματος σε ιστορικά υψηλά και αναζωπύρωσε τις εντάσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων. Οι έμποροι ανησυχούν ότι η ζάχαρη θα είναι η επόμενη που θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στις εξαγωγές.

Ορισμένες από τις μετοχές του εμπορίου τροφίμων που μπορεί να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές περιλαμβάνουν την αυστραλιανή GrainCorp, την εισηγμένη στη Σιγκαπούρη Wilmar International, καθώς και την ινδική Shree Renuka Sugars Ltd. και την παραγωγό ρυζιού KRBL.

Σούπερ μάρκετ

Άλλες επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τον πληθωρισμό των τροφίμων μπορεί να είναι τα σούπερ μάρκετ και οι εκπτωτικές αλυσίδες λιανικής πώλησης, σύμφωνα με την Janus Henderson Investors. Τα σούπερ μάρκετ, οι παραγωγοί ιδιωτικής ετικέτας και οι εκπτωτικοί λιανοπωλητές κερδίζουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις της δικής τους ετικέτας σε σχέση με τις πωλήσεις επώνυμων προϊόντων, είπε.

Η Janus Henderson κατέχει μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο B&M European Value Retail και του βρετανικού προμηθευτή κρέατος Cranswick Plc για να επωφεληθεί από την τάση μετατόπισης των καταναλωτών σε προϊόντα χαμηλότερης τιμής, είπε.

Αλυσίδες εκπτωτικών καταστημάτων όπως η τουρκική BIM Birlesik Magazalar, η ρωσική Magnit και η πορτογαλική Jeronimo Martins έχουν κερδίσει πάνω από 15% φέτος και συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων σε δείκτη λιανεμπορίου τροφίμων που καταρτίζει το Bloomberg Intelligence.

Ο κλάδος των τροφίμων 

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων και ποτών στον κόσμο μπορεί επίσης να είναι σε θέση να νικήσουν τους ανταγωνιστές τους στον νέο κόσμο του πληθωρισμού των τροφίμων, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

«Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι το "νέο φυσιολογικό" με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας να δείχνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις και δομικά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων», εκτιμούν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας. 

Η JPMorgan έχει overweight αξιολογήσεις για τις PepsiCo, Hostess Brands Inc. και Mondelez International με βάση την άποψή της ότι οι εταιρείες «μπορούν να προσαρμόσουν τα έσοδα βιώσιμης ανάπτυξης με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο του κλάδου».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάγωσαν» τα επιχειρηματικά deal: Μειώθηκε κατά 42% η αξία τους

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, ενώ μικρή είναι η βελτίωση στις νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί παίρνει πάλι προβάδισμα η Wall Street έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών

Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αυξήσει τον Ιούνιο κατά 14% τις τοποθετήσεις τους σε αμερικανικές μετοχές και τις έχουν μειώσει κατά 11% στην Ευρώπη. Κραδασμούς βλέπει η JP Morgan από τη μεταφορά κεφαλαίων σε ομόλογα.