ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

Σε υψηλό 10 μηνών το πετρέλαιο, ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 οι τιμές για brent και αμερικανικό αργό, μετά και το κλείσιμο μονάδων στη Λιβύη λόγω της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».

Σταθερά σε υψηλό 10 μηνών παραμένουν οι τιμές τόσο για το brent όσο και για το αμερικανικό αργό, καθώς το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης παραμένει ελλειμματικό, λόγω τόσο των εκτεταμένων καταστροφών στη Λιβύη από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», όσο και της μείωσης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Το brent ενισχύεται 0,27% στα 92,31 δολάρια ενώ το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,37% στα 89,17 δολάρια, με τα προθεσμιακά συμβόλαια και των δύο να εμφανίζουν χθες κέρδη που άγγιξαν το 2% και να αναρριχώνται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. 

«Οι αισιόδοξες προοπτικές ζήτησης από τον ΟΠΕΚ και η πρόβλεψη της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου ενίσχυσαν τις απόψεις της αγοράς για σύσφιξη της προσφοράς στο μέλλον», τονίζουν ο Σ. Γιοσίντα αναλυτής της αγοράς στη Rakuten Securities. Η είδηση ότι η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, έκλεισε τέσσερις από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου λόγω της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» προσέφερε επίσης στήριξη στις τιμές του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚ επέμεινε στις προβλέψεις του για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 και το 2024, επικαλούμενος ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, παρά τους αντίξοους παράγοντες, όπως τα υψηλά επιτόκια και ο αυξημένος πληθωρισμός. Διατηρώντας σφιχτές τις προμήθειες, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν την περασμένη εβδομάδα τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά έως το τέλος του έτους.  Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% σε 527 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (10,54 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) φέτος, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη συνέντευξη του υπουργού Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Η EIA, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προκαλώντας αύξηση των τιμών του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 93 δολάρια ανά βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου, διυλισμένων προϊόντων και βενζίνης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API). Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση κατά περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 4,2 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Η αγορά αναμένει επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, με την αύξηση του βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση να αναμένεται να συγκρατηθεί στο 4,3% τον Αύγουστο από αύξηση 4,7% τον Ιούλιο. Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο κατά πόσον μια ηπιότερη μέτρηση του δομικού πληθωρισμού θα είναι αρκετή τη Fed ώστε να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.
opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από τον ΟΠΕΚ+ με μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πρόσθετες περικοπές παραγωγής συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσαν χώρες του ΟΠΕΚ+, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ράλι ανόδου τις τιμές κατά 10%, όπως εκτιμούν αναλυτές.