Φωτο: Shutterstock

Με τις διεθνείς αγορές υπό πίεση η πρώτη συνεδρίαση του ΧΑ μετά την αναβάθμιση

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς ωστόσο η εβδομάδα ξεκινά με ισχυρές πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του κοροναϊου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον απόηχο της αναβάθμισης της εγχώριας οικονομίας από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η αναβάθμιση ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς καθώς εκτός της αναβάθμισης της προοπτικής (outlook) του ελληνικού χρέους, ο οίκος προχώρησε και στην αύξηση της βαθμολογίας κατά μια βαθμίδα, στο BB, δηλαδή δύο θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Ωστόσο την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη επισκιάζουν οι ισχυρές πιέσεις που εκδηλώνονται σήμερα στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της διογκούμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις του κοροναϊου και τον κίνδυνο παγκόσμιας επιδημίας.

Το Χρηματιστήριο του Τόκο έκλεισε με μεγάλες απώλειες της τάξης του -2%, την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 5 μηνών. 

Αυτή την ώρα (09.03) λίγο πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών τα futures του DAX στη Γερμανία υποχωρούν κατά -1%, του CAC στο Παρίσι κατά –1% ενώ απώλειες –0,7% σημειώνουν τα συμβόλαια του FTSE – 100 στη Βρετανία.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφουν και τα συμβόλαια στη Wall Street με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά -1% ενώ απώλειες -1,26% σημειώνει ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδημία του νέου κοροναϊου από τον οποίο έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 2.744 άνθρωποι, με τους περισσότερους στην Κίνα, ενώ πέθαναν 80 άνθρωποι. Κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο ο ιός να έχει χειρότερη εξέλιξη από την επιδημία του ιού SARS το 2003.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του Facebook, της Apple, της Amazon και της Google καθώς και η συνεδρίαση της FED. Επίσης την Πέμπτη θα δημοσιοποιηθούν τα μεγέθη της εξέλιξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ με τους αναλυτές να περιμένουν μια μεγέθυνση της τάξης του 2,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Διάλυση» στις ΗΠΑ με πτώση άνω του 6%, κραχ με -11,5% στη Λ. Αθηνών - Σε bear market η Ευρώπη

Ασταμάτητες ρευστοποιήσεις μετοχών σε όλο το φάσμα των αγορών, με στροφή στα ομόλογα, καθώς αμερικανικό και γερμανικό 10ετές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Νέα παρέμβαση ρευστότητας από Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια... ζωής στις αγορές, με ώθηση από την Αμερική

Η ανάκαμψη των προθεσμιακών συμβολαίων των αμερικανικών δεικτών τις τελευταίες ώρες έχει περιορίσει αισθητά τις απώλειες στην Ευρώπη και στην Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης απέφυγε πτώση κάτω από τις 800 μονάδες.