ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
Φωτο: Shutterstock

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας «εκτίναξε» το επιτόκιο στο 30%

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα στοχεύει να αντιστρέψει αρκετά χρόνια αλματώδους πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 30% σήμερα Πέμπτη, μια αύξηση 500 μονάδων βάσης από το 25%, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να μάχεται με διψήφιο πληθωρισμό.

Η τουρκική λίρα εξασθένησε ελαφρώς στα 27,06 έναντι του δολαρίου στην είδηση, με το δολάριο να σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του τοπικού νομίσματος στις 14:05 στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα στοχεύει να αντιστρέψει αρκετά χρόνια αλματώδους πληθωρισμού και δραματικής αποδυνάμωσης του νομίσματος - σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επίμονα χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που είχαν ορκιστεί να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξάνονται για να δροσιστεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν - ένας αυτοανακηρυγμένος «εχθρός» των επιτοκίων που αποκαλεί το εργαλείο αυτό «μητέρα όλων των κακών» - υποστήριξε δυναμικά μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων αντί αυτού.

Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός διογκώθηκε, ξεπέρασε το 80% στα τέλη του 2022 και υποχώρησε σε λίγο κάτω από το 40% τον Ιούνιο.

Αφού ξεκίνησε την ανοδική της πορεία, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο ότι στόχος της είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα - μια φιλόδοξη πρόβλεψη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον Αύγουστο. Η Άγκυρα αναμένει τώρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει το 65% στο τέλος του 2023, από πρόβλεψη 24,9% πριν από ένα χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BlackRock
ΑΓΟΡΕΣ

BlackRock: Λάθος η εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων

Ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως τονίζει σε έκθεσή του ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πληθωρισμός είναι ο βασικός τους στόχος και θα συνεχίσουν τις αυξήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, έφτασε το 83,4% τον Σεπτέμβριο

Ανεξάρτητοι Τούρκοι οικονομολόγοι που κάνουν δικές τους εκτιμήσεις, ανακοίνωσαν ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση αναφέροντας πως το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισυ την έκταση του πληθωρισμού.
ΑΓΟΡΕΣ

Επιμένει στη μείωση των επιτοκίων η Τουρκία παρά τη βύθιση της λίρας

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει ήδη το 45% της αξίας της φέτος, και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανεξελέγκτης συναλλαγματικής κρίσης η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στο να διατηρήσει την πολιτική μείωσης των επιτοκίων.