ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, έφτασε το 83,4% τον Σεπτέμβριο

Ανεξάρτητοι Τούρκοι οικονομολόγοι που κάνουν δικές τους εκτιμήσεις, ανακοίνωσαν ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση αναφέροντας πως το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισυ την έκταση του πληθωρισμού.

Συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία, και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, καθώς τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 83,4%, συνεχίζοντας το ανοδικό ράλι που έχει ξεκινήσει την τελευταία πενταετία, με την τουρκική λίρα να αδυνατεί να αντιδράσει, ενώ το παγκόσμιο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων συνεχίζει να οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

Αυτή η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταναλωτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και στη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στο 12% από 13%, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερη από τη μισή αξία του από την αρχή του έτους και σήμερα η ισοτιμία ήταν 18,56 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο.

Η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν εξάλλου το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) ότι υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισυ την έκταση του πληθωρισμού. Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), που αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους που κάνουν δικές τους εκτιμήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, ενώ σημείωσε αύξηση 5,3% τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των τιμών αποτελεί ένα καυτό θέμα στην Τουρκία, λιγότερους από 9 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί Τούρκοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις αυτές, καθώς το 48% των εργαζομένων λαμβάνει τον βασικό μισθό, 5.500 λίρες, δηλαδή λιγότερα από 330 δολάρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει ότι προτιμά την ανάπτυξη και τις εξαγωγές από τη σταθερότητα των τιμών, υπόσχεται τακτικά ότι η χώρα «θα ξεπεράσει» το πρόβλημα του πληθωρισμού μετά το νέο έτος. Αλλά μιλώντας ενώπιον οικονομικού φόρουμ την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο εχθρός μου είναι τα επιτόκια» και δεσμεύθηκε να τα μειώσει ακόμη περισσότερο.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρέος άνω των 16 δισ. δολαρίων που λήγει στο τέλος του 2024. Με τις αποδόσεις του χρέους σε δολάρια κατά μέσο όρο σχεδόν στο 12% και την τουρκική λίρα να έχει υποχωρήσει δραματικά, η αναχρηματοδότηση αυτού του χρέους γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, επιβαρύνοντας τις εταιρείες που αντλούν τα περισσότερα έσοδά τους από την εσωτερική αγορά, ενώ έχουν να εξυπηρετήσουν χρέος σε δολάρια.

Η Τουρκία έχει δει φέτος μόνο μία έκδοση εταιρικών στις διεθνείς αγορές χρέους, αυτή της μονάδας εμφιάλωσης της Coca Cola Co., η οποία πούλησε ομόλογα τον Ιανουάριο. Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το 2021 είχαν υπάρξει 14 συμφωνίες για έκδοση ομολόγων. 

Η αύξηση των τιμών στην Τουρκία ήταν διψήφια σχεδόν χωρίς διακοπή από τις αρχές του 2017, αλλά φέτος πλησίασε το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών λόγω της εκτίναξης του κόστους της ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η Τουρκία διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο φέτος.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει -σε αντίθεση με την οικονομική επιστήμη- ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν ταχύτερο πληθωρισμό. Η ετήσια αύξηση των τιμών έφθασε το 78,6% τον Ιούνιο και δυο μήνες αργότερα το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας του τουρκικού κράτους έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτόκια: Τι συνεπάγεται η αλλαγή τακτικής από την ΕΚΤ

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό προς τα κάτω σηματοδοτεί πιθανόν μία μικρότερη ανάγκη προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το θέμα και η Fed.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Φόβοι ότι το 2023 θα σημαδευτεί από αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα

Όπως σημείωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς ο πληθωρισμός «παραμένει υψηλός», και «το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει τερματιστεί ακόμη» για να αποκλιμακωθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Για κίνδυνο ύφεσης μέσα στο 2023 προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Η βασική πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού κάνει λόγο για επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 1,7%, τον πιο αργό ρυθμό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με εξαίρεση τις υφέσεις του 2009 και του 2020.
Jerome-Powell-FED
ΔΙΕΘΝΗ

Αναπτερώνονται οι ελπίδες των επενδυτών για «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ

Ευφορία στη Wall Street μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδειξαν αύξηση εργατικού δυναμικού και αποθέρμανση προσλήψεων και αμοιβών. Πάντως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed παραμένουν επιφυλακτικοί.