ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Ebury: Η επιθετική παύση επιτοκίων της Fed οδηγεί την κούρσα του δολαρίου

Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται να είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ.

Τα επιθετικά επικοινωνιακά μηνύματα της Fed, που υποδεικνύουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) θα μπορούσε προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε περικοπή τους, οδήγησαν και πάλι σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο.

Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer της Ebury, η απόδοση του βασικού 10ετούς Ομολόγου του Αμερικανικού Δημοσίου πρωτοστάτησε, φτάνοντας σε νέα υψηλά πολλών δεκαετιών. Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου παγκοσμίως υποχώρησαν, οι μετοχές και τα εμπορεύματα κινήθηκαν πτωτικά και τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνθηκαν. Ο αντίκτυπος στις αγορές συναλλάγματος ήταν ανάμεικτος.

Κατά βάση επωφελήθηκε το δολάριο, αλλά τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν σκόνταψαν ελέω της έκπληξης που προκάλεσαν οι άτολμες πολιτικές που επέλεξαν οι αντίστοιχες κεντρικές τους τράπεζες. 

Καθώς οι συνεδριάσεις των κυριότερων κεντρικών τραπεζών για τον Σεπτέμβριο έχουν παρέλθει, η προσοχή στρέφεται πλέον στα οικονομικά στοιχεία. Η χάραξη πολιτικής έχει γίνει πιο αβέβαιη και απρόβλεπτη από ό,τι ήταν από το 2021. Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά. Επομένως, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται, είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ.

Η προκαταρκτική έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου για την Ευρωζώνη είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, ακολουθούμενη από την έκθεση Αυγούστου του πληθωριστικού Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) από τις ΗΠΑ. Και τα δύο είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν την Παρασκευή. 

Στερλίνα 

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκμεταλλεύτηκε τις θετικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό που είχαμε νωρίτερα το Σεπτέμβριο για να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αν και με οριακή πλειοψηφία (πέντε έναντι τεσσάρων ψήφων). Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπονόησε επίσης στις αγορές την ολοκλήρωση του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, με την τιμολόγησή τους από τις αγορές μετά τη συνεδρίαση να υποδηλώνει ότι πέτυχε το στόχο της αυτό. Η στερλίνα αντέδρασε αρνητικά σε αυτή την άτολμη στάση, κλείνοντας την εβδομάδα με πτώση άνω του 1% έναντι του δολαρίου και βρέθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των G10 νομισμάτων. Η απόδοση της στερλίνας συνδέεται σαφώς με τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτές με τη σειρά τους θα εξαρτηθούν από τα μελλοντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Δεν αναμένονται ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, επομένως περιμένουμε η στερλίνα να επηρεαστεί από τις εξελίξεις αλλού. 

Ευρώ 

Το ευρώ έχασε για άλλη μια φορά έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αλλά τουλάχιστον ο ρυθμός πτώσης επιβραδύνεται, με την περιοχή του 1.06 να φαίνεται πως λειτουργεί ως πυθμένας για το κοινό νόμισμα. Η αντίθεση μεταξύ της δυναμικής αμερικανικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής που βρίσκεται σε στασιμότητα, και η απαισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι σοβαροί παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για το κοινό νόμισμα.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, προεξοφλούν ήδη ένα αρκετά ζοφερό σενάριο, και τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία αρχίζουν να εκπλήσσουν με την ανοδική τους πορεία. Η προκαταρκτική έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυτής της εβδομάδας είναι το κλειδί. Οι αγορές αναμένουν σημαντική πτώση τόσο του ονομαστικού όσο και του δομικού δείκτη. Οποιαδήποτε απογοήτευση σε αυτό το μέτωπο πιθανότατα θα τροφοδοτούσε ένα ισχυρό ράλι του ευρώ, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις έχουν ήδη τιμολογηθεί. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απέφυγε την αύξηση των επιτοκίων, όπως αναμενόταν παγκοσμίως, αλλά την αναπλήρωσε αναθεωρώντας απότομα προς τα πάνω τις προσδοκίες της για τα μελλοντικά επίπεδα επιτοκίων στο διάγραμμα κατανομής των πεποιθήσεων των αξιωματούχων της, «dot plot». Στέλνει έτσι ένα μήνυμα στις αγορές ότι ο πληθωρισμός απέχει πολύ από το να ηττηθεί, ειδικά δεδομένης της ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν.

Η έκθεση του πληθωριστικού Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE), που αποτελεί και τον προτιμητέο δείκτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα δημοσιευτεί την Παρασκευή και θα παίξει κεντρικό ρόλο. Οι αγορές αναμένουν έναν ακόμη υποτονικό αριθμό, ο οποίος θα πρέπει να κατευνάσει τις ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις της Fed και ίσως να περιορίσει το ράλι του δολαρίου προς το παρόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποαποδίδει, λόγω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, το δολάριο

Πιθανότατα το επίκεντρο της προσοχής θα αποτελέσει η ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αφορούν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης
inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.