ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη αλλά και προσεκτικές κινήσεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Σε καλή πορεία τόσο οι τραπεζικές μετοχές όσο και «βαριά χαρτιά» όπως αυτά της Coca-Cola HBC και του ΟΤΕ, με το διεθνές κλίμα σταδιακά να βελτιώνεται και να βοηθά και την αντίδραση στο ΧΑ.

Με θετικό βηματισμό ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση η αγορά, καθώς και οι ευρωπαϊκές προσπαθούν να βάλουν τέλος στο πτωτικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον Stoxx 600 να εμφανίζει κέρδη 0,3%, ενώ στο +0,2% κινείται ο DAX, και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street να έχουν καλύτερη εικόνα, καθώς ο S&P 500 ενισχύεται 0,45%. 

Η έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα, οι ανακοινώσεις μεγεθών α' εξαμήνου για αρκετές εισηγμένες, αποτελούν τα βασικά δεδομένα που εξετάζουν οι επενδυτές, με την αγορά, πάντως, να δείχνει σημάδια κόπωσης, σε μία εξέλιξη που για τους αναλυτές είναι δικαιολογημένη, μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων μηνών, με τον Σεπτέμβριο, πάντως, να αναδεικνύεται ως ο δυσκολότερος μήνας μέχρι στιγμή για τις μετοχές. 

Ο Γενικός Δείκτης, ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις τη συνεδρίαση και συνεχίζει να κινείται ανοδικά, καθώς στις 11:36 έχει κέρδη 0,66% στις 1.227,57 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 7,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην ενημέρωση δεδομένων από το ΧΑ σε ορισμένους παρόχους, γεγονός που δυσκολεύει αρκετά και τους επενδυτές. Άνοδος 0,79% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,87% υψηλότερα. 

Η «φρενίτιδα» ειδήσεων από τις τράπεζες παραμένει στο επίκεντρο. Πρώτα η πρόταση της Eurobank προς το ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που κατέχει το Ταμείο, ακολούθως η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Εθνική Τράπεζα και φυσικά η είσοδος της Optima bank, η πρώτη για τράπεζα μετά από 17 χρόνια, αποτελούν πρόσθετους παράγοντες που διατηρούν τον κλάδο στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας. Κέρδη 0,62% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να έχει άνοδο 1,12%, τη Eurobank να υποχωρεί 0,65%, την Εθνική Τράπεζα να έχει κέρδη 1,40% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,17% υψηλότερα. 

Ώθηση στην αγορά προσφέρουν οι μετοχές των Coca-Cola HBC και ΟΤΕ με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ στο +0,81% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ συνεχίζει τη θετική της πορεία με άνοδο 0,77%. Κέρδη άνω του 2% για την ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπιες είναι οι μεταβολές για τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη. Στη μέση κεφαλαιοποίηση, διατηρούν τον ανοδικό τους τέμπλο Epsilon Net και Αλουμύλ με άνοδο 3% και για τους δύο τίτλους, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ και Intrakat, εν αναμονή και των ανακοινώσεων των μεγεθών α' εξαμήνου μετά το σημερινό κλείσιμο της αγοράς. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή του σκηνικού στο Χ.Α. τον τρέχοντα μήνα, μολονότι προήλθε από εσωτερικούς παράγοντες, εντούτοις συμπίπτει και με την έντονα επιδεινούμενη εικόνα των διεθνών αγορών, που λόγω επιτοκίων έχουν βρεθεί σε συνεχή πίεση. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, χάνοντας έως 1% με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο -0,61%, ενώ μεγάλη πτώση κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street χθες το βράδυ χάνοντας ακόμη και άνω του 1,50%, με φόντο τις αποδόσεις των ομολόγων που κινούνται σε υψηλά 16 ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ