ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο Πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Δ. Κυπαρίσσης

Ντεμπούτο της Optima Bank στο ΧΑ: Τα κέρδη και η προοπτική για μέρισμα

Την Παρασκευή λήγει η δημόσια προσφορά, με ανώτατη τιμή τα 7,2 ευρώ ανά μετοχή. Γρήγορη αύξηση κερδοφορίας και μέρισμα από το 2024. Κοντά στο μηδέν τα «κόκκινα» δάνεια. Ισχυροί επενδυτές τοποθετούν 51 εκατ.

Η πρώτη τράπεζα που περνά την πύλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ύστερα από 17 χρόνια, με δημόσια εγγραφή που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, είναι η Optima Bank. Η τράπεζα έχει κλείσει τέσσερα χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς το αποτύπωμά της και παρουσιάζει σημαντικά αυξημένη κερδοφορία στη φετινή χρήση, προσφέροντας στους νέους μετόχους την προοπτική άμεσης διανομής μερίσματος από τον επόμενο χρόνο.

Στη δημόσια προσφορά που αρχίζει σήμερα και θα λήξει την Παρασκευή, το εύρος τιμών προσδιορίστηκε μεταξύ 6,4 και 7,2 ευρώ. Έτσι, η Optima θα αντλήσει έως 151,2 εκατ. ευρώ και, με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης, η κεφαλαιοποίησή της θα υπερβεί τα 545 εκατ. ευρώ.

Θα εκδοθούν συνολικά 21 εκατ. νέες κοινές μετοχές. Από αυτές, 1.050.000 θα διατεθούν σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (μέλη Δ.Σ, στελέχη τράπεζας-θυγατρικών, προσωπικό, πελάτες και προμηθευτές της τράπεζας) και 19.950.000 μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό. Έως 13.695.000 νέες μετοχές ή το 70% των τίτλων, θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές, όπου περιλαμβάνονται η Motor Oil και οι cornerstone investors. Σε ιδιώτες θα κατανεμηθούν 5.985.000 μετοχές.

«Αισθανόμαστε το βάρος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε σημαντική υπερκάλυψη. Οι συνθήκες μας ευνοούν», είχε αναφέρει προ ημερών ο πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης.

Η αρχιτεκτονική της αύξησης κεφαλαίου φαίνεται ότι οδηγεί σε κάλυψη εκ του ασφαλούς, αφού έχουν εξασφαλιστεί δεσμεύσεις συμμετοχής από τον βασικό μέτοχο και σημαντικά ποσά από cornerstone investors (επενδυτές που λαμβάνουν δέσμευση τοποθέτησης κεφαλαίων). Κύριος μέτοχος και cornerstone investors έχουν δεσμευτεί να τοποθετήσουν κεφάλαια ύψους 51 εκατ. ευρώ συνολικά, τα οποία καλύπτουν περισσότερο από το 1/3 της αύξησης κεφαλαίου.

Ειδικότερα,

  • Η Ireon Investments Ltd, του ομίλου Motor Oil, κύριος μέτοχος της τράπεζας και ο μοναδικός που εξαιρείται από την παραίτηση από τα δικαιώματα στην αύξηση, ζήτησε να εγγραφεί για μετοχές αξίας 10 εκατ. ευρώ.
  • Από τους cornerstone investors, το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 21 εκατ. ευρώ, δεσμεύτηκε να τοποθετήσει η Reggeborgh Invest B.V., που συμμετέχει στην Alpha Bank και στην Ελλάκτωρ. Η K HAMDOUN CONSULTANCY LTD θα τοποθετήσει 5 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτικές εταιρείες με έδρα στην Ιρλανδία, Magna Umbrella Fund plc, OAKS Emerging Umbrella Fund plc, καθώς και η Manulife Global Fund – Emerging Eastern Europe Fund, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, τις οποίες διαχειρίζεται η Fiera Capital (UK) Limited, δεσμεύτηκαν να καλύψουν μετοχές αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Όπως έχουν επισημάνει ο πρόεδρος, Γεώργιος Τανισκίδης και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Κυπαρίσσης, με τα νέα κεφάλαια η τράπεζα θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αποτελέσουν τη «δύναμη πυρός» για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου της Optima. Στο σύνολό τους, τα 143,9 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν εάν καλυφθεί πλήρως η αύξηση στην ανώτατη τιμή των 7,2 ευρώ και μετά την αφαίρεση δαπανών έκδοσης 7,282 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης. Παράλληλα, με τα νέα κεφάλαια, η τράπεζα θα υπερκαλύψει τις εποπτικές απαιτήσεις για την επάρκεια των κεφαλαίων της. Ειδικότερα, ο Δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Απαίτησης θα αυξηθεί στο 19,93% σε επίπεδο ομίλου και στο 19,98% για την τράπεζα.

Αύξηση κερδοφορίας με γρήγορο βηματισμό

Η Optima έχει καταφέρει από το 2021 να λειτουργεί με κερδοφορία και έκτοτε καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη των μεγεθών της. Το τραπεζικό της μοντέλο βασίζεται στην προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και ορθολογική επέκταση δικτύου, το οποίο αριθμεί 21 καταστήματα στην Αθήνα και άλλα 6 σε μεγάλες πόλεις, ενώ το 28ο κατάστημα αναμένεται να ανοίξει σύντομα στην Πάτρα.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, το 2021 η τράπεζα πέρασε από ζημιές μετά τους φόρους 4,899 εκατ. ευρώ σε κέρδη 10,049 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 τα κέρδη εκτινάχτηκαν στα 42,427 εκατ. ευρώ. Η εντυπωσιακή πορεία αύξησης της κερδοφορίας συνεχίστηκε το α' εξάμηνο του 2023, με τα κέρδη μετά τους φόρους να ανέρχονται σε 44,096 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο των κερδών της χρήσης 2022. Με βάση τα μεγέθη α' εξαμήνου 2023, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έφτασε το 29,6%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του κλάδου.

kerdi_optima

 

Ο πρόεδρος της Optima Bank Γ. Τανισκίδης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι όσοι επενδύσουν στη δημόσια προσφορά της τράπεζας θα επιβραβευτούν με σημαντικό μέρισμα από τα κέρδη του 2023, που σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών αναμένεται να φτάσουν τα 92 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι φέτος η Optima bank έχει πετύχει την αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου κατά 530 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση των καταθέσεων με πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 601 εκατ. ευρώ έναντι της 31.12.2022, ενώ οι καταθέσεις της στο α’ εξάμηνο του έτους ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ από τα 2,17 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Η Optima απέσπασε το το 43,7% της συνολικής αύξησης των καταθέσεων το α΄ εξάμηνο του 2023.

Ως προς τα δάνεια, αυτά υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 351 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022. Η τράπεζα διατήρησε πλούσια ρευστότητα, καθώς ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 72,6% έναντι 76,9% το 2022.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Optima bank είναι ότι δεν βαρύνεται από κληρονομιά «κόκκινων δανείων» του παρελθόντος.  που κατέχει. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν μόλις 11 εκατ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώνοντας τον δείκτη NPE στο 0,5%, τον χαμηλότερο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Οι προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί υπερκαλύπτουν σημαντικά τα «κόκκινα» δάνεια, με τον δείκτη κάλυψης να διαμορφώνεται στο 220% από 181% το 2022, καθώς πρώτο εξάμηνο οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 24 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Optima Bank: Μπαίνει στο ΧΑ το 2023, νέα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις

Η διοίκηση της τράπεζας θα αποφύγει να προχωρήσει την εισαγωγή στο ΧΑ εν μέσω προεκλογικών εντάσεων. Σε πρωτεύουσες νομών με έντονη οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα καταστήματα. Γιατί ανέλαβε τη διάσωση της Notos.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες χωρίς ταμεία και ουρές, με καταστήματα από το... μέλλον

Πώς τα capital controls και η πανδημία επιτάχυναν τη μετάβαση στη νέα εποχή. Τέλος στα γκισέ, συναλλαγές με ραντεβού, παροχή σύγχρονων υπηρεσιών και τα πρώτα αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταστήματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκέντρωσε 548,6 εκατ. ευρώ η Optima bank, στα 7,2 ευρώ η τιμή διάθεσης

Στις 3,7 φορές έφτασε η υπερκάλυψη της έκδοσης. Επόμενη ημέρα ορόσημο για την τράπεζα είναι η 4η Οκτωβρίου, η οποία θα είναι και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.