ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Θετικά τα μηνύματα από τον πληθωρισμό για ΗΠΑ και ευρωζώνη

Η αποκλιμάκωση γενικού αλλά και δομικού πληθωρισμού δημιουργεί καλύτερες συνθήκες στις αγορές, ενώ φαίνεται να άρει μέρος των πιέσεων προς τις κεντρικές τράπεζες.

Η τάση προς υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα και πιο ενισχυμένο δολάριο ΗΠΑ δεν υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, όπως σημειώνει στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury.

Ωστόσο, τα αναμφισβήτητα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αντέστρεψαν εν μέρει τις κινήσεις την Παρασκευή και έδωσαν ελπίδα ότι βρισκόμαστε κοντά στα τερματικά επιτόκια και στα χαμηλότερα επίπεδα για τα ευρωπαϊκά νομίσματα. Το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων ανετράπη επίσης απότομα την Παρασκευή, και οι φετινοί νικητές, όπως το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Κολομβίας, ολοκλήρωσαν την εβδομάδα κοντά στο κάτω μέρος της κατάταξης. 

Αυτή την εβδομάδα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα είναι στο επίκεντρο. Η έκθεση του Σεπτεμβρίου για τις νέες θέσεις εργασίας πλην αγροτικού τομέα που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή βρίσκεται στο επίκεντρο, ωστόσο οι επενδυτές θα εστιάσουν επίσης την έκθεση που αφορά στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας (JOLTS – Job Openings and Labor Turnover Survey)  και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για να επιβεβαιώσουν την τάση χαλάρωσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Οι λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα παρέχουν μία καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αν και καθυστερημένη. Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, μια σειρά από αξιωματούχους της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν αυτήν την εβδομάδα. 

Στερλίνα

Η ζοφερή εικόνα γύρω από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκαθάρισε κατά τι την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του έτους αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα πάνω. Περαιτέρω θετικές αναθεωρήσεις στα ιστορικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το μέγεθος της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον σταθερά (1,8%) πάνω από τα προ-COVID επίπεδα, αν και όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει χαμηλότερα από την προ-2019 τάση. Η στερλίνα συνεχίζει να διαπραγματεύεται σταθερά έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών της, πιεζόμενη προς τα κάτω λόγω της νωθρής στάσης της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά βρίσκοντας κάποια στήριξη στον πιο θετικό τόνο των οικονομικών ειδήσεων. 

Ευρώ 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αναμφισβήτητα ορισμένες καλές ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση της προκαταρκτικής έκθεσης για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου. Τόσο ο ονομαστικός όσο και ο δομικός δείκτης υποχώρησαν απότομα, πολύ περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αγορές. Η αποπληθωριστική τάση έχει περάσει τον Ατλαντικό και είναι πλέον ορατή στην Ευρώπη. Οι αγορές δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις από την ΕΚΤ σε αυτόν τον κύκλο, και όπως και στις ΗΠΑ φαίνεται πως το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. Οι ειδήσεις παρείχαν στήριξη στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και το Ευρώ. Με ελάχιστες ειδήσεις να ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα, το ευρώ θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα από το πλήθος των στοιχείων που αφορούν την αγορά εργασίας και θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Όπως και στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν μια δόση ευπρόσδεκτων ειδήσεων για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τόσο ο ονομαστικός, όσο και ο δομικός δείκτης στην έκθεση του πληθωριστικού Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE), που αποτελεί και τον προτιμητέο δείκτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν επίσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ είχαν εκτοξευθεί πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων σε υψηλά 16 ετών, ανακτώντας ωστόσο κάποιο χαμένο έδαφος μετά την ανακοίνωση. Με τις αγορές να παρουσιάζονται πλέον πεπεισμένες ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις σε αυτόν τον κύκλο, το κλειδί για το δολάριο θα αποτελέσουν εκ νέου τα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα οι δείκτες για τον πληθωρισμό και την εργασία. Η έκθεση για την αγορά εργασίας του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η επιθετική παύση επιτοκίων της Fed οδηγεί την κούρσα του δολαρίου

Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται να είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ.
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποαποδίδει, λόγω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, το δολάριο

Πιθανότατα το επίκεντρο της προσοχής θα αποτελέσει η ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αφορούν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης
inflation-πληθωρισμός
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών γιορτάζουν την κινεζική αισιοδοξία

Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.