ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Βασικός στόχος η διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης

Η διάρκεια της αντίδρασης είναι ένα από τα ερωτηματικά που θέτουν οι αναλυτές, με τα μηνύματα από την οικονομία να παραμένουν θετικά. Σταθερά στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Μετά το πραγματικό ξέσπασμα, που κατ' ορισμένους αναλυτές, θύμιζε ελατήριο της χθεσινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει κέρδη που ξεπέρασαν το 4% και αρκετές μετοχές να έχουν εντυπωσιακή άνοδο, το πρώτο ζητούμενο για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κατά πόσο αυτή η εκτίναξη έχει γερές βάσεις ή απλά αποτέλεσε ένα παροδικό φαινόμενο, ώστε οι επενδυτές να εκμεταλλευθούν και την υποχώρηση των αποτιμήσεων. 

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά τη χθεσινή «χαρμόσυνη» διάθεση λόγω και των καθησυχαστικών δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της Fed, δεν φαίνεται να διατηρείται, με τα futures των ευρωπαϊκών αγορών να εμφανίζουν έστω και μετρημένη πτώση και το γεωπολιτικό ρίσκο, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, να μην έχει διαφύγει της προσοχής των επενδυτών. Απώλειες 0,09% εμφανίζει ο DAX, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,03%, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις και πτώση 0,8% έχει ο CAC 40. 

Ανάλογα σταθεροποιητική είναι η εικόνα και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 να εμφανίζει απώλειες μόλις 0,01%, μετά τη χθεσινή καλή πορεία, υπό την ελπίδα ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά συμπλήρωσε την τρίτη διαδοχική ημέρα κερδών, με τον Dow Jones να ενισχύεται  0,40% και να κλείνει στις 33.739,30 μονάδες, ενώ ο  S&P 500 είχε κέρδη 0,52% στις 4.358,24 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq εμφάνισε άνοδο 0,58% και διαμορφώθηκε στις 13.562,84 μονάδες.

Εύλογη, ευπρόσδεκτη και άκρως απαραίτητη θεωρούν τη χθεσινή αντίδραση δύο κορυφαίοι χρηματιστές, οι οποίοι μίλησαν στο BusinessDaily, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης παραμένει συγκρατημένος, σημειώνοντας πως είναι πάντα ευπρόσδεκτη μια τόσο σημαντική αντίδραση από την αγορά. Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Ευάγγελος Χαρατσής είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος.

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της Motor Oil για νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με ανώτατη τιμή τα 31 ευρώ, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να παραμείνουν οι τράπεζες, εν αναμονή και της διάθεσης από το ΤΧΣ  του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στον έλεγχο του. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους της ΕΤΕ, εξέλιξη που συμβάλει καθοριστικά στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για τις τράπεζες.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ φαίνονται έτοιμα για αρνητικό άνοιγμα σήμερα, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες παρέχουν αντίβαρο στην άμβλυνση του τόνου περί σύσφιξης από τους αξιωματούχους της Fed», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονικές κινήσεις στην αγορά που διατηρεί επαφή με τις 1.450 μονάδες

Δεν καταφέρνει ο Δείκτης να ακολουθήσει τον βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη άνω του 1% από ΤΙΤΑΝ και Coca Cola HBC στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη που επιβραδύνει από το «βαρίδι» της Εθνικής που υποχωρεί 1,5%.