ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διαθέσεις ανόδου με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές

Εν αναμονή της κρίσιμης ανακοίνωσης για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και τις προθέσεις της Fed για τα επιτόκια.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ βρίσκονται οι επενδυτές, εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, που θα καθορίσει έως ένα βαθμό και τις αποφάσεις της Fed στην επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Νοεμβρίου, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για μικρή αποκλιμάκωση. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών με αιχμή τις τράπεζες συνέχισε και εχθές τη διαδικασία ανάκαμψης, με κάλυψη σημαντικού μέρους των απωλειών του από τις αρχές Οκτωβρίου και ενδείξεις ότι οι αγοραστές έχουν επιστρέψει και μάλιστα με μία διάθεση να «σκουπίσουν» αρκετές μετοχές, με δεδομένη και την υποχώρηση των αποτιμήσεων. 

Ανοδικό άνοιγμα υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, μετά την προσεκτική χθεσινή τους πορεία, με τον DAX να ενισχύεται 0,28%, τον FTSE 100 στο +0,46%, ενώ κέρδη 0,58% εμφανίζει ο CAC 40. Θετική είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,35%. Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα από στελέχη της διοίκησης της Fed αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια. Κέρδη 0,19% για τον Dow Jones στις 33.804,87 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,43% στις 4.376,95 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,72% υψηλότερα στις 15.241,12 μονάδες. 

Οι αγοραστές ήταν αυτοί που επικράτησαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο ΧΑ, με το ενδιαφέρον πέραν των τραπεζών να διαχέεται και σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα αυτούς που είχαν δεχθεί, αναίτια, μεγάλες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα. 

Τα μηνύματα από την οικονομία παραμένουν θετικά, με μπαράζ εκθέσεων από το ΔΝΤ όπου το Ταμείου προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη αλλά και σε κάτι παραπάνω από καλές εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, τόσο σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και την αποκλιμάκωση του επιπέδου του χρέους. 

Οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν με αρκετά ψύχραιμο τρόπο την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, βοηθούμενες και από το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου δεν έχει εκτιναχθεί και ως εκ τούτου δεν αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να αντιστρέψει τις πτωτικές τάσεις που καταγράφονται στο μέτωπο του πληθωρισμού. 

«Σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν θετικό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα λιγότερο επιθετικά σχόλια της Fed και στα κινεζικά μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν ενισχύσει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονικές κινήσεις στην αγορά που διατηρεί επαφή με τις 1.450 μονάδες

Δεν καταφέρνει ο Δείκτης να ακολουθήσει τον βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη άνω του 1% από ΤΙΤΑΝ και Coca Cola HBC στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη που επιβραδύνει από το «βαρίδι» της Εθνικής που υποχωρεί 1,5%.