ΓΔ: 1457.97 0.39% Τζίρος: 30.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:35:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Σκούπισμα με... πρόγραμμα, η Alpha σε θέση οδηγού και το rebound της ενέργειας

Τα μεγάλα πορτοφόλια μαζεύουν με προγραμματισμό εντολών, η Alpha Bank πήρε θέση οδηγού, οι μετοχές της ενέργειας πιέστηκαν αλλά ανακάμπτουν και τα ΕΛΠΕ χάνουν πάλι την κούρσα από τη Motor Oil.

Το κυνήγι ευκαιριών και το «σκούπισμα» μετοχών μετά τη διόρθωση συνεχίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Τα «μεγάλα πορτοφόλια» είχαν τον πρώτο λόγο, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι το 93% του τζίρου έγινε στις μετοχές του Large Cap, ενώ μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση «στέγνωσαν». Άλλη μια σαφής ένδειξη κινητικότητας των «μεγάλων» της αγοράς ήταν ότι... υπερθερμάνθηκαν τα κομπιούτερ από τις προγραμματισμένες εντολές με στόχο το μεθοδικό «σκούπισμα» μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης πήρε απόσταση (σχετικής) ασφαλείας από τον κινητό μέσο 200 ημερών, κλείνοντας στις 1.175,78 μονάδες με άνοδο 1,55%, ενώ κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Ο τζίρος των 101,76 εκατ. ευρώ, κάθε άλλο παρά μικρός είναι. Είναι πλησίον του μέσου τζίρου του 2023, που είναι λίγο πάνω από τα 105 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις 74 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 3 Απριλίου 2023 - 11 Οκτωβρίου 2023

Στις διεθνείς αγορές επικράτησαν... προσεκτικά ανοδικές τάσεις, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα πολλά μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα πρακτικά από την προηγούμενη συνεδρίαση της Fed που δημοσιοποιήθηκαν χθες δεν μας έκαναν πολύ σοφότερους: η πλειοψηφία των διοικητών είχαν ταχθεί υπέρ μίας ακόμη αύξησης επιτοκίου ως το τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, πολλά έχουν αλλάξει, γι' αυτό και οι τελευταίες δηλώσεις των αξιωματούχων «έδειξαν» προς την κατεύθυνση της διατήρησης σταθερών επιτοκίων. Αρκεί, βέβαια, να μην έχουμε... ατυχήματα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα είναι και τα τελευταία που θα διαβάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες πριν την επόμενη συνεδρίασή τους (1 και 2 Νοεμβρίου).

-- Alpha Bank: Πήρε τη θέση του οδηγού στη χθεσινή τραπεζική άνοδο, κλείνοντας με κέρδη 3,07% στα 1,274 ευρώ. Ισχυρά χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις στη μετοχή, που έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστική μετά τη βαθιά διόρθωση των προηγούμενων μηνών. Aπό το υψηλό των 1,676 στις 27 Ιουλίου είχε χάσει σχεδόν 30% ως τις 9 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν αρχίσει η ανοδική αντίδραση της αγοράς. Ακόμη και μετά την ανοδική διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας δεν έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και παραμένει ελκυστική.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 3 Απριλίου 2023 - 11 Οκτωβρίου 2023

-- ΕΛΠΕ: Κάτι προσπάθησε να κάνει η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, σε ένα γενικά ευνοϊκό περιβάλλον για τον κλάδο λόγω των εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου, αλλά η άνοδός της ήταν μάλλον υποτονική (1,18%), ενώ η Motor Oil έκλεισε με πολύ μεγαλύτερα κέρδη (3,08%). Σημειωτέον ότι εξακολουθεί να επικρατεί…. θολούρα σχετικά με το πακέτο 35,5% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και θα πρέπει (κάποτε…) να το διαθέσει. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, είπε αρκετά χθες στο Reuters για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για το πακέτο των ΕΛΠΕ είπε μόνο ότι «εξετάζονται επίσης τρόποι για να αξιοποιηθεί η συμμετοχή σε εισηγμένες εταιρείες, όπως η Helleniq Energy, μέσω της κεφαλαιαγοράς».

Η πορεία της μετοχής των ΕΛΠΕ, 3 Απριλίου 2023 - 11 Οκτωβρίου 2023

-- Intralot: Σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα δικαιώματα της ΑΜΚ και αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑ. Στις 23 Οκτωβρίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων και στις 26 Οκτωβρίου η λήξη της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων. Όπως έχουμε σημειώσει αρκετές φορές πρόκειται για το πιο hot turnaround story της εγχώριας αγοράς. 

-- Ενέργεια: Ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας είχε πιεστεί πολύ, οπότε αυτό το διήμερο της ανοδικής διόρθωσης και αποκατάστασης των πτωτικών στρεβλώσεων, πρωταγωνιστεί. Πρώτη και καλύτερη η Cenergy Holdings που μετά το +10,71% την Τρίτη, χθες έκλεισε με άνοδο 3,57%. H Mytilineos έχει αντίδραση 10,38% το διήμερο, καθώς μετά το +8,06% την Τρίτη, χθες ενισχύθηκε κατά 2,15%. Η ΔΕΗ κερδίζει 9,48% το διήμερο, η Ελλάκτωρ +8,65%, η ΤΕΝΕΡΓ +5,63%, η Motor Oil +4,74% και η Helleniq Energy +3,16%. Στον Mid Cap, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 7,98% το διήμερο και η AVAX +5,49%. Στα ακόμη χαμηλότερα στρώματα, η Revoil ενισχύεται κατά 6,51% και η Ελινόιλ +5,31%.

-- Entersoft: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του 9μήνου, με αύξηση εσόδων 29%, EBITDA 45% και προ φόρων κερδών κατά 47%, ενώ η διοίκηση προανήγγειλε ότι και το τελευταίο τρίμηνο του έτους η εταιρεία θα συνεχίσει να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς. Η κίνηση στο ταμπλό θετική, με κλείσιμο 1,47% υψηλότερα, στα 5,54 ευρώ. Θα μπορούσε να είχε πάει και καλύτερα με ώθηση από τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είχε πολύ καλή επίδοση φέτος, φθάνοντας ως τα 6,28 ευρώ τον Αύγουστο (+65% από την αρχή του έτους) και έκτοτε η διόρθωσή της ήταν σχετικά μικρή (στα 5,28 ευρώ, -16%).

Η πορεία της μετοχής της Entersoft, 3 Απριλίου 2023 - 11 Οκτωβρίου 2023

-- Optima Bank: Ούτε χθες κατάφερε να δώσει θετικό κλείσιμο. Έφτασε να υποχωρεί έως 1,63% όταν κατήλθε στα 7,05 ευρώ, ενώ με στηρίξεις, όγκο 201 χιλ. τεμάχια και τζίρο κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ, την έκλεισαν αμετάβλητη στα 7,1670 ευρώ, λίγο κάτω από την τιμή εισαγωγής των 7,2 ευρώ. Όπως σημειώσαμε και χθες οι αποτιμήσεις δεν ευνοούν τη μετοχή. 

-- ΣΑΤΟ: Πτώση 17,95% το διήμερο της ανάκαμψης της αγοράς και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλους όγκους για τα δεδομένα της -διαπραγματεύεται σε επιτήρηση. Την Τρίτη έχασε 8,97% με όγκο 52.142 τεμάχια, χθες υποχώρησε κατά 9,86% με 70.721 τεμάχια.

-- Ικτίνος: Δεν μας αρέσει καθόλου η εικόνα της μετοχής. Μόνο κάτω. Αδύναμα μεγέθη και προβληματισμός, ιδιαίτερα για τη ζήτηση από την Κίνα.

-- Austria Card Holdings (πρώην Inform Λύκος): Ευπρόσδεκτο +10,17% το διήμερο. Δυστυχώς δεν έχει βρει την… ταυτότητά της στο ταμπλό, έχοντας συχνά κίνηση – ασανσέρ. Εξαιρετική εταιρεία, με ιστορία που πατά σε τρεις αιώνες καθώς ιδρύθηκε πριν 126 χρόνια, το μακρινό 1897. Είναι εισηγμένη πλέον στο Χ.Α. και στη Βιέννη, όμως το εδώ free float είναι μικρό, μόλις 15,5%. Στα 236 εκατ. η αποτίμηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η αφομοίωση των κερδών, Intralot σε ρόλο πρωταγωνιστή και το deal της Alpha

Η αγορά σε στάση αναμονής και διαχείρισης κεκτημένων, οι χρησμοί του Πάουελ, η εντυπωσιακή επιστροφή της Intralot στην Κύρια Αγορά, η ανταμοιβή των μετόχων του ΟΤΕ, αντίστροφη μέτρηση για Alpha και η Intrakat σε υψηλό 13,5 ετών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα του ΧΑ, η διεθνής πίεση, η αντίδραση της ΔΕΗ και η Intralot

Τα πολλά καλά νέα για την αγορά δεν έχουν «γράψει» στο ταμπλό, η διεθνής αβεβαιότητα διατηρείται, η ΔΕΗ ανέκαμψε, η Intralot ετοιμάζεται για επιστροφή σε κανονική διαπραγμάτευση και το road show για 12 «μεσαίες» μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Έρχεται άλμα στο ΧΑ με τράπεζες, ΔΕΗ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ καθαρίζει τον πολιτικό ορίζοντα, ξεκλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα και φέρνει την αγορά προ των πυλών των 1.200 μονάδων. Τι περιμένουν οι άνθρωποι της αγοράς για τη σημερινή συνεδρίαση.