ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ανησυχεί τις αγορές

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς συνεχίζεται χωρίς κάποια αλλαγή η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ενώ η κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή να συνεχίζει να προβληματίζει τις αγορές.

Η αρχικά ψύχραιμη αντίδραση των αγορών στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς αρχίζει να υποχωρεί, με την προσοχή, πάντως, σε διεθνές επίπεδο να στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών εννεάμηνου, προκειμένου να εξετασθεί και κατά πόσο τα υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Πτωτική πορεία, αν και όχι με επιθετικό τρόπο, ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να υποχωρεί 0,14%, ενώ ο FTSE 100 αποδυναμώνεται 0,28%, ενώ απώλειες 0,13% εμφανίζει ο CAC 40. Σχεδόν ίδιο είναι το κλίμα για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,15%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά ακολούθησε πολύ καλή πορεία, ενώ οι επενδυτές ετοιμάζονται για ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες μετά τις ισχυρές ανακοινώσεις των τραπεζικών κολοσσών JPMorgan, Wells Fargo, BlackRock και Citi την Παρασκευή.  Ο Dow Jones κέρδισε 0,93% και έκλεισε στις 33.984,54 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε 1,06% στις 4.373,63 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε άνοδο 1,20% και σκαρφάλωσε στις 13.567,98 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά παρά τις αρκετές εναλλαγές πρόσημων κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο, αν και η αξία των συναλλαγών αποδυναμώθηκε, με «ηγέτες» της ανόδου τις τραπεζικές μετοχές και τον τίτλο του ΟΤΕ. Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο καθώς συνεχίζει να «τρέχει» κανονικά η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Μάλιστα ο θόρυβος για ενδεχόμενη χρονική μετάθεση της διάθεσης του πακέτου της ΕΤΕ εξαιτίας της νευρικότητας στις αγορές δεν φαίνεται να έχει βάσεις, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, και το ΤΧΣ προχωρά με ταχύτητα στις διαδικασίες για την διάθεση του περίπου 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το 40% που ελέγχει συνολικά.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει ότι ο οίκος Standard & Poor's θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν ακόμη οίκο που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, μετά την DBRS, ενώ σε χθεσινή της έκθεση η JPMorgan θεωρεί βέβαιη μία αντίστοιχη κίνηση και από τον οίκο Fitch στις αρχές Δεκεμβρίου. 

«Σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προσπάθειες των παγκόσμιων ηγετών να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», τονίζει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η πίεση στον Γενικό Δείκτη, συμπόρευση με την Ευρώπη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -0,63%, οριακά αρνητική η πορεία του τραπεζικού δείκτη που σημειώνει πτώση 0,03%. 
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέζεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αναμονή αποφάσεων για το ρεύμα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,33%, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,67% στις 1.282,69 μονάδες.