ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

«Τρέχει» η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, στην Εθνική περνά η σκυτάλη

Δεν υπάρχουν σκέψεις για χρονική μετάθεση της διαδικασίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Με ταχύτητα η διάθεση του 20% της ΕΤΕ, με προνόμιο στους υφισταμένους μετόχους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το επόμενο βήμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής αποέπενδυσης από τις τράπεζες, με τη σκυτάλη να περνά στην Εθνική Τράπεζα μετά την επιτυχημένη διάθεση του 1,4% των μετοχών της Eurobank.

Ο θόρυβος για ενδεχόμενη χρονική μετάθεση της διάθεσης του πακέτου της ΕΤΕ εξαιτίας της νευρικότητας στις αγορές δεν φαίνεται να έχει βάσεις, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, και το ΤΧΣ προχωρά με ταχύτητα στις διαδικασίες για την διάθεση του περίπου 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το 40% που ελέγχει συνολικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην διάθεση του πακέτου ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων στις αγορές ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να κλείσει ο κύκλος της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, συμμετοχή κατάλοιπο της κρίσης.

Οι σύμβουλοι του ΤΧΣ, μεταξύ αυτών η Goldman Sacks, δουλεύουν τις διάφορες εναλλακτικές στρατηγικές για τη διάθεση του πακέτου και τις οποίες θα παρουσιάσουν σύντομα στο ταμείο και την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα η Goldman Sacks βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ξένους επενδυτές για την συμμετοχή τους στην διάθεση των μετοχών και έχει διαπιστωθεί ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον.

Σήμερα, στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΧΣ, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των μελών του ΔΣ για τη διάθεση του πακέτου της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Σε γεύμα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή των ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη Eurobank, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η συμμετοχή τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνούς εμβέλειας, ως στρατηγικών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, αναγνώρισε ότι η έλευση μεγάλων ξένων τραπεζών θα ήταν μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, ωστόσο διευκρίνισε ότι για την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον. Ο κ. Ξηρουχάκης σημείωσε όμως ότι καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον από πλήθος αξιόπιστων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, που υπό το φως των ιδιαίτερα θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων αλλά και των μεσομακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών,  επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα και κυρίως στον τραπεζικό τομέα

Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αποεπένδυση του ΤΧΣ και από τις άλλες συστημικές τράπεζες υπογράμμισε σε συνέντευξή του (Καθημερινή, 15/10/23) ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. «Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank αποτελεί απόδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης του ρόλου του. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για την αντίστοιχη διαδικασία και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Άποψή μου είναι ότι είναι σκόπιμο να γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί, ανεξάρτητα από την πιθανή μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματαγορές και εκτιμώ ότι το ενδιαφέρον που θα υπάρξει θα είναι ισχυρό κατά τη διάθεση μετοχών των άλλων συστημικών τραπεζών», τόνισε ο κ. Καραβίας.

ΕΤΕ: Στην αγορά το 20%, προνόμιο στους υφισταμένους μετόχους

Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της ΕΤΕ και ο σχεδιασμός προβλέπει εντός Νοεμβρίου να διατεθεί περίπου το 20% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα διατεθεί σε δεύτερο χρόνο.

Η διάθεση του 20% θα πραγματοποιηθεί μέσω δυο παράλληλων διαδικασιών:

  1. τη διάθεση περίπου του 15%  σε ξένους επενδυτές μέσω βιβλίου προσφοράς
  2. τη διάθεση περίπου 5% σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

Σημείο κλειδί στη διαδικασία αποτελεί η απόφαση του ΤΧΣ, την οποία παρουσίασε το BD την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνεννόηση με τους συμβούλους και την κυβέρνηση να δοθεί προτεραιότητα στους υφισταμένους μετόχους της ΕΤΕ προκειμένου να αποκτήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ.

Το προνόμιο της προτεραιότητας θα δοθεί σε όλους τους υφισταμένους μετόχους της τράπεζας, ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

H προοπτική διάθεσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού μετοχών, αξίας κοντά στο 1 δισ. ευρώ, είχε προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά και πολλοί εκτιμούν ότι αποτέλεσε βασικό αιτία για την υποχώρηση του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, πολλοί επενδυτές, ιδιαίτερα ξένοι αλλά και εγχώριοι, προχώρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών της ΕΤΕ προσβλέποντας στην επαναγορά τους με χαμηλότερη τιμή μέσω της διαδικασίας διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε βρεθεί να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του -20% από τα υψηλά του καλοκαιριού ενώ μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΤΧΣ για την παροχή προνομίου συμμετοχής στους υφισταμένους μετόχους η μετοχή σημειώνει άνοδο άνω του +10%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σεπτέμβριο η αύξηση της Attica Bank και ακολουθεί το placement της ΕΤΕ

Συμφωνία των μετόχων της Attica για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ που θα φτάσει τα 600 εκατ. Κυβέρνηση και ΤΧΣ μεταθέτουν τη διάθεση των μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα για μετά την ολοκλήρωση της αύξησης της Attica. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πανστρατιά ισχυρών μετόχων στην Εθνική: Υπερκάλυψη 8 φορές, τιμή 5,3 ευρώ

Μετοχές της ΕΤΕ αποκτούν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους και πλέον φημισμένους παγκοσμίως θεσμικούς επενδυτές καθώς και πολλοί ισχυροί εγχώριοι επιχειρηματίες και family offices.  
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πυρετός» στις τράπεζες: Κλείνει το deal της Alpha, Τρίτη ξεκινά η Εθνική

Συνεδριάσεις του ΤΧΣ το Σαββατοκύριακο. Δευτέρα πρωί οι ανακοινώσεις για την πρόταση της UniCredit και το placement της Εθνικής. Αύριο το Ενημερωτικό στην Ε.Κ. Τρίτη με Πέμπτη το placement. Ισχυρότατο το ενδιαφέρον, άνω του 20% στην αγορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή ώθηση στο placement της Εθνικής από το deal Alpha - UniCredit

Γιατί η ιταλική πρόταση επιδρά εξαιρετικά ευεργετικά για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα. Αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του πακέτου της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, τις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προτεραιότητα στους υφισταμένους μετόχους της Εθνικής για το πακέτο του ΤΧΣ

«Τρέχει» κανονικά η διαδικασία, μέσα Νοεμβρίου η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ. Προτεραιότητα θα έχουν όλοι οι παλαιοί μέτοχοι της ΕΤΕ, εγχώριοι και ξένοι. Πώς συνδέεται η πτώση στο ΧΑ με τη διάθεση του πακέτου.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.