ΓΔ: 1460.23 0.55% Τζίρος: 36.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Eurobank

ΤΧΣ: Ενδιαφέρον από σοβαρούς επενδυτές για τις μετοχές των τραπεζών

Σε γεύμα με αφορμή την αποχώρηση του ΤΧΣ από τη Eurobank, ο επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον οφείλεται στις θετικές εξελίξεις της οικονομίας και στις ισχυρές της προοπτικές ανάπτυξης.

Η είσοδος ισχυρών επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί το βασικό ζητούμενο, όπως υπογράμμισε τόσο ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας όπως και ο  επικεφαλής του ΤΧΣ, κ. Ηλ. Ξυρουχάκης.

Οι παραπάνω απόψεις εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια γεύματος το οποίο διοργάνωσε η Eurobank, με αφορμή και την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ. Στο γεύμα συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, και η Διοίκηση του Ταμείου.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε πως στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η συμμετοχή τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνούς εμβέλειας, ως στρατηγικών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων και της δημοσιονομικής σύνεσης, κάτι που πρέπει να αφορά σε όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ συμφώνησε πλήρως πως  η παρουσία μεγάλων ξένων τραπεζών θα ήταν ένα εξαιρετικό σενάριο, και θα αποτελούσε και επιθυμία του Ταμείου η υλοποίησή του, αλλά για την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον. Παρά ταύτα σημείωσε πως παρατηρείται ισχυρό ενδιαφέρον από πλήθος αξιόπιστων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, που υπό το φως των ιδιαίτερα θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων αλλά και των μεσομακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών,  επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα και κυρίως στον τραπεζικό τομέα

Παράλληλα στη διάρκεια του γεύματος, έγινε ανασκόπηση της διαδρομής της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη έως την έξοδο από την κρίση, η πορεία του τραπεζικού συστήματος, η διαχρονική σημασία του ΤΧΣ στην σταθεροποίησή του,, καθώς και οι τρέχουσες συνθήκες στη διεθνή οικονομία και ο αντίκτυπός τους στην Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, αφού ευχαρίστησε το Ταμείο και τον επικεφαλής του κ. Ηλία Ξηρουχάκη για τη συνεργασία καθ’ όλο το διάστημα της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα της τελευταίας 12ετίας. Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στα κύρια ορόσημα: στο PSI του 2012 και την επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που οδήγησε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος το 2013 και έγινε, στην περίπτωση της Eurobank αποκλειστικά με κεφάλαια του ΤΧΣ. Στις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις που ακολούθησαν, το 2014 και 2015, κατά τις οποίες η Eurobank άντλησε αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια, με κεντρικό επενδυτή την Fairfax που παραμένει και σήμερα κύριος μέτοχος της Τράπεζας. Το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού, το 2018, μέσα από την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, και με την εφαρμογή ενός καινοτόμου σχεδιασμού, που πρώτη η Eurobank παρουσίασε, για τη χρήση του εταιρικού μετασχηματισμού hive-down και του εργαλείου των τιτλοποιήσεων για την απαλλαγή του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και, τέλος, στο σημερινό μηδενισμό της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές ανάπτυξης της Τράπεζας, στην Ελλάδα και τις άλλες βασικές αγορές της, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. 

Ο πρόεδρος της Eurobank κ. Γιώργος Ζανιάς επισήμανε ότι είναι κρίσιμη η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας με επιμονή στη δημοσιονομική σύνεση. Ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά την Ελλάδα και ότι η χώρα μας πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της «ευχάριστης έκπληξης» που έχει κατακτήσει, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον της ευρωζώνης, όπου μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και χαμηλή ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μετά την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS, η αποεπένδυση του ΤΧΣ αποτελεί ένα δεύτερο κρίσιμο ορόσημο της επανόδου στην οικονομική κανονικότητα. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως είναι αισιόδοξος ότι και άλλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα ακολουθήσουν τη DBRS και πως το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει πλήρως το ΤΧΣ στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία αποεπένδυσης από τις συστημικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας συγκλίνουν στην αισιοδοξία ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2024 θα είναι υψηλότεροι από ό,τι το τρέχον έτος και θα κινηθούν κοντά στο 3%, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επενδύσεων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Επί της αρχής συμφωνία, παράταση έως 12/7 για οριστικοποίηση

Την επί της αρχής συμφωνία ΤΧΣ - Thrivest ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα ζήτησε και έλαβε παράταση μέχρι τις 12 Ιουλίου από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου συμφωνίας.
Γιώργος Ζανιάς, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Καθοριστική η συμβολή Προβόπουλου στην σταθεροποίηση των τραπεζών

Στην καθαρή σκέψη και την αποφασιστικότητά του στις πιο σκοτεινές φάσεις της οικονομίας αναφέρθηκαν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Γιώργος Ζανιάς και ο CEO της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας.