ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Eurobank

Στα 2,60 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για Eurobank η JP Morgan

Η μετοχή έχει περιθώριο ανόδου 77% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η αναβάθμιση καταφθάνει μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Στα 2,60 ευρώ «ανεβάζει» την τιμή  - στόχο για τη Eurobank η JP Morgan από 2,25 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση «overweight» και βλέποντας περιθώριο ανόδου 77% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Η αμερικανική τράπεζα στο report της διευκρινίζει ότι προχωρά στην παραπάνω κίνηση μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, γεγονός που προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο διαφοροποίησης στο χαρτοφυλάκιο της Eurobank.  Σημειώνει ότι η εξαγορά επιτρέπει στην Eurobank να αναπτύξει πλεονάζοντα κεφάλαια, αυξάνοντας τον ισολογισμό κατά περίπου 20%, τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8% και βελτιώνει το κανονικοποιημένο ROTE κατά 1% έως 13%. Η Eurobank διαπραγματεύεται με 4,8x σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, ήτοι με discount 30% προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επίσης τονίζεται ότι η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο ενισχύει την ήδη υπάρχουσα θυγατρική της Eurobank και της επιτρέπει να αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της με έναν οικονομικά ενισχυτικό τρόπο, αναπτύσσοντας τον ισολογισμό κατά 20% περίπου.

Η εξαγορά αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2025 κατά 8%, βελτιώνοντας τον δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RΟTE) κατά 1% σε 13%, με το τρέχον ποσοστό συμμετοχής του 55,3% (12% προσαύξηση στα EPS και αύξηση του δείκτη RοTE κατά 1,5%, με την παραδοχή ότι το τελικό ποσοστό είναι 70%).

Η Eurobank θα αυξήσει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα σε 55,3% από 29,2%, ενεργοποιώντας την πλήρη ενοποίηση και θα προβεί σε υποχρεωτική υποβολή προσφοράς προς τους μετόχους μειοψηφίας. Η εξαγορά πρόκειται να αυξήσει τον ισολογισμό της Eurobank κατά 20%, προσθέτοντας 16 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις, 6 δισ. ευρώ δάνεια και 6 δισ. ευρώ σε στοιχεία ενεργητικού (RWAs). Η επίπτωση στα κεφάλαια είναι 230 μονάδες βάσης, μέσω της ενοποίησης των νέων RWAs ύψους 6 δισ. ευρώ.

Οι νέες εκτιμήσεις της JP Morgan για τη Eurobank

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DBRS
ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτική βαθμίδα από την DBRS στη Eurobank

Ο οίκος τονίζει ότι ο όμιλος έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον ισολογισμό του τα τελευταία χρόνια λόγω μιας μαζικής διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων και της ενίσχυσης των επιπέδων κάλυψης των δανείων του.
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank: Ξεκινά 1η Ιουλίου η δημόσια πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank ήδη κατέχει άμεσα 229.029.857 μετοχές, ήτοι το 55,48% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Έδωσε το πράσινο φως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Αντίτιμο 2,56 ευρώ/μετοχή.