ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Rozolis-Tasos-SEKPY
Φωτο: ΣΕΚΠΥ

Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

Το 2023 ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Γράφει ο Αναστάσιος Ροζολής*.

Το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα συντελούνται τεκτονικές αλλαγές τόσο στον γεωπολιτικό τομέα όσο και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενώ οι προκλήσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετες και διασυνδεδεμένες.

Ειδικότερα, ενώ μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η πρόσφατη αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή και οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν αποκαλυφθεί οι διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρώπης. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, πέρα από την ιστορική της κληρονομιά, η Ελλάδα στέκεται σήμερα ως πυλώνας σταθερότητας στο παγκόσμιο τοπίο της άμυνας και της ασφάλειας, αξιοποιώντας το πολιτιστικό, τεχνολογικό και γεωστρατηγικό της κεφάλαιο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, των εταίρων και των συμμάχων της.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας προέβλεψε σωστά τις σημερινές εξελίξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος πρέπει να σημειώσουμε τη μακρόχρονη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την ισχυρή αμυντική σχέση με το Ισραήλ

Επιπλέον, η δέσμευση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές συμμαχίες της υπογραμμίζει την αφοσίωσή της στη συλλογική ασφάλεια. 

Μέσω κοινοπραξιών και συνεργασιών, η ελληνική αμυντική βιομηχανία όχι μόνο έχει ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες, αλλά έχει επίσης συμβάλει στην ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας, προωθώντας τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Πάνω απ' όλα, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και δράσεις. Η Ευρώπη τρέχει πλέον με σπριντ για τη δημιουργία μιας άμυνας «Made in Europe», με το 2024 να αποτελεί προπομπό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Για το λόγο αυτό, το 2023 ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Συγκεκριμένα, οι συνολικές συμμετοχές των ελληνικών επιχειρήσεων στα EDF 21 και EDF 22 καταγράφηκαν ως αριθμός και ως ποσόστωση στην 1η θέση μεταξύ των κρατών μελών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες εκθέσεις, 19 επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΚΠΥ, έχουν συμμετάσχει σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, ενώ τουλάχιστον 24 επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΚΠΥ, έχουν συμμετάσχει σε έργα διπλής χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορείς Άμυνας και Ασφάλειας της Ελλάδας χρηματοδοτήθηκαν με 92,5 εκατ. ευρώ από έργα που σχετίζονται με το EDF και με 98,2 εκατ. ευρώ από έργα διπλής χρήσης. 

Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα δύο «εργαλεία» του ΝΑΤΟ, το «DIANA» και το «Ταμείο Καινοτομίας», τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση της Συμμαχίας ως ηγετικής δύναμης στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας.

Όσον αφορά τα εσωτερικά μας, σταθερός στόχος της ΣΕΚΠΥ για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι η επίτευξη λειτουργικότητας, ανταγωνιστικότητας και κυρίως εξωστρέφειας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των εγχώριων αναγκών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Τα προηγούμενα χρόνια καταβλήθηκαν συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για την ανάπτυξη του κλάδου, γεγονός που μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα φάση δημιουργικής προοπτικής. Ωστόσο, ο δρόμος για την περαιτέρω ωρίμανση του εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος ήταν, είναι και αναπόφευκτα θα παραμείνει δύσκολος.

Ο ΣΕΚΠΥ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1982 και σήμερα αριθμεί 214 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν άμεσα περίπου 15.000 άτομα. Τα μέλη του ΣΕΚΠΥ έχουν εκτιμώμενο κύκλο εργασιών για το 2022 άνω του 1 δισεκατομμυρίου εκατομμυρίων ευρώ. 

Ομολογουμένως, η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από οικονομικές και τεχνολογικές συνιστώσες, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Η Ελλάδα επιδιώκει να αναδειχθεί σε κόμβο τεχνολογιών αιχμής. Ως εκ τούτου, πολλά ιδρύματα αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης έχουν αρχίσει να συνεργάζονται στενά με ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους για την προώθηση ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την προοδευτική σκέψη.

Αυτή η στρατηγική στροφή αντικατοπτρίζεται στην εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συνεργασία του ΣΕΚΠΥ με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα επιστημονικής αριστείας της ανώτατης εκπαιδευτικής κλίμακας της χώρας μέσω της ίδρυσης τον περασμένο Δεκέμβριο της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με τον διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», η οποία αποτελεί το πρώτο DEFENCE CLUSTER στην Ελλάδα.

Για τον ΣΕΚΠΥ και τα μέλη του, η συλλογική πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να χρησιμοποιεί, αλλά και να παράγει υψηλή τεχνολογία, πιστοποιείται από τις επιδόσεις της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, η συνεργασία είναι υψίστης σημασίας. Ο ΣΕΚΠΥ και η ελληνική αμυντική βιομηχανία στο σύνολό της, κατανοεί πλήρως τη σημασία της σύναψης στρατηγικών συνεργασιών για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα, συμμετέχει περαιτέρω και υποστηρίζει την Αμυντική Αυτονομία, την Ασφάλεια Εφοδιασμού και τελικά την Εθνική και Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση.

Αυτή είναι η κεντρική κατεύθυνση της στρατηγικής της Ένωσής μας, και στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, τα μέλη να ενωθούν για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη προς την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού: «Δημιουργία μιας σταθερής Ένωσης Ασφάλειας και Άμυνας».

*Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Διευθύνων Σύμβουλος ΑΚΜΩΝ ΑΕ, Οικονομολόγος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση της ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων

Στο επίκεντρο μπαίνουν η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, η στρατιωτική κινητικότητα, οι ασκήσεις, η ενίσχυση της διαστημικής ασφάλειας, καθώς και η αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και υβριδικών απειλών.
businessdaily-Voles-Tethorakismena
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δισεκατομμύρια από ΕΕ για την άμυνα, σε κρίση η ελληνική βιομηχανία

Η Ευρώπη συντονίζει τις βιομηχανίες όπλων και σχεδιάζει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα, την ώρα που οι δύο βασικές ελληνικές κρατικές εταιρείες, ΕΑΒ και ΕΑΣ, προσπαθούν να βγουν από πολυετή κρίση.