ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Με τη λίρα… ΑΜΕΣΩΣ καλύτερα

Η Τουρκία οδηγείται σε βαθιά κρίση, αλλά για κάποιο μυστηριώδη λόγο ο Ερντογάν δεν μπορεί να σώσει την οικονομία πατώντας το κουμπί της εκτύπωσης λιρών, όπως έλεγαν κάποιοι ότι θα σωζόταν η Ελλάδα με τη δραχμή.

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρίσκεται η τουρκική λίρα εντείνοντας τις πιέσεις στο καθεστώς Ερτογάν και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί την ύστατη λύση για την διάσωση της χώρας. Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το οικονομικό αδιέξοδο θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η τουρκική οικονομία, ένα βήμα σήμερα από τη χρεοκοπία, απέχει έτη φωτός από την ελληνική οικονομία: με δημόσιο χρέος μόλις 450 δισ. δολαρίων σε ΑΕΠ 740 δισ. δολαρίων (ή 60% του ΑΕΠ), ανεργία 13%, μια πολύ ισχυρή βιομηχανία, μεγάλες ξένες άμεσες επενδύσεις και ένα ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο με εξαγωγές 180 δισ. δολαρίων και εισαγωγές 234 δισ. δολαρίων.

Επίσης η Τουρκία διαθέτει νομισματική ανεξαρτησία. Οπότε, γιατί ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πατά το κουμπί της εκτυπωτικής μηχανής να σωθεί; Γιατί δεν ανακοινώνει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν διοχετεύει ρευστότητα στις τουρκικές τράπεζες να αντιμετωπίσει την κρίση όπως κάνει η Ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο οι ΗΠΑ: Γιατί δεν μοιράζει λίρες στο λαό; Και γιατί δεν υπάρχει ούτε Ρώσος, ούτε Κινέζος ούτε κανείς πλην του ΔΝΤ να δώσει το φιλί της ζωής στην τουρκική οικονομία;

Ακόμα μπορεί να δει κανείς στο κέντρο της Αθήνας κάποιες αφίσες - απομεινάρια της αντιμνημονιακής επανάστασης: «Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ καλύτερα». Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την επιχειρηματολογία του ηρωικού αντιμνημονιακού αγώνα της περιόδου 2010 – 2015, όπου το μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το ευρώ και πόσο θα βελτιώναμε τη ζωή μας με εθνικό νόμισμα. Νωπές είναι επίσης οι ανοησίες που ακολούθησαν με το παράλληλο νόμισμα, το Plan B, τα perpetual bonds, τις πολλές χώρες που θα μας παρακαλούν να μας δανείσουν – όποιος έλεγε κάτι άλλο ήταν γερμανοτσολιάς – προδότης.

«Καλύτερα Δραχμή και Άφραγκοι παρά Ευρώ και Σκλάβοι», έγραφε το σύνθημα στον τοίχο, αγνοώντας ότι η λέξη άφραγκος είναι κληρονομία της εποχής της δραχμής και της νομισματικής ανεξαρτησίας, δηλώνοντας ότι τα δάνεια, τα γαλλικά φράγκα, μας τέλειωσαν.  

Ας ρίξουνε μια ματιά στη γειτονική Τουρκία οι αδίστακτοι τσαρλατάνοι, που με μαντζούνια και φιδέλαια, παρέσυραν την κοινωνία σε μια εντελώς αχρείαστη, και ιδιαίτερα υψηλού κόστους, περιπέτεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Τέμπη και η προσμονή μιας θεσμικής ανασυγκρότησης που δεν έρχεται ποτέ

Η συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο δυστύχημα αντί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αυτοκριτική των κομμάτων για την κατάσταση της χώρας μετατράπηκε σε ένα πανηγύρι πόλωσης και τοξικότητας.
businessdaily-Mitsotakis-Agrotes
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ακρίβεια στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός και η σαγήνη των κρατικών παρεμβάσεων

Τα διδάγματα του Άνταμ Σμιθ για τη ρύθμιση των αγορών από τον ανταγωνισμό και η εμμονή της κυβέρνησης στη λογική του κράτους - πατερούλη που επιτηρεί την αγορά και επιβάλλει ποινές.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το λάθος και η τιμωρία της κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι κυβερνώντες ξέχασαν τον θεσμικό ρόλο και την αποστολή τους και μπήκαν σε εκστρατεία επιβολής των υποψηφίων της ΝΔ σε δήμους και περιφέρειες. Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η «απάντηση» των ψηφοφόρων.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόλωση, τοξικότητα, τυφλό μίσος και μια χώρα καθηλωμένη στη στασιμότητα

Σε μια εποχή που τα προβλήματα απαιτούν συνθέσεις στην Ελλάδα κυριαρχεί η πόλωση και ο διχασμός. Πολιτικές δυνάμεις - έμποροι ακραίων θέσεων που τρέφονται και ωφελούνται από την παρακμή διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας.