Φωτο: Shutterstock

Με τη λίρα… ΑΜΕΣΩΣ καλύτερα

Η Τουρκία οδηγείται σε βαθιά κρίση, αλλά για κάποιο μυστηριώδη λόγο ο Ερντογάν δεν μπορεί να σώσει την οικονομία πατώντας το κουμπί της εκτύπωσης λιρών, όπως έλεγαν κάποιοι ότι θα σωζόταν η Ελλάδα με τη δραχμή.

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρίσκεται η τουρκική λίρα εντείνοντας τις πιέσεις στο καθεστώς Ερτογάν και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί την ύστατη λύση για την διάσωση της χώρας. Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το οικονομικό αδιέξοδο θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η τουρκική οικονομία, ένα βήμα σήμερα από τη χρεοκοπία, απέχει έτη φωτός από την ελληνική οικονομία: με δημόσιο χρέος μόλις 450 δισ. δολαρίων σε ΑΕΠ 740 δισ. δολαρίων (ή 60% του ΑΕΠ), ανεργία 13%, μια πολύ ισχυρή βιομηχανία, μεγάλες ξένες άμεσες επενδύσεις και ένα ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο με εξαγωγές 180 δισ. δολαρίων και εισαγωγές 234 δισ. δολαρίων.

Επίσης η Τουρκία διαθέτει νομισματική ανεξαρτησία. Οπότε, γιατί ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πατά το κουμπί της εκτυπωτικής μηχανής να σωθεί; Γιατί δεν ανακοινώνει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν διοχετεύει ρευστότητα στις τουρκικές τράπεζες να αντιμετωπίσει την κρίση όπως κάνει η Ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο οι ΗΠΑ: Γιατί δεν μοιράζει λίρες στο λαό; Και γιατί δεν υπάρχει ούτε Ρώσος, ούτε Κινέζος ούτε κανείς πλην του ΔΝΤ να δώσει το φιλί της ζωής στην τουρκική οικονομία;

Ακόμα μπορεί να δει κανείς στο κέντρο της Αθήνας κάποιες αφίσες - απομεινάρια της αντιμνημονιακής επανάστασης: «Με τη δραχμή ΑΜΕΣΩΣ καλύτερα». Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την επιχειρηματολογία του ηρωικού αντιμνημονιακού αγώνα της περιόδου 2010 – 2015, όπου το μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το ευρώ και πόσο θα βελτιώναμε τη ζωή μας με εθνικό νόμισμα. Νωπές είναι επίσης οι ανοησίες που ακολούθησαν με το παράλληλο νόμισμα, το Plan B, τα perpetual bonds, τις πολλές χώρες που θα μας παρακαλούν να μας δανείσουν – όποιος έλεγε κάτι άλλο ήταν γερμανοτσολιάς – προδότης.

«Καλύτερα Δραχμή και Άφραγκοι παρά Ευρώ και Σκλάβοι», έγραφε το σύνθημα στον τοίχο, αγνοώντας ότι η λέξη άφραγκος είναι κληρονομία της εποχής της δραχμής και της νομισματικής ανεξαρτησίας, δηλώνοντας ότι τα δάνεια, τα γαλλικά φράγκα, μας τέλειωσαν.  

Ας ρίξουνε μια ματιά στη γειτονική Τουρκία οι αδίστακτοι τσαρλατάνοι, που με μαντζούνια και φιδέλαια, παρέσυραν την κοινωνία σε μια εντελώς αχρείαστη, και ιδιαίτερα υψηλού κόστους, περιπέτεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα - Τουρκία: «Δίκαιο», διάλογος, πόλεμος και η σκληρή πραγματικότητα

Το 1980 το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 56,8 δισ. δολάρια έναντι 68,79 δισ. δολαρίων της Τουρκίας, αντιστοιχούσε στο 83% της γειτονικής χώρας. Σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 218 δισ. δολάρια έναντι 771 δισ. της Τουρκίας και αντιστοιχεί στο 28%.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πανδημία, ο ρόλος του κράτους και η κατάρρευση των μύθων της Αριστεράς

Η διαχείριση της πανδημίας υπενθύμισε ότι το κράτος έχει τεράστιες εξουσίες για να αντιμετωπίσει κρίσεις. Όμως, η αποτελεσματική αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη κατά του κορονοϊού και το κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Σε έναν πόλεμο ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι και τα μετόπισθεν, στην προκειμένη περίπτωση, η οικονομία, η οποία δέχεται σοβαρά πλήγματα από την καραντίνα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τρομοκρατία με τους νεκρούς ας μην «παγώσει» τους ζωντανούς

Το σίριαλ τρόμου με την καθημερινή παράθεση νεκρών δεν πρέπει να παραλύσει όσους ζουν και παράγουν σε αυτή τη χώρα. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες αξίζουν καλύτερη προστασία από κράτος.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το επικίνδυνο ελληνικό μείγμα ανευθυνότητας και ατομισμού

Για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας αφορούν τους άλλους, όχι τους ίδιους. Όπως ακριβώς θεωρούν ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις, η καθαριότητα και τόσα άλλα αφορούν τους άλλους.