ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι τράπεζες πανηγυρίζουν για τους λάθος λόγους

Η πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα δεν είναι η εξασφάλιση πιστώσεων για εταιρείες όπως η ΑΔΜΗΕ. Η πρόκληση είναι να μπορέσουν να υποστηρίξουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Με μια πανηγυρική ανακοίνωση η Εθνική Τράπεζα, ως τράπεζα - συντονιστής, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ. Στο δάνειο μετέχουν ακόμα η Τράπεζα Πειραιώς ως συνδιοργανωτής με επιπλέον συμμετέχουσες τράπεζες την Bank of China (Luxembourg) και την Alpha Bank.

«Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα, συναλλαγές οι οποίες ενισχύουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη των υποδομών της Χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της, το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα με επίκεντρο πάντα τη στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των πελατών της», τονίζει ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ.

Ασφαλώς πρόκειται για σημαντική κίνηση και οι τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένες και ευχαριστημένες με μια τέτοια συναλλαγή, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία οι πανηγυρισμοί μάλλον είναι παράταιροι.

Διότι η πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα δεν είναι η εξασφάλιση πιστώσεων για εταιρείες όπως η ΑΔΜΗΕ, μια εταιρία – μονοπώλιο σε έναν προνομιακό τομέα με έναν πανίσχυρο ισολογισμό. Δεν είναι κατόρθωμα η έκδοση ομολογιακών δανείων ή η χορήγηση δανείων στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την Mytilineos, τα ΕΛΠΕ, τη ΓΕΚ Τέρνα ή στον Όμιλο Λάτση. 'Η η χρηματοδότηση ιδιωτικοποιήσεων όπως η ΔΕΣΦΑ και του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η πρόκληση είναι να μπορέσουν να υποστηρίξουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Να κατευθύνουν πόρους σε νέες επιχειρήσεις. Να συμβάλουν ενεργητικά στην δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, με αιχμή την τεχνολογία. Να ανοίξουν τις πόρτες (και κυρίως τις διαδικασίες τους) σε μικρές επιχειρήσεις για να μεγαλώσουν, να εξάγουν, να αναπτυχθούν. Να δώσουν χρηματοδοτική διέξοδο σε νέους φιλόδοξους ανθρώπους να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Κατόρθωμα θα είναι να χρηματοδοτήσουν μια νέα ομάδα επιστημόνων που θέλουν να κάνουν μια επένδυση για παράδειγμα στην υδροπονία. Κατόρθωμα θα είναι να εντοπίσουν ποιες μικρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ξεχωρίζουν και να τους παρέχουν άμεσα χρηματοδότηση και όχι να ζητούν πρώτα να ολοκληρώσουν τρεις οικονομικές χρήσεις πριν καταθέσουν αίτημα. Κατόρθωμα θα είναι να μπορούν να διακρίνουν τον αξιόχρεο από τον μη αξιόχρεο δυναμικά και όχι με ατελείωτες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κατόρθωμα θα είναι να αναλαμβάνουν λελογισμένο ρίσκο, όπως όλο το επιχειρείν, δανείζοντας χωρίς να απαιτούν πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις. Κατόρθωμα θα ήταν να στέκονται, άμεσα, δίπλα στις βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις, με αποτελεσματικές ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των συνθηκών.

Αν καταφέρουν κάποια από τα παραπάνω οι πανηγυρισμοί θα είναι καλοδεχούμενοι. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ethniki
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

«Εγγύηση για το Μέλλον»: Νέα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων από την Εθνική

Χρηματοδοτικές λύσεις για κάθε επιχειρηματική ανάγκη προσφέρουν τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων με την εγγύηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Pan-European Guarantee Fund, που δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης.
epixeiriseis-viomixania
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις με το ΕΘΝΙΚΗ 2.0

Η Εθνική Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να παρέχει στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση σε κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση που επιδιώκει να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του ολοκληρωμένου πλαισίου υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έπεσαν» υπογραφές για ομολογιακό δάνειο του ΔΕΣΦΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ

Το ομολογιακό δάνειο θα καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Το δάνειο θα είναι 12ετούς διάρκειας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΣΦΑ.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.