ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι τράπεζες πανηγυρίζουν για τους λάθος λόγους

Η πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα δεν είναι η εξασφάλιση πιστώσεων για εταιρείες όπως η ΑΔΜΗΕ. Η πρόκληση είναι να μπορέσουν να υποστηρίξουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Με μια πανηγυρική ανακοίνωση η Εθνική Τράπεζα, ως τράπεζα - συντονιστής, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ. Στο δάνειο μετέχουν ακόμα η Τράπεζα Πειραιώς ως συνδιοργανωτής με επιπλέον συμμετέχουσες τράπεζες την Bank of China (Luxembourg) και την Alpha Bank.

«Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα, συναλλαγές οι οποίες ενισχύουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη των υποδομών της Χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της, το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα με επίκεντρο πάντα τη στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των πελατών της», τονίζει ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ.

Ασφαλώς πρόκειται για σημαντική κίνηση και οι τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένες και ευχαριστημένες με μια τέτοια συναλλαγή, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία οι πανηγυρισμοί μάλλον είναι παράταιροι.

Διότι η πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα δεν είναι η εξασφάλιση πιστώσεων για εταιρείες όπως η ΑΔΜΗΕ, μια εταιρία – μονοπώλιο σε έναν προνομιακό τομέα με έναν πανίσχυρο ισολογισμό. Δεν είναι κατόρθωμα η έκδοση ομολογιακών δανείων ή η χορήγηση δανείων στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την Mytilineos, τα ΕΛΠΕ, τη ΓΕΚ Τέρνα ή στον Όμιλο Λάτση. 'Η η χρηματοδότηση ιδιωτικοποιήσεων όπως η ΔΕΣΦΑ και του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η πρόκληση είναι να μπορέσουν να υποστηρίξουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Να κατευθύνουν πόρους σε νέες επιχειρήσεις. Να συμβάλουν ενεργητικά στην δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, με αιχμή την τεχνολογία. Να ανοίξουν τις πόρτες (και κυρίως τις διαδικασίες τους) σε μικρές επιχειρήσεις για να μεγαλώσουν, να εξάγουν, να αναπτυχθούν. Να δώσουν χρηματοδοτική διέξοδο σε νέους φιλόδοξους ανθρώπους να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Κατόρθωμα θα είναι να χρηματοδοτήσουν μια νέα ομάδα επιστημόνων που θέλουν να κάνουν μια επένδυση για παράδειγμα στην υδροπονία. Κατόρθωμα θα είναι να εντοπίσουν ποιες μικρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ξεχωρίζουν και να τους παρέχουν άμεσα χρηματοδότηση και όχι να ζητούν πρώτα να ολοκληρώσουν τρεις οικονομικές χρήσεις πριν καταθέσουν αίτημα. Κατόρθωμα θα είναι να μπορούν να διακρίνουν τον αξιόχρεο από τον μη αξιόχρεο δυναμικά και όχι με ατελείωτες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κατόρθωμα θα είναι να αναλαμβάνουν λελογισμένο ρίσκο, όπως όλο το επιχειρείν, δανείζοντας χωρίς να απαιτούν πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις. Κατόρθωμα θα ήταν να στέκονται, άμεσα, δίπλα στις βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις, με αποτελεσματικές ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των συνθηκών.

Αν καταφέρουν κάποια από τα παραπάνω οι πανηγυρισμοί θα είναι καλοδεχούμενοι. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Υποστολή σημαίας στην Αίγυπτο, κλείνει το δίκτυο καταστημάτων

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τη διακοπή λειτουργίας των 17 καταστημάτων της στην Αίγυπτο τερματίζοντας μια διαδρομή που μετρά περισσότερα από 90 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αντισταθμίζονται πλήρως οι απώλειες από την τιτλοποίηση Frontier

Με την τιτλοποίηση η Εθνική Τράπεζα επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της. Σε επίπεδα κάτω του 15% θα περιοριστεί ο δείκτης «κόκκινων» δανείων, με στόχο σύντομα να συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ethniki Trapeza, Eunikh Trapeza, NBG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκατομμύρια «τυφλές» συναλλαγές με κάρτες από δυσλειτουργία στην ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, περισσότερες από 6 εκατ. συναλλαγές, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ δεν καταγράφονταν λόγω δυσλειτουργιών με τα POS της Εθνικής Τράπεζας. Πλέον το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με το Δημόσιο επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει σε μεγάλες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.