Φωτο: Shutterstock

Γιατί οι τράπεζες πανηγυρίζουν για τους λάθος λόγους

Η πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα δεν είναι η εξασφάλιση πιστώσεων για εταιρείες όπως η ΑΔΜΗΕ. Η πρόκληση είναι να μπορέσουν να υποστηρίξουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Με μια πανηγυρική ανακοίνωση η Εθνική Τράπεζα, ως τράπεζα - συντονιστής, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ. Στο δάνειο μετέχουν ακόμα η Τράπεζα Πειραιώς ως συνδιοργανωτής με επιπλέον συμμετέχουσες τράπεζες την Bank of China (Luxembourg) και την Alpha Bank.

«Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα, συναλλαγές οι οποίες ενισχύουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη των υποδομών της Χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της, το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα με επίκεντρο πάντα τη στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των πελατών της», τονίζει ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ.

Ασφαλώς πρόκειται για σημαντική κίνηση και οι τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένες και ευχαριστημένες με μια τέτοια συναλλαγή, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία οι πανηγυρισμοί μάλλον είναι παράταιροι.

Διότι η πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα δεν είναι η εξασφάλιση πιστώσεων για εταιρείες όπως η ΑΔΜΗΕ, μια εταιρία – μονοπώλιο σε έναν προνομιακό τομέα με έναν πανίσχυρο ισολογισμό. Δεν είναι κατόρθωμα η έκδοση ομολογιακών δανείων ή η χορήγηση δανείων στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την Mytilineos, τα ΕΛΠΕ, τη ΓΕΚ Τέρνα ή στον Όμιλο Λάτση. 'Η η χρηματοδότηση ιδιωτικοποιήσεων όπως η ΔΕΣΦΑ και του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η πρόκληση είναι να μπορέσουν να υποστηρίξουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Να κατευθύνουν πόρους σε νέες επιχειρήσεις. Να συμβάλουν ενεργητικά στην δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, με αιχμή την τεχνολογία. Να ανοίξουν τις πόρτες (και κυρίως τις διαδικασίες τους) σε μικρές επιχειρήσεις για να μεγαλώσουν, να εξάγουν, να αναπτυχθούν. Να δώσουν χρηματοδοτική διέξοδο σε νέους φιλόδοξους ανθρώπους να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Κατόρθωμα θα είναι να χρηματοδοτήσουν μια νέα ομάδα επιστημόνων που θέλουν να κάνουν μια επένδυση για παράδειγμα στην υδροπονία. Κατόρθωμα θα είναι να εντοπίσουν ποιες μικρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ξεχωρίζουν και να τους παρέχουν άμεσα χρηματοδότηση και όχι να ζητούν πρώτα να ολοκληρώσουν τρεις οικονομικές χρήσεις πριν καταθέσουν αίτημα. Κατόρθωμα θα είναι να μπορούν να διακρίνουν τον αξιόχρεο από τον μη αξιόχρεο δυναμικά και όχι με ατελείωτες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κατόρθωμα θα είναι να αναλαμβάνουν λελογισμένο ρίσκο, όπως όλο το επιχειρείν, δανείζοντας χωρίς να απαιτούν πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις. Κατόρθωμα θα ήταν να στέκονται, άμεσα, δίπλα στις βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις, με αποτελεσματικές ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των συνθηκών.

Αν καταφέρουν κάποια από τα παραπάνω οι πανηγυρισμοί θα είναι καλοδεχούμενοι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με το Δημόσιο επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει σε μεγάλες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Εθελούσιες, τέλος»: Προειδοποίηση Μυλωνά στους εργαζομένους της Εθνικής

Την παράταση έως 10 Φεβρουαρίου της εθελούσιας του 2019 ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Προειδοποιεί ότι η επόμενη θα είναι με «αισθητά δυσμενέστερους όρους». Για «εκβιασμό» κάνουν λόγο εργαζόμενοι.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τράπεζες, όπως λέμε «Ελληνικό Δημόσιο»

Μια τραπεζική γραφειοκρατία που δημιουργεί εμπόδια και προβλήματα με την επίκληση κανόνων και κανονισμών έχοντας χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, τον πελάτη και τη δουλειά τους: να βρίσκουν λύσεις και όχι να δημιουργούν προβλήματα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τραπεζικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης - τραπεζών:  Οι επιλογές Γ. Ζαββού, η αμήχανη σχέση με ΤτΕ, η «έφοδος» στις τράπεζες δημιουργούν μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν συμπτώσεις.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τράπεζες, οι χρεώσεις και η υποκρισία του κράτους – πατερούλη

Καλό είναι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το πολιτικό προσωπικό αφού λύσουν το ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων, να ασχοληθούν λίγο με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλει το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.