ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Όγδοη αξιολόγηση από την Επιτροπή: Ζητείται νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την έκθεση της Κομισιόν και την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας.

Δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18.11.2020, η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την χώρας μας, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές, παρόλο τις αντίξοες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, επιφέροντας μια σειρά θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει το επόμενο Eurogroup να αποδεσμεύσει το ποσό των 767 εκατ. ευρω το Δεκέμβριο για την Ελλάδα.

Η εν λόγω εκταμίευση αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και συγχρόνως ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες και να ολοκληρώσουν γρήγορα την εφαρμογή θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό θετικό νέο, που οδήγησε άλλωστε και πρώτη φορά σε αρνητικά επιτόκια των ελληνικών 5ετών ομολόγων.

Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση βοηθούν στη μείωση των κοινωνικού και οικονομικού κόστους της πανδημίας, αλλά σύμφωνα και με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής η ελληνική οικονομία πρόκειται να υποστεί μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές πτώσεις εντός της Ε.Ε. στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω της υψηλής έκθεσής του ΑΕΠ στον τουρισμό και του μεγάλου μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Το εθνικό κλείδωμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε στις 5 Νοεμβρίου και η πιθανή παράτασή του, η οποία εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής κατάστασης.

Το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και εφόσον αυτό δεν κατέστη δυνατό με σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, η κρίση της πανδημίας δίνει ίσως μια ακόμη ευκαιρία στην οικονομία μας. Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή μετάβαση, κυκλική οικονομία, ΑΠΕ, μεγάλες επενδύσεις πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάπτυξης.

Η εκτεταμένη χρήση του προθέματος ''τηλε'' (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεσύνδεση, τηλεσυνδιάσκεψη, τηλεκίνηση κοκ) μέσα στην πανδημία ανέδειξαν δυστυχώς το πόσο πίσω είμασταν στην ψηφιακή ατζέντα και στις ψηφιακές υποδομές και παρόλες τις αξιέπαινες προσπάθειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έφερε ουσιαστικά την επανάσταση στα ψηφιακά δρώμενα, υπάρχει αρκετός δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί..

Θέλω να ελπίζω ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που εστάλη στην Επιτροπή, θα φέρει τις απαιτούμενες λύσεις στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τα πολλά χρήματα που θα διοχετευτούν να πάνε σε βιώσιμες, έξυπνες και παραγωγικές επενδύσεις που θα αφήσουν το αποτύπωμα τους για πολλά χρόνια…Αυτό είναι άλλωστε και το χρέος μας προς τη νέα γενιά των πολιτών μας, που ταλαιπωρούνται τώρα με την πανδημία και βλέπουν το μέλλον τους πολύ ασαφές και δυσοίωνο. Τους το χρωστάμε…

Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνική συνοχή μετά την πανδημία: Ενισχύεται ή αποδυναμώνεται;

Η κοινωνική συνοχή δεν μεταφράζεται σε πόσα χρήματα δίνονται σε κάποιες πολιτικές, αλλά κατά πόσο αυτές συνέβαλαν ουσιαστικά στην βελτίωση της ζωής συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών. Γράφει ο Γιώργος Μελέας*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη: Αναγκαία η ενεργή συμμετοχή των πολιτών

Για το Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των πολιτών γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο και πιο γενναιόδωρο πλαίσιο των ενισχύσεων σε επιχειρήσεις

Για τις αυξημένες δυνατότητες παροχής κρατικών ενισχύσεων που παρέχει η Κομισιόν γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξενοδοχεία: Ευκαιρίες μέσα από τις προκλήσεις της πανδημίας

Ο Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την μεγάλη ευκαιρία για ριζικές ανακαινήσεις.