ΓΔ: 1386.2 0.37% Τζίρος: 48.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή.

Το νέο και πιο γενναιόδωρο πλαίσιο των ενισχύσεων σε επιχειρήσεις

Για τις αυξημένες δυνατότητες παροχής κρατικών ενισχύσεων που παρέχει η Κομισιόν γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την αποτυχία της στον χειρισμό των εμβολίων και προκειμένου ως ένα βαθμό να χρυσώσει το χάπι και να αμβλύνει τις επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο, αποφάσισε να παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που εγκρίθηκε στις 19 Μαρτίου 2020 για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου, αυξάνοντας τα ανώτατα όρια που ορίζονται σε αυτό και επιτρέποντας τη μετατροπή ορισμένων επιστρεπτέων προκαταβoλών σε άμεσες επιχορηγήσεις έως το τέλος του επόμενου έτους.

Όσον αφορά τα μικρά ποσά των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου, τα προηγούμενα ανώτατα όρια ανά εταιρεία διπλασιάζονται τώρα ουσιαστικά (λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα ελάχιστης υποστήριξης). Τα νέα ανώτατα όρια είναι 225.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (προηγουμένως 100.000 ευρώ), 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (προηγουμένως 120.000 ευρώ) και 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς (προηγουμένως 800.000 ευρώ). Όπως και πριν, όλα αυτά τα ποσά μπορούν να συνδυαστούν και με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που φτάνουν τα 200.000 ευρώ ανά τριετία.

Επιπρόσθετα, για εταιρείες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του ιού, με απώλειες κύκλου εργασιών τουλάχιστον 30% κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στο μέρος των σταθερών δαπανών εταιρειών (άρα και παγίων) που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, σε ποσό έως 10 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία (προηγουμένως 3 εκατομμύρια ευρώ).

Τέλος, και τούτο το μέτρο αφορά σε μεγάλο βαθμό και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχει δώσει η Ελλάδα, η Επιτροπή θα επιτρέψει επίσης στα κράτη μέλη να μετατρέψουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (όπως είναι οι εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών θα χαριστεί και θα δοθεί στις επιχειρήσεις με την μορφή της άμεσης ενίσχυσης.

Οι γενναίες αυξήσεις στα ποσά των ενισχύσεων είναι από μόνες τους σημαντικές, αλλά από την άλλη πλευρά, η πανδημία και οι μεταλλάξεις του ιού, προβληματίζουν για την εν γένει πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία συνεχίζει την καθοδική της πτήση χωρίς φως στο τούνελ και με τα καθολικά lockdown να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Συν τοις άλλοις, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη δεν φαίνονται στον ορίζοντα….

Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευκαιρία για την Ελλάδα το νέο καθεστώς για τις ενισχύσεις στη γεωργία

Τι σημαίνει το κείμενο διαβούλευσης της Κομισιόν για τομείς που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνική συνοχή μετά την πανδημία: Ενισχύεται ή αποδυναμώνεται;

Η κοινωνική συνοχή δεν μεταφράζεται σε πόσα χρήματα δίνονται σε κάποιες πολιτικές, αλλά κατά πόσο αυτές συνέβαλαν ουσιαστικά στην βελτίωση της ζωής συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών. Γράφει ο Γιώργος Μελέας*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη: Αναγκαία η ενεργή συμμετοχή των πολιτών

Για το Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των πολιτών γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όγδοη αξιολόγηση από την Επιτροπή: Ζητείται νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την έκθεση της Κομισιόν και την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας.